Στη χαρτογράφηση των επιδομάτων που χορηγεί το ελληνικό Δημόσιο στα νοικοκυριά προχωρά η κυβέρνηση με στόχο να γνωρίζει τι και πόσα χορηγούνται σε κάθε έναν πολίτη της χώρας...
Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Στο πλαίσιο αυτό προχωρά στη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών, έτσι ώστε να αποκτήσει πλήρη εικόνα για τα επιδόματα που χορηγούν οι φορείς του Δημοσίου, τον αριθμό των δικαιούχων και τα ποσά που καταβάλλονται ανά ΑΦΜ.
Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών "κατασκευάζει" ειδική πλατφόρμα στην οποία θα "περάσουν" όλα τα στοιχεία για τα επιδόματα και τους δικαιούχους τους και θα επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο τους καθώς και διασταυρώσεις στοιχείων μεταξύ των φορέων που χορηγούν τα κάθε είδους επιδόματα, αλλά και με την ΑΑΔΕ για τον έλεγχο των εισοδηματικών και οικογενειακών κριτηρίων.
Με απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, ορίζεται η "Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών και καθορισμός αποζημίωσης της Ομάδας Εργασίας για την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών και για το συντονισμό υλοποίησης του έργου". Επικεφαλής της ομάδας, η οποία πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της έως τα τέλη του 2025, τίθεται η γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Παυλίνα Καρασιώτου.
Oπως προβλέπει η απόφαση, έργο της ομάδας είναι:
- Η χαρτογράφηση όλων των επιδομάτων και παροχών που χορηγούνται από το Δημόσιο Τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα μπορεί να αξιοποιήσει προηγούμενα έργα χαρτογράφησης των εν λόγω επιδομάτων και παροχών που έχουν παραδοθεί στη δημόσια διοίκηση, ιδίως μέσω έργων τεχνικής βοήθειας.
- Η ανάπτυξη σχεδίου κανονιστικών διατάξεων για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών, υπό την καθοδήγηση και τις κατευθυντήριες γραμμές που θα τεθούν από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
- Ο συντονισμός και η τυχόν συνδρομή στην ανάπτυξη της δευτερογενούς νομοθεσίας που θα προβλεφθεί κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου που θα ψηφιστεί.
- Ο συνολικός συντονισμός της μεταρρύθμισης, υπό τη μορφή ομάδας διοίκησης έργου, κατά τη φάση της υλοποίησης και ανάπτυξης του ηλεκτρονικού μητρώου.
- Η επαφή και η διενέργεια συναντήσεων με άλλα Υπουργεία, Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και λοιπούς εμπλεκόμενους, σχετικά με τα θέματα που άπτονται του εν λόγω έργου.
Το ελληνικό Δημόσιο δεν γνωρίζει σήμερα τον αριθμό των επιδομάτων που λαμβάνει ένα φυσικό πρόσωπο, καθώς δεν υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στις πλατφόρμες των φορέων, με αποτέλεσμα η κεντρική διοίκηση να μην έχει πλήρη και συνολική εικόνα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση και τον έλεγχο.
Ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων λαμβάνει δύο ενδεχομένως και τρία διαφορετικά επιδόματα, ενώ το γεγονός ότι κανένα από αυτά δεν λαμβάνεται υπόψη στα εισοδηματικά κριτήρια, εντείνει τις στρεβλώσεις.
Πηγή: www.capital.gr/tax/3895467/dimiourgeitai-mitroo-gia-tin-katagrafi-kai-ton-elegxo-ton-epidomaton/ -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου