Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ανησυχητική τάση υποχώρησης από τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή της Μεσογείου, όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατες επιλογές της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη συγκρότηση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
Συγγραφέας: Μύρνα Νικολαΐδου
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έλαβε το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και Τουρισμού, και η Κύπρος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Αλιείας και Ωκεανών, και οι δύο χώρες ουσιαστικά αποκλείστηκαν από τη διαχείριση του σημαντικού χαρτοφυλακίου για τη Μεσόγειο, μια περιοχή όπου τα κυριαρχικά τους δικαιώματα συχνά αμφισβητούνται από την Τουρκία. Αντί να ενισχυθούν οι δύο χώρες απέναντι σε αυτή την πρόκληση, η νέα ηγεσία της Κομισιόν δείχνει να επικεντρώνεται στη διασφάλιση των σχέσεων με χώρες που αντιτίθενται στη Ρωσία, δίνοντας προτεραιότητα σε συμφέροντα που δεν ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες του ελληνικού και κυπριακού λαού.
Η Λευκωσία διεκδικούσε το χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου, ειδικά σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό, όμως τελικά η θέση αυτή δόθηκε στην Κροατία. Πρόκειται για μια επιλογή που εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Κροατία δεν διαθέτει την απαιτούμενη ναυτική παράδοση και εμπειρία στην περιοχή της Μεσογείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή αυτή είχε στόχο να διατηρήσει ισορροπίες μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες της Ελλάδας και της Κύπρου.
Επιπλέον, η επικεφαλής του χαρτοφυλακίου της Μεσογείου, Dubravka Šuica, εγείρει ανησυχίες για τις αμφιλεγόμενες πηγές του πλούτου της και την αμφιβόλου διαφάνειας πορεία της. Τα ταξίδια της σε διάφορες τοποθεσίες της Κροατίας και της γενέτειράς της, με υψηλό κόστος, έχουν δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις για το κατά πόσον είναι κατάλληλη για τη θέση αυτή.
Η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει σαφείς προσανατολισμούς προς
το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία, γεγονός που αφήνει την Τουρκία με το πάνω
χέρι σε θέματα που αφορούν τη Μεσόγειο. Οι νέοι αρμόδιοι για την
εξωτερική πολιτική και την άμυνα είναι από τις Βαλτικές χώρες, γνωστές
για τη φιλοτουρκική τους στάση, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για το
κατά πόσο η ΕΕ θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου
στην περιοχή.
Παράλληλα, η ανάθεση του χαρτοφυλακίου της Μετανάστευσης στην Αυστρία, γνωστή για την αντιμεταναστευτική της στάση, δημιουργεί επιπλέον προκλήσεις για την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα με άμεσο τρόπο.
Η ανάληψη του χαρτοφυλακίου «Αλιείας και Ωκεανών» από την Κύπρο, ενώ έχει κάποια σημασία, παραμένει μακριά από τα στρατηγικά συμφέροντα της Λευκωσίας στη Μεσόγειο. Αυτό αφήνει την Τουρκία να επεκτείνεται ανενόχλητη στην περιοχή, με την Κύπρο να κατευθύνεται προς πιο περιφερειακές υποχρεώσεις.
Τέτοιες επιλογές φέρνουν στο προσκήνιο ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση της ΕΕ στην προστασία των κρατών-μελών της και τον τρόπο που διαχειρίζεται τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή. Δυστυχώς, οι εξελίξεις φαίνεται να ευνοούν την Τουρκία, ενώ υπονομεύουν τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου σε μια κρίσιμη γεωπολιτική σκακιέρα.
Πηγή: primenews.press -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου