Ο πρώτος καταγεγραμμένος ασθενής της επιδημίας αυτής θεωρείται ότι είναι ένας 32χρονος άνδρας νοσηλευτής από ένα νοσοκομείο στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντας...
Η κυβέρνηση της Ουγκάντας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσαν πρόσφατα ένα ξέσπασμα της ασθένειας του ιού Σουδάν. Ο πρώτος καταγεγραμμένος ασθενής της επιδημίας αυτής θεωρείται ότι είναι ένας 32χρονος άνδρας νοσηλευτής από ένα νοσοκομείο στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντας.
Ο ΠΟΥ ανέφερε δύο κύριες συστάδες κρουσμάτων, που σχετίζονται με την οικογένεια του ασθενούς και μια συστάδα σε νοσοκομείο. Κατά τη στιγμή συγγραφής του κειμένου, ο πρώτος ασθενής είναι ο μόνος καταγεγραμμένος θάνατος. Η δεύτερη περίπτωση ήταν η σύζυγος του ασθενούς και, στις 11 Φεβρουαρίου, υπήρχαν εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Τα ξέσπασμα αυτής της ασθένειας είναι σχετικά σπάνιο. Η νέα αυτή
επιδημία είναι η ένατη που καταγράφεται από το 1976, όταν ο ιός
αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά και, όπως ήταν η συνήθεια εκείνη την εποχή,
ονομάστηκε από την περιοχή όπου έγινε το πρώτο ξέσπασμα, το νότιο
Σουδάν.
Μια επιδημία του ιού Σουδάν το 2022, επίσης στην Ουγκάντα, είχε ως αποτέλεσμα 164 κρούσματα και 77 θύματα (ποσοστό θνησιμότητας 47%). Δεν υπάρχουν θεραπείες ή εμβόλια κατά του ιού Σουδάν.
Η ασθένεια του ιού Σουδάν είναι ουσιαστικά μια ασθένεια που μοιάζει πολύ με τον ιό Έμπολα. Ο ιός Έμπολα έχει προκαλέσει πολλές μεγάλες επιδημίες. Η επιδημία στη Δυτική Αφρική το 2014-2016 ήταν η μεγαλύτερη με 28.600 κρούσματα και 11.325 θύματα.
Οι ιοί Σουδάν και Έμπολα ανήκουν στην οικογένεια των ιών Ορτοέμπολα, αλλά έχουν διαφορετικές πρωτεΐνες και γενετικά χαρακτηριστικά, γι’ αυτό και η ανοσολογική αντίδραση σε κάθε ιό είναι διαφορετική. Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι τα εμβόλια κατά του Έμπολα δεν θα είναι αποτελεσματικά κατά του ιού Σουδάν.
Η Υπουργός Υγείας της Ουγκάντας, Τζέιν Ρουθ Άτσεγκ, παραλαμβάνει κουτιά που περιέχουν ένα από τα τρία υποψήφια εμβόλια κατά του ιού Σουδάν του Έμπολα, στο Εντέμπε, Ουγκάντα, στις 8 Δεκεμβρίου 2022.
Για την τρέχουσα επιδημία του ιού Σουδάν, καταβάλλονται προσπάθειες να αναπτυχθούν υποψήφια εμβόλια και να χορηγηθούν φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων. Αυτά τα φάρμακα δημιουργούν αντισώματα που στοχεύουν να σταματήσουν την αναπαραγωγή του ιού.
Το 2022, ο ΠΟΥ συνιστούσε δύο μονοκλωνικά αντισώματα για χρήση κατά του Έμπολα. Υπάρχει ενθουσιασμός για παρόμοιες έρευνες σχετικά με θεραπείες για τον ιό Σουδάν.
Μια κλινική δοκιμή εμβολίου φάσης 1, η οποία είναι η πρώτη φάση δοκιμών σε ανθρώπους, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι ομοιότητες στη δομή μεταξύ αυτών των δύο τύπων ιών Ορτοέμπολα σημαίνουν ότι τα συμπτώματα στους ασθενείς είναι παρόμοια. Η ασθένεια και για τους δύο ιούς συνήθως ξεκινά με πυρετό, πόνους και κόπωση, με πιθανή εξέλιξη σε διάρροια, εμετούς και ανεξήγητη αιμορραγία.
Χρειάζονται εργαστηριακές εξετάσεις για να διαφοροποιηθούν οι ασθένειες, αν και η επείγουσα ανάγκη για απομόνωση παραμένει.
Η πρώιμη υποστηρικτική θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα
ποσοστά θνησιμότητας για τις ασθένειες του ιού Σουδάν και Έμπολα,
δίνοντας στο σώμα του ασθενούς χρόνο να αναρρώσει. Συνήθως περιλαμβάνει
την αναπλήρωση υγρών και την αντιμετώπιση του πόνου, του πυρετού και
άλλων πιθανών λοιμώξεων, όπως η ελονοσία.
Η αναφορά για το ξέσπασμα του ιού Σουδάν το 2022 περιέγραφε πώς οι ασθενείς επισκέπτονταν πρώτα υγειονομικές μονάδες που ήταν εκτός του κύριου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Υπήρξαν πολλά νέα κρούσματα στα τέλη Αυγούστου 2022 από ιδιωτικές υγειονομικές μονάδες που οδήγησαν στην πρώιμη μετάδοση της επιδημίας. Αυτό υποδηλώνει χαμηλό επίπεδο πρόληψης λοιμώξεων και ελέγχου, και πιθανώς έλλειψη εξοπλισμού και καλών πρακτικών για την καταπολέμηση σοβαρών λοιμώξεων.
Όταν επιβεβαιώθηκαν τα κρούσματα, οι περισσότεροι γνωστοί επαφές που εμφάνισαν συμπτώματα παραπέμφθηκαν σε ειδικές μονάδες για εξετάσεις και νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτές οι παραπομπές πραγματοποιήθηκαν συνήθως τον Οκτώβριο, και η επιδημία κηρύχθηκε λήξασα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2022. Παρά την έλλειψη σημαντικών εργαλείων όπως αποτελεσματικά εμβόλια και φάρμακα, η ανίχνευση επαφών και ο κατάλληλος έλεγχος λοιμώξεων μπορούν να περιορίσουν σοβαρές επιδημίες όπως αυτή.
Οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών, όπως η ελονοσία και ο
κίτρινος πυρετός, θα βρουν νέες περιοχές ενδιαιτήματος, ενώ ο δάγκειος
πυρετός και ο ιός του Δυτικού Νείλου γίνονται ήδη πιο συνηθισμένα στην
Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών για τη δημόσια υγεία είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες θα εμποδιστούν από την αστάθεια και την έλλειψη συνοχής από βασικούς φορείς, όπως η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο κόσμος αντιμετωπίζει αβέβαιες εποχές, και αυτές είναι οι ιδανικές συνθήκες για τον ιό Σουδάν και άλλες μολυσματικές ασθένειες να ανθίσουν.
Πηγή: /primenews.press -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου