Όσο περισσότερο υποχωρούμε, τόσο περισσότερα θα απαιτούν. Μετά την Κάσο, η Χίος, και ενδεχομένως η Κίναρος, η οποία βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στο κέντρο του Αιγαίου, ενώ δεν αποκλείεται να τους δούμε και στα ανοιχτά της Εύβοιας, όπου στο παρελθόν είχαν φτάσει τα πολεμικά πλοία του τουρκικού Ναυτικού...
Η Ελλάδα βρίσκεται για ακόμη μια φορά αντιμέτωπη με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων από την Τουρκία, η οποία φαίνεται να προσπαθεί να επιβάλει τις απόψεις της στη διαχείριση των θαλασσίων περιοχών, όπως αποδεικνύεται από τις αντιδράσεις της σχετικά με την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου.
Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα πρόκληση, ενώ παράλληλα παρατηρείται μια τάση των τουρκικών αρχών να ερμηνεύουν κάθε ελληνική υποχώρηση ως αδυναμία. Αυτή τη φορά, η Τουρκία προχώρησε σε ενέργειες στα ανατολικά της Χίου. Σύμφωνα με τις παραβιάσεις κάθε υπογεγραμμένου και εθιμικού Δικαίου της Θάλασσας, απαιτείται να ζητήσουμε άδεια για την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου εκατέρωθεν των Οινουσσών. Με αυτόν τον τρόπο, η Άγκυρα εννοεί τα «ήρεμα νερά» και τη ρύθμιση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, επιβάλλοντας απόλυτα τις θέσεις της.
Ιστορική προσέγγιση των Ελληνοτουρκικών εξελίξεων και οι διεκδικήσεις
Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο έχουν ιστορική διάσταση. Από την κρίση στα Ίμια έως και τις αντιπαραθέσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η τουρκική στάση χαρακτηρίζεται από επεκτατική διάθεση. Τα γεγονότα της Κάσου και οι τουρκικές αντιδράσεις σε ελληνικές ενέργειες γύρω από τα θαλάσσια πάρκα αποτελούν ενδείξεις της συνεχιζόμενης προσπάθειας της Τουρκίας να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή.
Η κυβέρνηση, πιθανώς προσπαθώντας να επιδείξει διάθεση διαλόγου και καλής γειτονίας, έχει, σύμφωνα με το άρθρο, υποχωρήσει σε ορισμένα σημεία. Αυτή η στάση, ωστόσο, από πλευράς της Τουρκίας ερμηνεύεται ως αδυναμία, γεγονός που ενθαρρύνει περαιτέρω απαιτήσεις.
Καθώς η Ελλάδα προχώρησε σε μετριοπαθείς κινήσεις, με την ελπίδα ότι θα δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για μελλοντικές συνομιλίες, η Τουρκία φαίνεται να εκλαμβάνει αυτές τις κινήσεις ως δυνατότητα να επεκτείνει τις διεκδικήσεις της και να πιέσει ακόμη περισσότερο για παραχωρήσεις.
Η στρατηγική της Τουρκίας: Διεκδικήσεις, επεκτατισμός και πίεση
Η τουρκική προσέγγιση, που συνδυάζει στρατιωτική και διπλωματική πίεση,
αποσκοπεί στη συνεχή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, ειδικά σε
περιοχές με στρατηγική σημασία. Η Τουρκία θεωρεί ότι οποιαδήποτε μορφή
ελληνικής υποχώρησης είναι σημάδι αδυναμίας και γι’ αυτό, συνεχίζει
αμείλικτα να διεκδικεί. Το άρθρο παρατηρεί ότι, αν δεν υπάρξει σταθερή
ελληνική αντίδραση, οι διεκδικήσεις της Τουρκίας θα επεκταθούν και σε
άλλα σημεία του Αιγαίου και πέραν αυτού.
