Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 
 Σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας, όπου οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις και οι νέες οικονομικές και εμπορικές προκλήσεις δημιουργούν ασαφή δεδομένα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται να εισέρχονται σε ένα ιδιαίτερα θολό και αβέβαιο πεδίο...

 

Στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, δεν καθορίστηκε τελικά η ημερομηνία για μια νέα συνάντηση κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η εν λόγω συνάντηση και η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας εκκρεμούν από τον Δεκέμβριο του 2024, όταν και είχαν συναντηθεί οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στην Αθήνα.

Η όλη κατάσταση – με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, τη νέα συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο και την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας – φαίνεται να έχει «κολλήσει», κυρίως εξαιτίας μιας σειράς προβλημάτων που προέκυψαν από την ακραία αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας. Αυτή η πολιτική ώθησε την ελληνική πλευρά, αρχικά με αδέξιες κινήσεις, να υιοθετήσει μια στάση επιφυλακτικότητας και προβληματισμού.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, ανέδειξε μεθοδικά όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις της κατά της Ελλάδας, επιδιώκοντας πρωτίστως μια σαφή και συντονισμένη ανατροπή του status quo στο Αιγαίο. Αυτές οι απαιτήσεις, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, περιλαμβάνουν τη διεκδίκηση γκρίζων ζωνών, την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, τη σύνδεση της ελληνικής κυριαρχίας με την αποστρατιωτικοποίηση, την απειλή «casus belli» για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, το παράνομο τουρκολιβυκό Μνημόνιο, τις διεκδικήσεις στο εύρος του εναέριου χώρου και τα ζητήματα της μειονότητας στη Θράκη.


 

Ο απευθείας διάλογος σε πολιτικό επίπεδο, και ιδιαίτερα οι συναντήσεις κορυφής μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν, φαίνεται να μην είχαν προετοιμαστεί επαρκώς, καθώς παρακάμφθηκαν οι λεγόμενες «διερευνητικές επαφές», οι οποίες θα μπορούσαν να αναδείξουν, έστω και ανεπίσημα, σημεία κοινής αποδοχής. Αυτές οι επαφές θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την έναρξη συζητήσεων και να οδηγήσουν σε συμφωνία για την παραπομπή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αν και η Ελλάδα εκφράζει συνεχώς την καλή της διάθεση για τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, ακόμα και στο ανώτατο επίπεδο μέσω των συναντήσεων κορυφής, προς το παρόν τουλάχιστον φαίνεται ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Η νέα συνάντηση κορυφής στην Άγκυρα καθυστερεί, ενώ όλες οι προηγούμενες συναντήσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Η πρόσφατη δήλωση διπλωματικών πηγών σχετικά με την εκκρεμότητα και τη ρευστότητα του προγραμματισμού της επόμενης συνάντησης και συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Άγκυρα είναι χαρακτηριστική της κατάστασης. Όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα, σε χρόνο που θα καθοριστεί βάσει του προγράμματος των δύο ηγετών, υπογραμμίζοντας την αβεβαιότητα και την προσωρινότητα των αποφάσεων.

Τα αρχικά προβλήματα της ελληνικής πλευράς, που σχετίζονταν με την επιθετική και αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, εντάθηκαν με την προσθήκη δύο νέων ζητημάτων:

  • Το μπλόκο της Τουρκίας, ακόμα και με πολεμικά πλοία στην Κάσο, για να εμποδιστούν οι έρευνες για την πόντιση καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, έργου που έχει εγκριθεί και χρηματοδοτείται από την ΕΕ, με αποτέλεσμα τα ιταλικά ερευνητικά να αναχωρήσουν για την βάση τους στην Ιταλία.
  • Ο προβληματισμός της Ελλάδας για το θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα που ξετυλίχτηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.

Όσο αφορά το πρώτο, φαίνεται πως η ελληνική πλευρά θέλει να συνεχιστούν οι έρευνες και μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα ιταλικά ερευνητικά θα επιστρέψουν και θα συνεχίσουν την έρευνα μέσα στον Απρίλιο και στα διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Κάσου. Το θέμα φαίνεται να συζητήθηκε ξανά στην πρόσφατη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς η Τουρκία εμμένει στην παράλογη και έξω από το Διεθνές Δίκαιο απαίτηση της.

Πρόκειται για ένα νέο μεγάλο “αγκάθι” που δημιουργήθηκε με απόλυτη ευθύνη της Τουρκίας και των παράλογων εμμονών της. Το εύλογο ερώτημα είναι αν δεν κάνει βήμα πίσω η Τουρκία σε αυτό το θέμα που αμφισβητεί εμπράκτως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, πως ακριβώς θα προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, ειδικά όταν η Τουρκία έχει ανοίξει όλη την ατζέντα των μονομερών της διεκδικήσεων και πλέον με την πολιτική της κανονιοφόρου απειλεί την Ελλάδα και ζητάει έμπρακτη απεμπόληση άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων;

Ωστόσο το τοπίο γίνεται πιο σύνθετο στις ευαίσθητες ελληνοτουρκικές σχέσεις, που εξελίσσονται πλέον σε ένα νέο διεθνές κι περιφερειακό πλαίσιο. Η Αθήνα έχει το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ, όπου έχουν τεθεί επί τάπητος πάλι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, αλλά και το θέμα της επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, το οποίο είναι δύσκολο και περίπλοκο λόγω των ρωσικών S-400 που βρίσκονται στην Τουρκία. Επίσης υπάρχει η συνεχής επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ που επιβαρύνθηκαν ακόμα περισσότερο από τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία.

Για την ώρα το τοπίο παραμένει “θολό” στα ελληνοτουρκικά και ο Απρίλιος ένας κρίσιμος μήνας για τις όποιες εξελίξεις.


 

 

 

 


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή: https://primenews.press/oi-ellinotourkikes-scheseis-odevoun-se-tholo-topio/        -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road+news


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]