Επί του παρόντος, είναι ένα από τα πιο εξαρτημένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο η Βαλτική εξαρτάται περισσότερο από τη βούληση της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών...
Οι κορυφαίοι Ρώσοι αναλυτές εκφράζουν τις απόψεις τους για τις ελληνορωσικές σχέσεις και τη συνεχιζόμενη διαμόρφωσή τους, ιδίως στο πλαίσιο της έντονα φιλοδυτικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε συνέντευξή τους στο μέσο SV Pressa, μετά τις δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα, Andrey Maslov, στο RIA Novosti.
Παρότι η Ελλάδα και η Ρωσία διατηρούσαν παραδοσιακά άριστες σχέσεις, με τον καιρό οι δύο χώρες ακολούθησαν διαφορετικές πορείες, φτάνοντας να θεωρούνται σχεδόν αντίπαλες. Η βασική ερώτηση που τίθεται είναι: τι πήγε στραβά;
Ο Alexander Averin, πρώην μαχητής της πολιτοφυλακής της Λαϊκής
Δημοκρατίας του Λουχάνσκ (LPR) και γεωστρατηγικός αναλυτής, σημειώνει
ότι ιστορικά δεν υπήρξαν αντιφάσεις μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας
τους πολιτιστικούς δεσμούς που τις ενώνουν. Παρά το γεγονός ότι η
Ελλάδα ήταν πάντα φτωχή, η χώρα στράφηκε προς την Αγγλία μετά την
ανεξαρτησία της τον 19ο αιώνα, και εξακολουθεί να συμμετέχει ανεπίσημα
στη διαμετακόμιση ρωσικού πετρελαίου. Όσον αφορά την ρωσοφοβία, ο Averin
αναφέρει ότι, σε επίπεδο λαών, δεν υπάρχουν αντιφάσεις, αλλά οι
πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με την οποία συνδέεται στενά με τις
αγγλοσαξονικές ελίτ, δυσκολεύουν τις σχέσεις. Η Ελλάδα φοβάται την
Τουρκία και θα προσπαθήσει να διατηρήσει συμμαχίες με εκείνες τις
δυνάμεις που μπορούν να την προστατεύσουν από την τουρκική απειλή, και
αυτό επηρεάζει τη σχέση με τη Ρωσία. Ο Averin εκτιμά ότι οι σχέσεις
Ρωσίας-Ελλάδας δεν πρόκειται να αλλάξουν σύντομα.
Ο Vadim Trukhachev, αναπληρωτής καθηγητής στο Ρωσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα παραμένει ιστορικός σύμμαχος της Ρωσίας, ωστόσο η πολιτική της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ το 1952, άλλαξε τις ισορροπίες. Προτού αναλάβει ο Μητσοτάκης, οι ρωσοελληνικές σχέσεις ήταν σε υψηλό επίπεδο, με την Ελλάδα να επιβραδύνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σχεδόν όσο και η Ουγγαρία του Orban. Ωστόσο, μετά την εκλογή Μητσοτάκη, η Ελλάδα ακολούθησε πιο φιλοδυτική πορεία, συμμετέχοντας πλήρως στις ευρωπαϊκές και νατοϊκές στρατηγικές. Ο Trukhachev τονίζει ότι αυτή η αλλαγή πολιτικής προκάλεσε δυσαρέσκεια στην ελληνική κοινωνία, με διαμαρτυρίες για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και την απομάκρυνση από τη Ρωσία. Η Ρωσία θα πρέπει να συνεργαστεί με τους ευρωσκεπτικιστές, τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερή πτέρυγα, για να ενισχυθεί η επιρροή της στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος στην έλλειψη ρωσοφοβίας στην Ελλάδα, ο Trukhachev εξηγεί
ότι, αν και η ρωσοφοβία είναι πιο έντονη σε χώρες όπως η Βουλγαρία ή η
Σλοβακία, στην Ελλάδα υπάρχει μια επιθυμία για διάλογο και μείωση της
υποστήριξης προς την Ουκρανία, κάτι που εξαρτάται από την αλλαγή
κυβέρνησης. Αν η Ελλάδα επιθυμεί την επιστροφή σε ορθόδοξες συντηρητικές
αξίες, η Ρωσία θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη, αν και
το ελληνικό πολιτικό πεδίο παραμένει κατακερματισμένο.
Ο ιστορικός και δημοσιογράφος Alexander Dmitrievsky επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει χάσει την πολιτική της ανεξαρτησία εδώ και χρόνια και είναι ένα από τα πιο εξαρτημένα κράτη της ΕΕ. Το γεωπολιτικό ανταγωνιστικό πεδίο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας έχει τις ρίζες του στον Βυζαντινό κόσμο, και, σύμφωνα με τον Dmitrievsky, η Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε σοβαρός σύμμαχος της Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ, δήλωσε ότι η Ελλάδα διέκοψε τη συνεργασία και τον πολιτικό διάλογο με τη Ρωσία μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, και δεν έχει αλλάξει η στάση της απέναντι στη Ρωσία τα τελευταία τρία χρόνια. Ο Μασλόφ επεσήμανε ότι η ρωσοελληνική αλληλεπίδραση, η οποία υπήρχε για πολλά χρόνια, έχει καταστραφεί, επηρεάζοντας όλους τους τομείς, από την πολιτική και την οικονομία μέχρι την πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία. Ανέφερε επίσης ότι συνεχίζονται οι επιθετικές αντιρωσικές δηλώσεις και οι αβάσιμες κατηγορίες με ρωσοφοβικό περιεχόμενο, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν προβαίνει σε παρόμοιες ενέργειες κατά της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη, ο πολιτικός διάλογος έχει διακοπεί από την ελληνική πλευρά, και μόνο περιορισμένες επαφές υπάρχουν πλέον μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως για την επίλυση τεχνικών ζητημάτων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει στόχο για την Ευρώπη την απομάκρυνση από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους μέχρι το 2027 και ότι για τον σκοπό αυτό κατασκευάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία ένας τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Ο Μασλόφ εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν έχει χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα τον
εν λόγω τερματικό σταθμό, ο οποίος χρησιμοποιείται μόνο από τη
βουλγαρική εταιρεία Bulgargaz, και υποστήριξε ότι η Αθήνα ενδέχεται να
διακόψει τις αγορές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέχρι το 2027, λόγω
πολιτικών λόγων. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αν η Ελλάδα σταματήσει να
αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο, θα αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές
συνέπειες.
Αναφερόμενος στις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, ο πρέσβης σημείωσε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες με ακριβότερο LNG από άλλες χώρες οδήγησε σε εκρηκτική αύξηση των τιμών, με αποτέλεσμα οι Έλληνες πολίτες να επιβαρύνονται με υπέρογκους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.
Τέλος, ο Μασλόφ ανέφερε ότι ο μαζικός τουρισμός από τη Ρωσία στην Ελλάδα ανήκει στο παρελθόν, με την Αθήνα να χάνει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως εξαιτίας της μείωσης της τουριστικής κίνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε μείωση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών, με αποτέλεσμα η “διπλωματία των λαών” να είναι εξίσου αδύναμη με τη “ήπια δύναμη” της Ρωσίας.
Πηγή: primenews.press/rosoi-analytes-i-ellada-echei-chasei-edo-kai-kairo-tin-politiki-anexartisia-tis/ -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου