Ένα νέο “κύμα” ανάπτυξης, το οποίο προσελκύει περισσότερους τουρίστες στην περιοχή της Πλάκας, στην Αθήνα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους μόνιμους κατοίκους της πιο γραφικής συνοικίας της πρωτεύουσας, της “γειτονιάς των θεών”, όπως την αποκαλεί σε δημοσίευμά της στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, στο οποίο αναφέρει ότι ο υπερτουρισμός “πνίγει” την αθηναϊκή συνοικία...
Η ηχορύπανση, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και άλλα σύγχρονα δεινά (υπερτουρισμός, βραχυχρόνια μίσθωση) έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους κατοίκους μιας από τις παλαιότερες γειτονιές της Ευρώπης, την Πλάκα, σύμφωνα με το άρθρο, με τον δήμαρχο της Αθήνας, κ. Χάρη Δούκα, να ανακοινώνει μέτρα, όπως η σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας για την προστασία της Πλάκας, της αρχαίας συνοικίας, στην “καρδιά” του ιστορικού κέντρου της ελληνικής πρωτεύουσας.
“Ήταν η είδηση που όλοι θέλαμε να ακούσουμε”, ανέφερε η Λυδία Καρρά, πρόεδρος της Εταιρίας για το Περιβάλλον και την Πολιτιστική Κληρονομιά, Ellet. Και πρόσθεσε: “Επιτέλους, λαμβάνονται μέτρα”.
Σύμφωνα με την Guardian, μια μάχη έχει ξεκινήσει στους πρόποδες της Ακρόπολης, καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για μια ακόμη εξαιρετική τουριστική περίοδο. “Για την Καρρά, η οποία ίδρυσε την εταιρία πολιτιστικής κληρονομιάς πριν από 50 χρόνια με τον εκλιπόντα Αγγλοέλληνα εφοπλιστή σύζυγό της, πρόκειται για μια μάχη που θυμίζει παλαιότερους αγώνες”, αναφέρει το άρθρο.
“Περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες αφότου η “γειτονιά των θεών” επέζησε από τον κατακλυσμό της από νυχτερινά κέντρα και μπαρ με βεράντες, η ανακάλυψή της από εργολάβους, φιλάργυρους επενδυτές και παγκόσμιες εταιρίες ακινήτων, αποτελεί και πάλι απειλή για την ύπαρξή της. Με αφορμή την τουριστική έκρηξη, ολόκληρα κτίρια έχουν πέσει θύματα της βιομηχανίας βραχυχρόνιων μισθώσεων και της Airbnb. Τα λίγα καταστήματα που άντεξαν είναι, όπως και οι κάτοικοι, στα πρόθυρα του αφανισμού”, επισημαίνεται.
10 εκατομμύρια τουρίστες στην Αθήνα το 2025
Στο γραφείο του στο δημαρχείο, ο κ. Δούκας, δεν κρύβει την απορία του. “Οι προβλέψεις για τις τουριστικές αφίξεις είναι άκρως ικανοποιητικές -μια ακόμη απόδειξη ότι η Αθήνα δεν αποτελεί πλέον στάση για τους ταξιδιώτες που κατευθύνονται προς τα νησιά. Αλλά τα προγνωστικά για επίπεδα ρεκόρ κρύβουν και κινδύνους”.
Φέτος, 10 εκατομμύρια επισκέπτες, δύο εκατομμύρια περισσότεροι από ό,τι το 2024, προβλέπεται να επισκεφθούν την πρωτεύουσα, πολλοί από αυτούς για city breaks που την έχουν κάνει τόσο δημοφιλή. Αν μόνο ένα μέρος από αυτούς κατευθυνθεί προς την Πλάκα, θα υπάρξει “αφόρητη πίεση” στα στενά σοκάκια της.
“Από τα 35 εκατομμύρια τουρίστες που πρόκειται να δεχτεί η Ελλάδα, 10 εκατομμύρια, σχεδόν ίσοι με το σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας, θα επισκεφθούν την Αθήνα. Για πρώτη φορά θα είμαστε ο κορυφαίος προορισμός της Ελλάδας, αλλά αυτό δεν είναι βιώσιμο. Η Πλάκα, ειδικότερα, είναι υπερκορεσμένη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί”, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Μια πρόσφατη μελέτη “φέρουσας ικανότητας”, που ανατέθηκε από τον δήμο και συντάχθηκε από το πανεπιστήμιο του Πειραιά, προέτρεψε τις αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα προκειμένου η Αθήνα να αποφύγει να γίνει θύμα της ίδιας της επιτυχίας της.
Ομάδα… δράσης για την Πλάκα
“Δεν υπάρχει ούτε μια μέρα για χάσιμο. Πρέπει να δράσουμε, αν δεν θέλουμε να γίνουμε η επόμενη Βαρκελώνη, γι’ αυτό και η ομάδα εργασίας, με την υποστήριξη της δημοτικής αστυνομίας, θα έχει κάθε υπηρεσία στη διάθεσή της”, εξήγησε ο κ. Δούκας, καθηγητής ενεργειακής πολιτικής πριν αναλάβει χρέη δημάρχου.
Οι πολίτες, είπε, θα μπορούσαν να καλούν τη δύναμη ανώνυμα εάν εντοπίσουν παραβάσεις.
“Λίγες γειτονιές στην Ευρώπη κατοικούνται αδιάλειπτα όσο η Πλάκα. Φωλιασμένη στις βόρειες και ανατολικές πλαγιές της Ακρόπολης, με τα αρχοντικά και τα διώροφα κτίρια της να είναι περιτριγυρισμένα από την Αγορά και άλλους αρχαιολογικούς χώρους, η περιοχή κατοικείται, ήδη, από τη νεολιθική εποχή. Για τους Έλληνες η συνοικία δεν είναι απλώς ένα «παράθυρο» στον κλασικό κόσμο, αλλά ένας άρρηκτος δεσμός με την αρχαιότητα”, επισημαίνει ο Guardian.
“Όταν οι μόνιμοι κάτοικοι φεύγουν, οι τόποι πεθαίνουν. Το έχουμε δει ξανά και ξανά”, τόνισε στη βρετανική εφημερίδα ο κ. Γιώργος Ζαφειρίου, αρχιτέκτονας, επικεφαλής του συλλόγου κατοίκων της Πλάκας.
Η κατάσταση είχε γίνει απελπιστική για τη φθίνουσα κοινότητα της συνοικίας, που εδώ και καιρό αναγκάζεται να συνυπάρξει σε μια εύθραυστη συνύπαρξη με τους ιδιοκτήτες καφετεριών, εστιατορίων και μπαρ. Το καλοκαίρι η εισροή πληθυσμών ασκεί εξαιρετική πίεση στις απαρχαιωμένες υποδομές της Πλάκας, είπε, ιδίως στο αποχετευτικό της σύστημα. Οι ανησυχίες για τον υπερτουρισμό είναι τέτοιες που οι κάτοικοι εντάχθηκαν στο δίκτυο των Μεσογειακών Ιστορικών Πόλεων για να ανταλλάξουν εμπειρίες σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
“Αυτό που βλέπουμε”, ανέφερε ο κ. Ζαφειρίου, “είναι ένας αγώνας για την ψυχή της Πλάκας. Αλλά υπάρχει και λόγος για αισιοδοξία”.
Εν αναμονή απόφασης του ΣΤΕ
Μια αχτίδα ελπίδας είναι μια επικείμενη, εν δυνάμει καθοριστική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας, σχετικά με τη νομιμότητα της μετατροπής 16 κτιρίων σε μονάδες Airbnb στην Πλάκα, δεδομένου του προστατευόμενου οικιστικού καθεστώτος της.
Η αγωγή που ασκήθηκε από την Ellet, θα είναι καθοριστική για το κατά πόσον έχουν παραβιαστεί οι κανονισμοί χρήσης γης, που επιβάλλονται για τη διατήρηση του χαρακτήρα της γειτονιάς. Εάν οι δικαστές αποφανθούν υπέρ της προσφυγής, θα δημιουργηθεί προηγούμενο.
“Τα δύο προεδρικά διατάγματα που καθιέρωσαν τους ιδιαίτερους πολεοδομικούς κανόνες της Πλάκας ήταν συγκεκριμένα. Τα ξενοδοχεία μπορούσαν να υπάρχουν αλλά μόνο σε επιλεγμένα σημεία”, παρατήρησε ο κ. Δημήτρης Μελισσάς, καθηγητής νομικής. που εκπροσωπεί την Ellet στην ακροαματική διαδικασία της 5ης Μαρτίου. “Εδώ έχουμε κτίρια που λειτουργούν ως παράνομα ξενοδοχεία, προσφέροντας διαμονή και πρωινό και γεύματα σε βεράντες, όπου επίσης απαγορεύεται αυστηρά η εμπορική δραστηριότητα. Αυτό υποστηρίζουμε ότι είναι αντισυνταγματικό”, υπογράμμισε.
Η Πλάκα δεν θα γίνει τουριστικό “λούνα παρκ”
“Με την «εκτίναξη» των ενοικίων να τροφοδοτεί μια αρχόμενη στεγαστική κρίση, η κεντροδεξιά κυβέρνηση απαγόρευσε πρόσφατα τις νέες εγγραφές βραχυχρόνιων μισθώσεων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες στο κέντρο της Αθήνας. Η νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο δημιούργησε ελπίδες ότι τα hedge funds και οι εργολάβοι, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν πριν από μια δεκαετία, εξαγοράζοντας ακίνητα σε χαμηλές τιμές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, θα αρχίσουν επίσης να εγκαταλείπουν”, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
“Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Αθήνα ως ένα είδος Ελ Ντοράντο. Αυτοί αποκομίζουν τα κέρδη, όχι οι Έλληνες”, τόνισε ο κ. Δούκας, προειδοποιώντας ότι πολλοί μπορεί να καταλήξουν με παγιδευμένα περιουσιακά στοιχεία αν συνεχίσουν να αψηφούν τα διατάγματα που προστατεύουν την Πλάκα. “Πρώτα προσπάθησαν να παρακάμψουν την απαγόρευση των ξενοδοχείων στη γειτονιά μέσω της Airbnb και τώρα προσπαθούν να παρακάμψουν την απαγόρευση της Airbnb διαφημίζοντας ακίνητα ως «διαμερίσματα με υπηρεσίες», χάρη σε μια παράλειψη του νέου νόμου που σαφώς πρέπει να τροποποιηθεί”, πρόσθεσε.
Το μήνυμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απλό: “Οι επενδυτές θα πρέπει να το «ξεχάσουν» αν θέλουν να επενδύσουν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις στη γειτονιά των θεών”.
“Πηγαίνετε αλλού! Η Πλάκα είναι η σύνδεσή μας με την αρχαιότητα. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δύναμης της Αθήνας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάποιο τουριστικό λούνα παρκ, ένα ατελείωτο εμπορικό κέντρο, απογυμνωμένο από τους κατοίκους και ρημαγμένο”, κατέληξε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Πηγή: money-tourism.gr/ -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου