Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

   Καθώς η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την ψηφιοποίηση του κράτους μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr, ο αριθμός των περιστατικών ηλεκτρονικής απάτης αυξάνεται ραγδαία, απειλώντας την ασφάλεια των πολιτών...

 

 Οι ψηφιακές συναλλαγές γίνονται στόχος επιτήδειων, που εκμεταλλεύονται την αυξανόμενη εξάρτηση από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τις επίσημες πλατφόρμες του Δημοσίου.

 

 

Εξαπάτηση μέσω ψευδών μηνυμάτων από το gov.gr

Οι επιτιθέμενοι στέλνουν ψευδή μηνύματα σε πολίτες, τα οποία προσομοιώνουν επικοινωνίες από την επίσημη πλατφόρμα gov.gr, προτρέποντάς τους να ανοίξουν ένα έγγραφο στην προσωπική τους θυρίδα. Τα μηνύματα αυτά φαίνονται ιδιαίτερα αληθοφανή, καθώς χρησιμοποιούν λογότυπα και επίσημη γλώσσα, δημιουργώντας σύγχυση στους παραλήπτες και αυξάνοντας την πιθανότητα να «παγιδευτούν».

 

 

Ψευδείς ειδοποιήσεις από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Ένα από τα πρόσφατα περιστατικά περιλαμβάνει μηνύματα που φέρονται να προέρχονται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Οι πολίτες καλούνται να συνδεθούν με τους κωδικούς τους στην πλατφόρμα gov.gr για να διαβάσουν ένα υποτιθέμενο επείγον μήνυμα, το οποίο αφορά την «υποχρεωτική ταυτότητα κατοίκου για την Ελλάδα μέσω του eGov.gr». Στο μήνυμα τονίζεται ότι η ειδοποίηση πρέπει να διαβαστεί άμεσα, δημιουργώντας αίσθηση επείγοντος και πίεση στους παραλήπτες να ακολουθήσουν τον σύνδεσμο.

 

 

Πώς λειτουργεί η απάτη

Η τακτική των επιτιθέμενων βασίζεται στη δημιουργία μιας ψεύτικης αίσθησης ασφάλειας. Χρησιμοποιούν λογότυπα, επίσημους όρους και ρητορική που μοιάζει με αυτή των κρατικών υπηρεσιών, προσπαθώντας να πείσουν τους χρήστες να «συνδεθούν» μέσω ψεύτικων συνδέσμων. Αυτή η προσέγγιση, γνωστή ως «phishing», επιτρέπει στους επιτιθέμενους να συλλέξουν ευαίσθητες πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούν για να αφαιρέσουν χρήματα ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα.

 



Η Αντίδραση των Αρχών και το Κενό στην Ασφάλεια

Παρά την αύξηση των περιστατικών αυτών, οι πολίτες εκφράζουν ανησυχίες για την αδυναμία των αρμόδιων αρχών να αντιμετωπίσουν επαρκώς την κατάσταση. Τα περιστατικά απάτης μέσω πλαστών μηνυμάτων έχουν πολλαπλασιαστεί, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο ασφαλείς είναι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω κρατικών πλατφορμών.


Οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν τονίσει ότι οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί και να επαληθεύουν τις πληροφορίες προτού κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια. Ωστόσο, η αίσθηση του κινδύνου παραμένει υψηλή, καθώς οι επιτιθέμενοι γίνονται όλο και πιο εξελιγμένοι, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές αδυναμίες και την έλλειψη εξοικείωσης των πολιτών με τις ψηφιακές υπηρεσίες.

 

Οδηγίες για την Ασφάλεια των Πολιτών

Για να προστατευθούν από αυτές τις απάτες, οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες πρακτικές:

  • Μην εμπιστεύεστε μηνύματα που δημιουργούν αίσθηση επείγοντος: Εάν ένα μήνυμα προτρέπει για άμεση δράση, είναι πιθανό να αποτελεί προσπάθεια εξαπάτησης.
  • Πρόσβαση μόνο από επίσημες ιστοσελίδες: Οι πολίτες πρέπει να συνδέονται με κρατικές πλατφόρμες όπως το gov.gr απευθείας από την επίσημη ιστοσελίδα ή τις εγκεκριμένες εφαρμογές και όχι μέσω συνδέσμων που περιέχονται σε μηνύματα ή email.
  • Επιφυλακτικότητα απέναντι σε άγνωστες πηγές: Μην ακολουθείτε συνδέσμους από μηνύματα που δεν περιμένατε, ακόμα και αν φαίνονται νόμιμα.
  • Επαλήθευση της αυθεντικότητας: Αν έχετε αμφιβολίες, επικοινωνήστε απευθείας με την αρμόδια υπηρεσία ή το υπουργείο για να επιβεβαιώσετε την εγκυρότητα του μηνύματος.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω της κρατικής πλατφόρμας gov.gr έχουν φέρει σημαντική πρόοδο στη διευκόλυνση των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα έχουν ανοίξει νέα πεδία δράσης για τους επιτήδειους. Η προστασία από τις ηλεκτρονικές απάτες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενημέρωση των πολιτών και τη σωστή χρήση των τεχνολογικών εργαλείων. Η ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας και για καλύτερη ενημέρωση είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς οι επιθέσεις γίνονται πιο συχνές και εξελιγμένες.






 

 


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:         https://primenews.press/kyma-apaton-me-to-gov-gr-terastios-kindynos-gia-tis-ilektronikes-synallages-kai-asfaleia-ton-politon                     -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]