Είναι φανερό ότι η ελληνική στάση απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας μπορεί να καθορίσει το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η επόμενη ερώτηση που τίθεται είναι αν η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια πολιτική που, σύμφωνα με το άρθρο, παραγνωρίζει τη φύση της Τουρκίας ως «χώρας-άρπαγος» και θεωρεί τον διάλογο μια βιώσιμη λύση. Επικριτικές φωνές επισημαίνουν ότι, χωρίς αποφασιστικότητα και σαφή οριοθέτηση του τι είναι αποδεκτό και τι όχι, η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες αμφισβητήσεις.
Οι διεκδικήσεις των Οινουσσών και η κυριαρχία
Οι Οινούσσες, ένα σύμπλεγμα νησιών με σημαντική γεωστρατηγική θέση, κατέχουν ιστορική και συμβολική σημασία για την Ελλάδα. Το γεγονός ότι η Τουρκία απαιτεί δικαίωμα λόγου στην περιοχή αυτή, που όχι μόνο κατοικείται αλλά έχει και οικονομική δραστηριότητα, είναι μία ανοιχτή αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας. Η αμφισβήτηση αυτή, που συνοδεύεται από απαιτήσεις για διαπραγματεύσεις επί της κυριαρχίας των νησιών, προκαλεί εύλογες ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της περιοχής.
Θα πρέπει να υπάρξει μια αποφασιστική στρατιωτική και διπλωματική απάντηση από την ελληνική πλευρά, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.
Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη του ελληνικού στόλου στην περιοχή και η έκδοση NAVTEX θεωρούνται ενδεικτικά μέτρα που η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει. Παράλληλα, η ρηματική διακοίνωση, που θα απορρίπτει τις τουρκικές αιτιάσεις, είναι επίσης μια διπλωματική ενέργεια που θα τονίσει ότι η χώρα παραμένει αμετακίνητη ως προς την κυριαρχία της.
Η έλλειψη στρατηγικής και οι κίνδυνοι
Η έλλειψη σταθερής στρατηγικής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης έχει συμβάλλει στην ένταση της τουρκικής επιθετικότητας. Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία υιοθετεί μια επιθετική στρατηγική, η Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει διαμορφώσει αντίστοιχα μια σαφή πολιτική αντίδρασης, που να θέτει τα όρια των αποδεκτών συμπεριφορών από τη γείτονα χώρα. Αντίθετα, η πολιτική κατευνασμού που εφαρμόζεται, προσφέρει στην Τουρκία τη δυνατότητα να εντείνει τις διεκδικήσεις της.
Το casus belli, δηλαδή η τουρκική απειλή πολέμου αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, παραμένει σε ισχύ και αποτελεί έναν από τους παράγοντες που επιβαρύνουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Η διατήρηση του casus belli και η ισχύς του τουρκο-λιβυκού μνημονίου αποτελούν συμβολικά στοιχεία της τουρκικής επιθετικότητας και της διάθεσης της Άγκυρας να επιβάλει τους όρους της. Το άρθρο προτείνει πως η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει απαιτήσει την άρση αυτών των ζητημάτων ως προϋπόθεση για την έναρξη οποιουδήποτε διαλόγου με την Τουρκία.
Στρατηγικές εναλλακτικές και η ανάγκη για αντίσταση
Η απάντηση στις προκλήσεις απαιτεί την ανάληψη ισχυρών στρατηγικών μέτρων που θα αποδείξουν ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Το άρθρο επισημαίνει ότι η Τουρκία, παρά την επιθετικότητά της, υιοθετεί μια τακτική θρασύδειλης προσέγγισης, αποφεύγοντας τη σύγκρουση με έναν αποφασισμένο αντίπαλο. Όταν η Ελλάδα υιοθετεί μια σταθερή στάση και δεν υποχωρεί στις απαιτήσεις της Άγκυρας, η Τουρκία περιορίζει τις ενέργειές της.
Μια ολοκληρωμένη ελληνική στρατηγική θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις γεωπολιτικές διαστάσεις των τουρκικών ενεργειών και να κατανοεί ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ελέγχου του Αιγαίου. Η άρνηση αποδοχής των τουρκικών απαιτήσεων είναι απαραίτητη για να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα που θα επηρεάσουν τη θέση της στην περιοχή.
Πηγή: https://primenews.press/tha-echoume-nea-kaso-kai-sti-chio -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου