Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των πολιτών της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από ευρωπαϊκές στατιστικές υπηρεσίες. Παρά την αύξηση του ΑΕΠ και τις συνεχιζόμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι Έλληνες εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με το μέσο μισθό να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με την αγοραστική δύναμη άλλων κρατών της ΕΕ...
Αξιολογώντας τα δεδομένα που προκύπτουν από τις τελευταίες έρευνες της Eurostat και άλλων οργανισμών, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα παραμένει πολύ κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αδύναμη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, παρά την αύξηση των μισθών τα τελευταία χρόνια, αντανακλά τις υψηλές τιμές σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, οι οποίες δεν συνοδεύονται από αντίστοιχη αύξηση στις αποδοχές.
Η διαφορά μεταξύ του μέσου μισθού στην Ελλάδα και άλλων ευρωπαϊκών κρατών είναι σημαντική, με τους Έλληνες να κατατάσσονται στην τελευταία θέση σε σχέση με την αγοραστική τους δύναμη. Η Ελλάδα υπολείπεται σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ η διαφορά είναι ακόμη πιο έντονη όταν συγκρίνονται οι μισθοί με αυτές των πιο πλούσιων κρατών της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
Αιτίες του Φαινομένου
Η καθυστέρηση στην αγοραστική δύναμη της Ελλάδας συνδέεται με μια σειρά από παράγοντες:
- Υψηλή φορολογία: Η υψηλή φορολογία, σε συνδυασμό με τις ασφαλιστικές εισφορές, αφήνει ένα μικρό ποσοστό του μισθού στους Έλληνες εργαζόμενους. Αυτό περιορίζει τη δυνατότητα των πολιτών να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες και να αποταμιεύουν ή να επενδύουν στην κατανάλωση.
- Υψηλές τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών: Παρά τις μειώσεις των μισθών και τη λιτότητα των τελευταίων χρόνων, οι τιμές για αγαθά και υπηρεσίες στην Ελλάδα, ιδίως στον τομέα των τροφίμων, των ενοικίων και των υπηρεσιών, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αυτή η διαφορά μεταξύ μισθού και τιμών οδηγεί σε υψηλή πίεση για τα νοικοκυριά.
- Ανισότητα μισθών και αντιφάσεις στην αγορά εργασίας: Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι επίσης διαιρεμένη. Οι μισθοί διαφέρουν σημαντικά από κλάδο σε κλάδο, και ενώ υπάρχουν κλάδοι με υψηλούς μισθούς (όπως οι τεχνολογικοί και χρηματοοικονομικοί τομείς), η πλειονότητα των εργαζομένων είναι σε θέσεις με χαμηλές αμοιβές. Η ανισότητα αυτή εντείνει την οικονομική πίεση για μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.
- Ανεπαρκής ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα: Η εγχώρια επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα έχουν περιοριστεί λόγω των οικονομικών κρίσεων και της πολιτικής αστάθειας. Αυτό έχει οδηγήσει σε μειωμένη ζήτηση για εργασιακές θέσεις υψηλών αποδοχών, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ανάπτυξη της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων εργαζομένων.
- Ανεργία και υποαπασχόληση: Παρά την πτώση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό προσωρινές και μερικής απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους τομείς αντιμετωπίζουν χαμηλότερους μισθούς και λιγότερες ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη, γεγονός που επηρεάζει την αγοραστική τους δύναμη.
Επιπτώσεις στην κοινωνία
Η χαμηλή αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει άμεσες κοινωνικές επιπτώσεις. Η μεσαία τάξη είναι εκείνη που πλήττεται περισσότερο, καθώς βλέπει τις προσπάθειες για βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης να αποδυναμώνονται από τις αυξήσεις στις τιμές των βασικών αγαθών. Αντιμέτωποι με τη συνεχιζόμενη ακρίβεια, πολλοί συμπολίτες μας δυσκολεύονται να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.
Η φτωχοποίηση και η αναγκαστική μετανάστευση νέων για εργασία στο εξωτερικό συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, με την Ελλάδα να χάνει πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό. Η έλλειψη ευκαιριών και η περιορισμένη αγοραστική δύναμη κάνουν δύσκολη τη ζωή για εκατομμύρια πολίτες.
Στρατηγικές και πολιτικές λύσεις
Για να βελτιωθεί η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, απαιτείται συντονισμένη πολιτική παρέμβαση και στρατηγικές για την ενίσχυση των μισθών και την αποδοτικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η ενίσχυση της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών για τα χαμηλά εισοδήματα, καθώς και η προώθηση της παραγωγικότητας, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική κατάσταση των πολιτών.
Επιπλέον, η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, η ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικής στέγασης και η μείωση του κόστους των βασικών αγαθών και υπηρεσιών είναι άλλες σημαντικές προτεραιότητες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αγοραστική δύναμη της μέσης ελληνικής οικογένειας.
Πηγή: primenews.press -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου