Προβληματίζουν οι καταγγελίες πολιτών που πήραν μη γνήσια 50ευρα και 20ευρα από ΑΤΜ και 100ευρα από γκισέ υποκαταστήματος...
Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι αναφορές πελατών τραπεζών στη χώρα μας για την παραλαβή πλαστών χαρτονομισμάτων από μηχανήματα αυτόματης ανάληψης τραπεζών (ΑΤΜ), ενώ έχει καταγραφεί και η παράδοση πλαστού χαρτονομίσματος σε πελάτη από το ταμείο τραπεζικού καταστήματος.
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες επιμένουν πως είναι αδύνατον να «ξεφύγει» πλαστό χαρτονόμισμα από τις δικλίδες ασφαλείας που έχουν. Αυτομάτως, όμως, δημιουργούνται τα ερωτήματα «τι έχει συμβεί» και «ποια από τις δύο πλευρές κάνει λάθος»;
Το φως της δημοσιότητας, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχαν δει τρεις περιπτώσεις με πλαστά χαρτονομίσματα, που αναδείχθηκαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega». Η πρώτη ήταν του δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού Mega Δημήτρη Λάππα, που τόνισε ότι από ΑΤΜ παρέλαβε πλαστό χαρτονόμισμα αξίας 20 ευρώ. Ακολούθησε η περίπτωση της κ. Μαρίας, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, παρέλαβε από ταμείο τραπεζικού καταστήματος χαρτονόμισμα αξίας 100 ευρώ, το οποίο στη συνέχεια χαρακτηρίστηκε ως πλαστό από ΑΤΜ, όταν η ίδια πήγε να το καταθέσει. Πιο πρόσφατη είναι η περίπτωση της κυρίας Δήμητρας που έκανε ανάληψη από ΑΤΜ με δύο χαρτονομίσματα των 50 ευρώ να είναι «προβληματικά».
Υπάρχουν, όμως, κάποιες «γκρίζες ζώνες», παρακολουθώντας το ιστορικό των υποθέσεων. Στην περίπτωση της κ. Μαρίας υπάρχουν δύο σημεία, τα οποία επεσήμανε και η ίδια, που δημιουργούν εντύπωση. Το ένα είναι πως κατά την ανάληψη, από το ταμείο της τράπεζας, της έδωσαν χαρτονομίσματα αξίας των 100 ευρώ και όχι των 50 ευρώ ή των 20 ευρώ, όπως γίνεται συνήθως. Το άλλο είναι πως έκανε την κατάθεση των χαρτονομισμάτων, μεταξύ των οποίων και το «ύποπτο», σε ΑΤΜ που βρίσκεται έξω από ένα σούπερ μάρκετ, το οποίο και διαπίστωσε πως κάτι δεν πάει καλά με το συγκεκριμένο «κατοστάρικο».
Όταν ανάφερε το τι συνέβη στον τραπεζικό υπάλληλο που απευθύνθηκε την επόμενη μέρα, άκουσε τον ισχυρισμό πως «το μηχάνημα αυτό δεν το διαχειρίζεται η τράπεζα, άλλα κάποια εταιρία». Η άλλη περίπτωση είναι της κ. Δήμητρας, η οποία παρέλαβε δύο χαρτονομίσματα αξίας 50 ευρώ μεταξύ άλλων, κάνοντας ανάληψη της σύνταξης του συζύγου της από ΑΤΜ. Τη μη εγκυρότητά τους τη διαπίστωσε αρχικώς ένας οδηγός ταξί και εν συνεχεία η ίδια διαπίστωση έγινε και στο εκδοτήριο εισιτηρίων του ΚΤΕΛ. Σε μία προσεκτικότερη ματιά στα δύο χαρτονομίσματα η κ. Δήμητρα σημείωσε πως «…κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς είχε μία ασημί γραμμή στην άκρη και φαινόταν βαμμένο με κάτι σαν βερνίκι νυχιών». Και στη δική της περίπτωση η τράπεζα από την οποία εξυπηρετείται, αρνήθηκε την περίπτωση να παρέλαβε πλαστό χαρτονόμισμα από τα δικά της ΑΤΜ.
Αρνούνται κάθε ευθύνη οι τράπεζες
Η τραπεζικοί παράγοντες που εξήγησαν τι μπορεί να έχει συμβεί και να έχουν παρουσιαστεί αυτά τα κρούσματα. Έμπειρος τραπεζικός, που χρημάτισε σε ιδιαιτέρως υψηλόβαθμη θέση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, κρατώντας την ανωνυμία του υπογράμμισε πως «είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγουν τα πλαστά χαρτονομίσματα από τους ελέγχους, θα πρέπει να είναι πολύ σπάνια περίπτωση και εξαίρεση, ίσως έγινε ανθρώπινο λάθος. Στο ΑΤΜ είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί.
Στο ταμείο μπορεί και ο υπάλληλος να έχει δώσει κάποιο χαρτονόμισμα που μόλις το είχε παραλάβει, άλλα και πάλι ελέγχονται με τα κατάλληλα μηχανήματα, και μου φαίνεται ιδιαιτέρως δύσκολο, έως και αδύνατο, να συμβεί». Από τη δική του πλευρά, άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, μίλησε και είναι επιφορτισμένο με τους ελέγχους εντός των καταστημάτων, σημείωσε ότι «οι τράπεζες δίνουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά το απόθεμα όταν επιστρέφουν τα χρήματα πίσω. Θα το χαρακτήριζα ως… «ύποπτη πονηριά» από τον πελάτη. Η άλλη περίπτωση είναι, όμως, η μηχανή να έχει κάποιο πρόβλημα, καθώς ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να έχει συμβεί και να το θεώρησε αρχικώς σωστό. Μπορεί ένα χαρτονόμισμα να μην είναι πλαστό, αλλά να είναι παραποιημένο. Δηλαδή να το έχει δεχθεί ένα μηχάνημα ελέγχου ως γνήσιο και ένα άλλο μηχάνημα να το κόψει.
Οι περιπτώσεις, όμως, δεν σταματούν εδώ. Άλλη περίπτωση που εξηγεί ο τραπεζικός παράγοντας είναι πως μπορεί ένα χαρτονόμισμα να έχει πάνω του σημάδια «από αμπούλα που έχει σκάσει μέσα σε κάποιο ΑΤΜ και πάει στο ταμείο μέσα σε μία δεσμίδα με άλλα χαρτονομίσματα, μια χαρά θα περάσει από ορισμένα μηχανήματα». Κάθετες ήταν οι απαντήσεις στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση κάποιος υπάλληλος να έχει «βάλει το χεράκι του» αλλάζοντας τα χαρτονομίσματα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως οι κάμερες καταγράφουν πλήρως τις κινήσεις που γίνονται στα ταμεία και μέσα στα καταστήματα, ενώ οι υπάλληλοι των χρηματαποστολών δεν έχουν επαφή με τα χαρτονομίσματα».
Πηγή: primenews.press/plithainoun-oi-periptoseis-plaston-chartonomismaton/ -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου