Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

  Η Γερμανία ευημερούσε πάντα στις πλάτες άλλων - Αλλά τώρα έσκαψε η ίδια το λάκκο της...

Ευρώπη: Εάν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως καταναλωτές ρωσικού φυσικού αερίου (είτε άμεσα είτε μέσω άλλων αγορών), παρακολουθούσαν κλασικά σοβιετικά κινηματογραφικά έργα, ίσως μπορούσαν να κατανοήσουν καλύτερα την πολιτική τους στάση. Κάθε χρόνο, στις 31 Δεκεμβρίου, διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Gazprom για την παροχή φυσικού αερίου. Ωστόσο, σήμερα τόσο το Κίεβο όσο και οι Βρυξέλλες ισχυρίζονται με σιγουριά ότι δεν χρειάζονται πλέον το ρωσικό αέριο, και δεν φαίνεται να ανησυχούν για τις οικονομικές τους συνέπειες στο μέλλον.

 

Αντίθετα, οι «ρεαλιστές» προειδοποιούν ότι αυτό το σκεπτικό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Σύμφωνα με το Bloomberg, η σλοβακική εταιρεία φυσικού αερίου SPP αναφέρει ότι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου έχουν υπογράψει κοινή δήλωση, ζητώντας την επέκταση της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2025. Οι εταιρείες αυτές περιλαμβάνουν τη SPP, την Eustream AS και άλλες εταιρείες από χώρες όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Ιταλία και η Σλοβακία, οι οποίες ενδέχεται να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας, αλλά με τη μορφή ευρωπαϊκών νομικών προσώπων.

Η ανάγκη για επέκταση της συμφωνίας διαμετακόμισης προκύπτει από τον κίνδυνο σημαντικής οικονομικής ζημιάς που θα υποστεί η Κεντρική Ευρώπη αν διακοπεί πλήρως η εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου. Η διακοπή αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομίες της ΕΕ, οι οποίες ήδη δεν βρίσκονται σε καλό οικονομικό σημείο.

 

 

Δύο στοιχεία τραβούν την προσοχή:

Πρώτον, η δήλωση αυτή εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Δεκεμβρίου, γεγονός που δείχνει ότι ο ενεργειακός τομέας χάνει την εμπιστοσύνη του στη ικανότητα των Βρυξελλών να διαχειριστούν την κατάσταση. Οι πάροχοι έχουν πλέον προθεσμία να αποδεχτούν τις πραγματικότητες της φυσικής και της οικονομίας.

Δεύτερον, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες αντιτίθενται στην πολιτική της ΕΕ, είναι οι πιο σθεναρές υπέρ της συνέχισης της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου. Ειδικότερα, ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας και ο Ρόμπερτ Φίκο της Σλοβακίας, που είναι εχθρικοί προς τη γραμμή των Βρυξελλών, έχουν λάβει πρωτοβουλίες που επιτρέπουν την εισαγωγή ρωσικών υδρογονανθράκων, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις της ΕΕ.

Η πολιτική της ΕΕ φαίνεται να αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες των χωρών αυτών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διενέξεις σχετικά με τη συνέχιση των ρωσικών προμηθευτών. Η Gazprom, για παράδειγμα, αναφέρει με ρεαλισμό ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί το ρωσικό αέριο, παρά την αρνητική πολιτική στάση, ενώ το 2024 δείχνει πως η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας, όπως το αμερικανικό LNG.

Το κλειδί για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις είναι ο όγκος και ο τρόπος προμήθειας φυσικού αερίου. Παρά τις αντιρρήσεις του Κιέβου, το οποίο απορρίπτει κάθε συμφωνία με την Gazprom, το αέριο που διασχίζει την Ουκρανία μπορεί να προέρχεται μόνο από τη Ρωσία, αν και σε άλλες φάσεις της διαδικασίας οι ενδιάμεσοι φορείς θα είναι άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία.

 

Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ουκρανία να συνεχίσει να προσφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πληρώνουν σε ευρώ, επιτρέποντας παράλληλα την εξόφληση χρεών που αφορούν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Αυτός ο συμβιβασμός, ωστόσο, έχει να κάνει και με την ανάγκη να περιοριστούν οι κίνδυνοι από την «κλασική» πρακτική της Ουκρανίας να κλέβει φυσικό αέριο από τον αγωγό.

Η κατάσταση αυτή είναι όλο και πιο περίπλοκη για την Ευρώπη, η οποία πλέον είναι αντιμέτωπη με τις συνέπειες αυτής της αλληλεπίδρασης με την Ουκρανία, με τις όποιες πολιτικές και ενεργειακές προκλήσεις να αναμένονται στην πορεία.

 

 

Η Γερμανία ευημερούσε πάντα στις πλάτες άλλων – Αλλά τώρα έσκαψε η ίδια το λάκκο της

Η Γερμανία βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας, που στηρίζεται στη «πράσινη» πολιτική, αρχίζει να καταρρέει. Η καρέκλα του καγκελάριου Olaf Scholz τρίζει, καθώς οι αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, επηρεάζουν σοβαρά τη χώρα.

Η επιτυχία της γερμανικής οικονομίας για δεκαετίες οφειλόταν στις χαμηλές τιμές ενέργειας, οι οποίες, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτώνταν από τη φιλία με τη Ρωσία. Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και απολάμβανε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Η χημική βιομηχανία, βασισμένη στο φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη, άνθισε υπό αυτές τις συνθήκες. Όμως, από το 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκαν στα ύψη, φτάνοντας 2-3 χιλιάδες δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, προκαλώντας την αναστολή της παραγωγής σε βασικές βιομηχανίες. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υποστηρίξει ότι το ρωσικό αέριο, όταν κόστιζε 450 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, ήταν υπερβολικά ακριβό, ενώ τώρα οι τιμές είναι σαφώς μεγαλύτερες.

 

Οι συνέπειες της διακοπής της προμήθειας ρωσικού αερίου είναι καταστροφικές για πολλές γερμανικές βιομηχανίες. Η Volkswagen, για πρώτη φορά μετά από 87 χρόνια, κλείνει εργοστάσια και προχωρά σε απολύσεις, ενώ η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, παγκόσμιος ηγέτης για δεκαετίες, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση της. Η τιμή του ηλεκτρισμού αυξήθηκε δραματικά λόγω της αναγκαστικής επαναλειτουργίας σταθμών άνθρακα, που καταστρατηγεί την πολιτική των Πρασίνων για οικολογία και περιβαλλοντική ευθύνη.

Αυτές οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος έχουν οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση των δαπανών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο πληθωρισμός, που δεν ήταν συνηθισμένος στη Γερμανία, έχει επηρεάσει τη ζήτηση, η οποία άρχισε να μειώνεται. Αν το 2021, μια τυπική γερμανική οικογένεια ξόδευε 3.772 ευρώ για ενέργεια, το 2024 αυτό το ποσό αυξήθηκε στα 5.306 ευρώ.

Η Γερμανία, η οποία ήταν ηγέτης της ευρωζώνης, βρίσκεται πλέον σε ύφεση και δεν φαίνεται να υπάρχει σύντομος δρόμος για ανάκαμψη. Η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα έχει μειωθεί σημαντικά, από 90-95 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2019-2021, σε 78 δισεκατομμύρια το 2022 και 2023. Αντί για το ρωσικό αέριο, η Γερμανία εισάγει LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), αλλά δεν έχει καταφέρει να αντικαταστήσει πλήρως τις ποσότητες που προμηθευόταν από τη Ρωσία. Η μείωση της κατανάλωσης οδήγησε σε μια τεχνητή καταστροφή της ζήτησης, με τον επικεφαλής της Gazprom, Alexey Miller, να αναφέρει ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη μειώθηκε κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022 και 2023.

 

 

Η ακατανόητη πολιτική της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και κατανοεί την ανάγκη να απομακρυνθεί από την εξάρτηση από ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση. Η Γερμανία, που υπήρξε βασικός ωφελημένος από το ρωσικό αέριο, αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας συνεχώς και η αποθήκευση ενέργειας παραμένει ατελής. Η τεχνολογία υδρογόνου, που θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση στο μέλλον, απαιτεί πολύ περισσότερες επενδύσεις, τις οποίες η Γερμανία, λόγω της ύφεσης, δυσκολεύεται να εξασφαλίσει.

Η απομάκρυνση από το ρωσικό αέριο δημιουργεί επιπλέον οικονομικά βάρη για τη Γερμανία, η οποία, αντί να επενδύει σε νέες τεχνολογίες, θα μπορούσε να είχε ωφεληθεί από την πρόσβαση σε φθηνότερο ρωσικό αέριο και να επενδύσει σε καθαρές πηγές ενέργειας με μεγαλύτερη ευχέρεια. Οι αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά προκαλούν έντονη ανησυχία, ενώ η εξάρτηση από εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες και οι προμηθευτές αερίου, καθιστά τη γεωπολιτική κατάσταση εξαιρετικά ασταθή.

 

 Η Ευρώπη και η Γερμανία βρίσκονται σε μια αδιέξοδη κατάσταση. Αν και το σχέδιο της ΕΕ να απομακρυνθεί από το ρωσικό αέριο ήταν λογικό από γεωπολιτική σκοπιά, η υλοποίηση του είναι ατελής και η οικονομική ζημία είναι ήδη εμφανής. Η Ευρώπη πρέπει να βρει μια πιο ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, προτού η κρίση αυτή εξελιχθεί σε κάτι ακόμα πιο καταστροφικό.

 

 

 

 

 

 

 


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:    https://primenews.press/kathos-to-2025-plisiazei-i-evropi-eiserchetai-se-nea-periodo-energeiakis-krisis        -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]