Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

 Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Northwestern πέτυχε ένα σημαντικό επίτευγμα που μέχρι πρόσφατα θεωρούταν αδύνατο: την κβαντική τηλεμεταφορά δεδομένων μέσω συνηθισμένων καλωδίων οπτικών ινών, αυτών που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά δεδομένων υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο...

 

 Η επίτευξη αυτού του στόχου θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την ταχύτητα και την ασφάλεια της ανταλλαγής δεδομένων μέσω αυτών των καλωδίων και να ανοίξει τον δρόμο για μια εποχή όπου οι κβαντικές και κλασικές επικοινωνίες θα μπορούν να συνυπάρχουν στην ίδια υποδομή

Αλλά τι ακριβώς σημαίνει κβαντική τηλεμεταφορά δεδομένων και πώς λειτουργεί; Φανταστείτε ότι πρέπει να στείλετε ένα εξαιρετικά ασφαλές μήνυμα μέσω του δικτύου. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία, οι πληροφορίες μεταδίδονται άμεσα μέσω ενός φυσικού φαινομένου που ονομάζεται «διεμπλοκή», το οποίο επιτρέπει σε δύο σωματίδια να παραμένουν συνδεδεμένα μεταξύ τους, ανεξαρτήτως της απόστασης που τα χωρίζει.

Αυτό το φαινόμενο έχει παρακινήσει εδώ και καιρό τους φυσικούς και ερευνητές, καθώς είναι σαν τα δύο σωματίδια να επικοινωνούν «τηλεπαθητικά», ακόμα κι αν βρίσκονται σε αντίθετα σημεία του κόσμου. Αν και αυτή η εξήγηση είναι μεταφορική, προσφέρει μια καλή εικόνα των πιθανών επιπτώσεων.

 

Ο καθηγητής Prem Kumar, επικεφαλής της μελέτης, εξηγεί:

«Όλοι πίστευαν ότι ήταν αδύνατο να συνυπάρξουν αυτοί οι δύο τύποι επικοινωνίας. Ωστόσο, η δουλειά μας δείχνει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις υπάρχουσες υποδομές για τα κβαντικά δίκτυα του μέλλοντος.»

Αν και έχουν γίνει παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να «επιβιώσουν» τα φωτόνια (τα σωματίδια του φωτός που μεταφέρουν κβαντικές πληροφορίες) μέσα στην κανονική κίνηση του Διαδικτύου, που χρησιμοποιεί εκατομμύρια φωτόνια ταυτόχρονα. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μια αναλογική σύγκριση, θα ήταν σαν να προσπαθούσαμε να διασχίσουμε έναν πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο με ένα ποδήλατο. Η ομάδα ξεπέρασε αυτό το εμπόδιο μελετώντας προσεκτικά τον τρόπο που το φως διασκορπίζεται στα καλώδια και βρίσκοντας ένα «ρεύμα ταχείας κυκλοφορίας» – δηλαδή, ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος – όπου τα κβαντικά φωτόνια μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς να επηρεάζονται από την κυκλοφορία.

Για να δοκιμάσουν το σύστημα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα καλώδιο οπτικών ινών μήκους 30 χιλιομέτρων, τοποθετώντας ένα φωτόνιο σε κάθε άκρο. Στη συνέχεια, μετέδωσαν ταυτόχρονα κβαντικές πληροφορίες και κανονική κίνηση στο Διαδίκτυο, επαληθεύοντας ότι οι κβαντικές πληροφορίες έφτασαν άθικτες στον προορισμό τους, παρά την «κυκλοφορία» του Διαδικτύου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι επιπτώσεις αυτής της ανακάλυψης μπορεί να είναι τεράστιες. Για παράδειγμα, οι κβαντικές επικοινωνίες υπόσχονται επίπεδα ασφάλειας που δεν έχουν επιτευχθεί ποτέ μέχρι τώρα, καθώς θεωρητικά είναι αδύνατο να υποκλαπούν χωρίς να εντοπιστούν. Μέχρι σήμερα, όμως, θεωρούνταν ότι για να επιτευχθούν κβαντικές επικοινωνίες, θα έπρεπε να κατασκευαστούν ειδικά δίκτυα, κάτι που απαιτούσε τεράστιο κόστος. Η απόδειξη ότι αυτές οι επικοινωνίες μπορούν να πραγματοποιηθούν χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή του Διαδικτύου αποτελεί μια τεράστια πρόοδο.

Φυσικά, βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή των πειραμάτων, και η ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Kumar δεν σκοπεύει να σταματήσει εδώ. Σχεδιάζουν ήδη δοκιμές για μεγαλύτερες αποστάσεις και θέλουν να εξετάσουν το σύστημα σε πραγματικά θαμμένα καλώδια, όχι μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες. Επιπλέον, εργάζονται πάνω στην υλοποίηση της «ανταλλαγής διεμπλοκής», ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη κατανεμημένων κβαντικών εφαρμογών.

 

 

 


 


 

 


 

 


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή :  primenews.press            -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]