Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων γονόρροιας, σύφιλης και χλαμυδίωσης καταγράφεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)...
Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στην τάση αυτή, με τα περιστατικά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) να αυξάνονται σημαντικά σε διάφορες ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες...
Αυτή η ανησυχητική αύξηση δεν είναι αποτέλεσμα απλών τυχαίων
παραμέτρων. Αντίθετα, οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως η αλλαγή
στις σεξουαλικές συμπεριφορές, η μειωμένη χρήση προφυλακτικών και η
αυξανόμενη αντίσταση των παθογόνων στα αντιβιοτικά. Αυτές οι εξελίξεις
δημιουργούν ένα επικίνδυνο σκηνικό που απειλεί την υγεία των πολιτών. Σε
αυτό το πλαίσιο, η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη καθίστανται
περισσότερο απαραίτητες από ποτέ.
Γονόρροια: Το 2023 καταγράφηκαν σχεδόν 100.000 επιβεβαιωμένα περιστατικά γονόρροιας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EU/EEA), σημειώνοντας αύξηση 31% σε σχέση με το 2022 και εντυπωσιακή αύξηση άνω του 300% συγκριτικά με το 2014. Η αύξηση αφορά διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, όπως άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), ετεροφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες. Στις γυναίκες, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην ηλικιακή ομάδα 20-24 ετών, με ποσοστό αύξησης 46%, ενώ στους άνδρες η πιο επηρεασμένη ηλικιακή ομάδα ήταν αυτή των 25-34 ετών. Εάν δεν θεραπευτεί έγκαιρα, η γονόρροια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και στειρότητα.
Σύφιλη: Το 2023 αναφέρθηκαν 41.051 επιβεβαιωμένα περιστατικά σύφιλης, παρουσιάζοντας αύξηση 13% σε σχέση με το 2022, ενώ τα περιστατικά έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2014. Η νόσος επηρεάζει κυρίως άνδρες, με αναλογία επτά άνδρες προς μία γυναίκα, και η μεγαλύτερη συχνότητα καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών. Το 72% των περιστατικών αφορά άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), αλλά οι περιπτώσεις αυξάνονται και μεταξύ των γυναικών. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η σύφιλη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην καρδιά και το νευρικό σύστημα και, σε περίπτωση εγκυμοσύνης, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για το έμβρυο.
Χλαμυδίωση: Η χλαμυδίωση, που παραμένει το πιο συχνά διαγνωσμένο βακτηριακό ΣΜΝ στην Ευρώπη, δείχνει επίσης αυξητικές τάσεις. Το 2023 καταγράφηκαν πάνω από 230.000 επιβεβαιωμένα περιστατικά, σημειώνοντας αύξηση 13% από το 2014. Η μόλυνση πλήττει κυρίως νεότερες ηλικιακές ομάδες, με το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων να καταγράφεται στις γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών.
Κατάσταση στην Ελλάδα: Σύμφωνα με την ίδια έκθεση του ECDC για το 2023, στην Ελλάδα παρατηρείται μια εξίσου ανησυχητική αύξηση των ΣΜΝ. Συγκεκριμένα, τα περιστατικά σύφιλης αυξήθηκαν από 834 το 2022 σε 911 το 2023, ενώ τα κρούσματα γονόρροιας έφτασαν τα 457 το 2023, έναντι 360 το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, η χλαμυδίωση παρουσίασε επίσης άνοδο, με τα κρούσματα να ανέρχονται σε 96 το 2023, από 59 το 2022.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με την ετήσια επιδημιολογική έκθεση του Τμήματος ΣΜΝ του ΕΟΔΥ για την περίοδο 2020-2022, υπήρξε αύξηση 113,36% στα περιστατικά πρώιμης σύφιλης και 120,73% στα κρούσματα γονόρροιας. Το 2022 καταγράφηκαν 8,26 νέες διαγνώσεις σύφιλης και 3,45 νέες διαγνώσεις γονόρροιας ανά 100.000 πληθυσμού.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, το 93,04% των περιστατικών σύφιλης αφορούσε άνδρες, κυρίως ηλικίας 25-64 ετών, ενώ το 72,16% των περιπτώσεων μετάδοσης αφορούσε σεξουαλικές επαφές μεταξύ ανδρών. Για τη γονόρροια, το 95,86% των περιστατικών αφορούσε άνδρες, με την πιο πληγείσα ηλικιακή ομάδα να είναι αυτή των 25-44 ετών. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η μετάδοση της γονόρροιας κατανέμεται σχεδόν εξίσου μεταξύ ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (47,24%) και ετεροφυλόφιλων σεξουαλικών επαφών (46,41%).
