Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

 Το Υψίπεδο της Κεντρικής Ανατολίας σχηματίζεται από το φαινόμενο του «λιθοσφαιρικού σταλαγμού», κατά το οποίο ο φλοιός της Γης υφίσταται μαλάκυνση και σταγόνες εισέρχονται πιο βαθιά στο εσωτερικό του πλανήτη...

 

Μια ασυνήθιστη γεωλογική κοιλότητα που εντοπίζεται στο κέντρο ενός υψιπέδου της κεντρικής Τουρκίας φαίνεται να είναι αποτέλεσμα ενός γεωλογικού φαινομένου, το οποίο οι επιστήμονες μόλις πρόσφατα αρχίζουν να κατανοούν πλήρως.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, κάτω από τη Λεκάνη Κόνια στην Κεντρική Ανατολία, ο φλοιός της Γης γίνεται πιο μαλακός και υποχωρεί προς το εσωτερικό του πλανήτη. Η διαδικασία αυτή, που αλλάζει τη μορφή της περιοχής, είναι γνωστή ως λιθοσφαιρικός σταλαγμός (lithospheric dripping). Έως τώρα, το φαινόμενο έχει εντοπιστεί μόνο σε λίγες περιοχές του κόσμου, όπως στη Λεκάνη Αριζάρο των Άνδεων, όπου η ίδια ερευνητική ομάδα το είχε ανακαλύψει.

Ο λιθοσφαιρικός σταλαγμός λαμβάνει χώρα όταν μάζες πετρωμάτων αποσπώνται από το κατώτερο στρώμα του φλοιού και βυθίζονται στον πιο ρευστό μανδύα. Η Τζούλια Άντερσεν, διδακτορική φοιτήτρια και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί ότι δορυφορικά δεδομένα έδειξαν έναν κυκλικό σχηματισμό στη Λεκάνη Κόνια, ο οποίος υποδεικνύει ότι ο φλοιός βυθίζεται. Περαιτέρω γεωφυσικές παρατηρήσεις αποκάλυψαν μια σεισμική ανωμαλία στον μανδύα και έναν πιο παχύ φλοιό, γεγονός που υποδηλώνει την παρουσία λιθοσφαιρικού σταλαγμού.

 


Καθώς ο φλοιός θερμαίνεται και γίνεται πιο ρευστός, αρχίζει να στάζει σαν μέλι, αλλά με πολύ πιο αργό ρυθμό. Όταν αυτό το τμήμα βυθίζεται, τραβά μαζί του και την επιφάνεια, σχηματίζοντας μια λεκάνη. Μόλις αποσπαστεί η σταγόνα, ο φλοιός αναπηδά και δημιουργείται ένα εξόγκωμα.

 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το φαινόμενο ευθύνεται για την ανύψωση του υψιπέδου στην Κεντρική Ανατολία κατά περίπου ένα χιλιόμετρο τα τελευταία 10 εκατομμύρια χρόνια. Στη Λεκάνη Κόνια, φαίνεται ότι μια δεύτερη, μικρότερη σταγόνα κατεβαίνει προς τον μανδύα, προκαλώντας την περαιτέρω καθίζηση της λεκάνης, ενώ το υψίπεδο συνεχίζει να ανυψώνεται.

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα εργαστηριακό μοντέλο χρησιμοποιώντας υλικά όπως υγρή σιλικόνη και πηλό, προσομοιώνοντας τις γεωλογικές συνθήκες. Μέσα σε 50 ώρες παρατήρησαν τον σχηματισμό δύο σταγόνων, που επιβεβαίωσαν τη θεωρία τους.

 Τα ευρήματα δείχνουν ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να συμβαίνει και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, ίσως ακόμα και σε πλανήτες όπως ο Άρης και η Αφροδίτη, που δεν διαθέτουν τεκτονικές πλάκες.

 

 

 

 

 

 


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:     primenews.press       -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]