Αυτές οι τάσεις απαιτούν επαγρύπνηση και άμεσες δράσεις για την ενίσχυση της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής θεραπευτικής αντιμετώπισης, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση αυτών των νοσημάτων στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) προκαλεί σοβαρό προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα, με την ανησυχία να εντείνεται από την αυξανόμενη ανθεκτικότητα της γονόρροιας στα αντιβιοτικά. Η εμφάνιση στελεχών του βακτηρίου Neisseria gonorrhoeae που δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σήμερα, καθιστώντας αναγκαία τη συνετή και υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών, καθώς και την ενίσχυση των στρατηγικών πρόληψης.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) παρακολουθεί
στενά την μικροβιακή αντοχή του βακτηρίου και συνεργάζεται με τις χώρες
της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της επιτήρησης και την εφαρμογή
στρατηγικών για την αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας, με στόχο να
περιορίσει τη διάδοση της γονόρροιας και άλλων ΣΜΝ που παρουσιάζουν
ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.
Παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των ΣΜΝ
Η αύξηση των κρουσμάτων ΣΜΝ, σύμφωνα με το ECDC, μπορεί να αποδοθεί σε αρκετούς παράγοντες, οι οποίοι περιλαμβάνουν:
- Περισσότερους διαγνωστικούς ελέγχους: Η εντατικοποίηση των ελέγχων σε συγκεκριμένους πληθυσμούς έχει ως αποτέλεσμα τη διάγνωση περισσότερων κρουσμάτων, αυξάνοντας τα καταγεγραμμένα περιστατικά.
- Αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά: Η μειωμένη χρήση προφυλακτικών και η αύξηση του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων φαίνεται να συμβάλλουν στην πιο εύκολη εξάπλωση των ΣΜΝ, καθώς οι άνθρωποι εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης.
- Ελλιπής ενημέρωση και πρόληψη: Παρά την αυξημένη επίγνωση των κινδύνων, η αποφυγή της προληπτικής διάγνωσης και της χρήσης προφυλακτικών, ιδιαίτερα στους νεότερους πληθυσμούς, ενισχύει την εξάπλωση των νοσημάτων.
Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση
Το ECDC υπογραμμίζει τη σημασία των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της αύξησης των ΣΜΝ, τα οποία περιλαμβάνουν:
- Χρήση προφυλακτικών: Συνιστάται η χρήση προφυλακτικών κατά τη διάρκεια κολπικής, πρωκτικής και στοματικής επαφής, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των ΣΜΝ.
- Ανοιχτή επικοινωνία με τους σεξουαλικούς συντρόφους: Η ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση για τη σεξουαλική υγεία και την κατάσταση των ΣΜΝ μεταξύ των συντρόφων είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξάπλωσης των λοιμώξεων.
- Τακτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι: Όσοι εμφανίζουν συμπτώματα, όπως πόνο κατά την ούρηση, έκκριση από τα γεννητικά όργανα ή πληγές και εξανθήματα, θα πρέπει να εξετάζονται άμεσα. Ειδικά καθώς πολλά ΣΜΝ είναι ασυμπτωματικά, συνιστάται προληπτικός έλεγχος, ιδίως για άτομα με νέους ή πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους.
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ΣΜΝ είναι απαραίτητη για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης και για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών, όπως η στειρότητα ή η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου. Η αποτελεσματική καταπολέμηση αυτών των νοσημάτων απαιτεί όχι μόνο την έγκαιρη διάγνωση, αλλά και την εφαρμογή ενός συνδυασμένου στρατηγικού πλαισίου για την πρόληψη και την εκπαίδευση των πολιτών.
Πηγή: primenews -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου