Full width home advertisement

smokers-land-xalkida-aggelh-go

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

fdh

ghgh

 

 Η νέα νομοθεσία για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, η οποία τέθηκε σε ισχύ στη Βρετανία στις 17 Μαρτίου, έχει προκαλέσει αναστάτωση στα διαδικτυακά φόρουμ, με πολλά από αυτά να κλείνουν καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυστηρές απαιτήσεις της...

 

 Ο νόμος απαιτεί από τις διαδικτυακές πλατφόρμες να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα για την προστασία των χρηστών από εγκληματικές δραστηριότητες, κάτι που έχει σοβαρές συνέπειες για τη λειτουργία του διαδικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

Οι κανόνες που περιλαμβάνει ο νόμος είναι εκτεταμένοι και υπερβολικοί για αρκετά φόρουμ, από αυτά που απευθύνονται σε ποδηλάτες, χομπίστες, ιδιοκτήτες χάμστερ, μέχρι εκείνα που προσφέρουν υποστήριξη σε διαζευγμένους πατέρες. Αυτές οι κοινότητες, οι οποίες υπάρχουν συχνά εδώ και δεκαετίες, βρίσκονται πλέον μπροστά σε μια τεράστια πίεση για να συμμορφωθούν με τη νέα νομοθεσία, κάτι που οδηγεί πολλά από αυτά στο κλείσιμο.

Ο Λόρδος Ντάνιελ Μόυλαν, συντηρητικός βουλευτής, δήλωσε στην Epoch Times μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «η κοινή λογική δείχνει ότι οι ιστότοποι που είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν είναι αυτοί που αφορούν χόμπι και κοινότητες», επισημαίνοντας πως οι αυστηροί κανονισμοί δημιουργούν ανασταλτικό εμπόδιο για την επιβίωση αυτών των διαδικτυακών χώρων.

 

 

«Μικρές αλλά επικίνδυνες υπηρεσίες»

Ο νόμος – ο οποίος θεωρείται ο πρώτος παγκοσμίως νόμος για την ασφάλεια στο διαδίκτυο – σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια των χρηστών τους.

Για παράδειγμα, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υπηρεσιών από χρήστη σε χρήστη, έχουν την υποχρέωση να ελέγχουν προληπτικά για επιβλαβές παράνομο περιεχόμενο, όπως η εκδίκηση και η πορνογραφία, η εμπορία σεξ, η παρενόχληση, η χειραγώγηση και η διαδικτυακή παρακολούθηση.

Όμως, αυτές που η κυβέρνηση αποκαλεί «μικρές αλλά επικίνδυνες υπηρεσίες», οι οποίες συχνά είναι φόρουμ, πρέπει να υποβάλουν εκτιμήσεις κινδύνου παράνομων βλαβών στη ρυθμιστική αρχή του νόμου περί διαδικτυακής ασφάλειας, την Ofcom, έως τις 31 Μαρτίου.

 

Η Ofcom δημοσίευσε για πρώτη φορά τον κώδικα πρακτικής και τις οδηγίες για την παράνομη βλάβη τον Δεκέμβριο του 2024, δίνοντας στους παρόχους τρεις μήνες για να προβούν στις αναγκαίες προσαρμογές.

 

id5830096-Riverside_House_Bankside_01
Το Riverside House διακρίνεται κατά μήκος προκυμαίας στο Bankside του Λονδίνου, στεγάζει το Γραφείο Επικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου

 

Βάσει της εξουσίας που της δίνει ο νόμος, η εταιρεία προειδοποίησε ότι όσοι δεν ακολουθήσουν τις νέες οδηγίες, μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα πρόστιμα ή άλλα πειθαρχικά μέτρα.

«Έχουμε ισχυρή εξουσία στη διάθεσή μας, περιλαμβανομένης της δυνατότητας να επιβάλλουμε πρόστιμα ύψους έως και 10% του κύκλου εργασιών ή 18 εκατομμυρίων λιρών (21 εκατομμυρίων ευρώ) – όποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο – ή να απευθυνθούμε σε δικαστήριο για να μπλοκάρουμε έναν ιστότοπο στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις», δήλωσε η Ofcom.

Ορισμένοι από τους κανόνες για τους ιδιοκτήτες αυτών των χώρων – οι οποίοι συχνά λειτουργούν από ιδιώτες – περιλαμβάνουν την τήρηση γραπτών αρχείων των εκτιμήσεων κινδύνου, τη λεπτομερή περιγραφή των επιπέδων κινδύνου και την αξιολόγηση της «φύσης και της σοβαρότητας της πιθανής βλάβης για τα άτομα».

Ενώ η τρομοκρατία και η σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων μπορεί να είναι πιο εύκολο να εκτιμηθούν και να μετριαστούν, αδικήματα όπως η χειραγώγηση και τα αδικήματα μίσους είναι λιγότερο διαχειρίσιμα σε φόρουμ χιλιάδων χρηστών.

 

 

«Αδύνατο να αποφευχθεί»

Το LFGSS (London Fixed Gear and Single Speed), ένα από τα πιο δημοφιλή φόρουμ ποδηλασίας, το οποίο λειτουργούσε για σχεδόν δύο δεκαετίες, έκλεισε τον Δεκέμβριο λόγω των νέων νομοθετικών απαιτήσεων για τον έλεγχο του διαδικτύου. Η ιστοσελίδα ανακοίνωσε ότι «τελειώσαμε» και εξήγησε πως το φόρουμ εμπίπτει πλήρως στον πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου και δεν έχει τρόπο να το αποφύγει. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο νόμος καθιστά τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας υπεύθυνο για ό,τι λέγεται από οποιονδήποτε χρήστη του φόρουμ.

Αν και το φόρουμ δεν είχε ποτέ καμία καταγγελία για παραβάσεις ή κακόβουλες ενέργειες, η ευρεία γλώσσα του νέου νόμου και το γεγονός ότι η ιστοσελίδα εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το καθιστούν υπεύθυνο, ανέφερε η ιστοσελίδα. Η νομοθεσία αυτή, που αφορά την προστασία ενηλίκων, παιδιών και ευάλωτων ατόμων, έχει εφαρμογή σε μια πληθώρα διαδικτυακών χώρων και η ανησυχία είναι ότι τέτοιες πλατφόρμες, που ιστορικά λειτούργησαν χωρίς προβλήματα, αδυνατούν να προσαρμοστούν στις αυστηρές απαιτήσεις.

 

Ο Dee Kitchen, προγραμματιστής του λογισμικού φόρουμ Microcosm, που υποστήριζε πάνω από 300 διαδικτυακές κοινότητες, μεταξύ των οποίων και το LFGSS, ανέφερε ότι διέγραψε όλα τα φόρουμ στις 16 Μαρτίου, μία ημέρα πριν την εφαρμογή του νόμου. Παρόμοια τύχη είχε και το Hamster Forum, το οποίο έκλεισε για τον ίδιο λόγο. Στις 16 Μαρτίου, οι διαχειριστές του φόρουμ δήλωσαν ότι, αν και το φόρουμ ήταν πάντα απόλυτα ασφαλές, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις αυστηρές απαιτήσεις του νέου νόμου.

Επιπλέον, το φόρουμ dadswithkids, που απευθυνόταν σε ανύπαντρους μπαμπάδες και πατέρες που είχαν περάσει από διαζύγιο, και προσέφερε και συμβουλές για τη διατήρηση σχέσεων με τα παιδιά τους, έβαλε και αυτό τέλος στη λειτουργία του, λόγω των νέων ρυθμίσεων.

 

image-467
Το London Fixed Gear and Single Speed (LFGSS), ένα δημοφιλές φόρουμ ποδηλασίας που υπήρχε εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, ανακοίνωσε ότι κλείνει στις 16 Δεκεμβρίου 2024. Το φόρουμ έκλεισε επίσημα στις 16 Μαρτίου 2025, μία ημέρα πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος του Ηνωμένου Βασιλείου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

 

Οι χρήστες του Ηνωμένου Βασιλείου αποκλείονται επίσης από την πρόσβαση σε ιστότοπους που φιλοξενούνται στο εξωτερικό.

Οι οικοδεσπότες του φόρουμ lemmy.zip, το οποίο φιλοξενείται στη Φινλανδία, δήλωσαν ότι για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανονισμούς και ταυτόχρονα να αποφύγουν τυχόν νομικούς κινδύνους που σχετίζονται με τον νόμο, πήραν τη δύσκολη απόφαση να αποκλείσουν την πρόσβαση στους χρήστες του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Τα μέτρα αυτά ανοίγουν το δρόμο για μία ελεγχόμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο εκδοχή του κινεζικού ‘μεγάλου τείχους προστασίας’, παρέχοντας στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να μπλοκάρει ή να επιβάλλει πρόστιμα σε ιστότοπους κατά βούληση υπό ευρείς, απροσδιόριστους και συνεχώς μεταβαλλόμενους όρους σχετικά με το τι θεωρείται ‘επιβλαβές’ περιεχόμενο», ανέφερε.

 

 

«Δεν επιδιώκει να τιμωρήσει»

Ένας εκπρόσωπος της Ofcom, της ρυθμιστικής αρχής επικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η υπηρεσία δεν έχει σκοπό να τιμωρήσει τις μικρές διαδικτυακές πλατφόρμες που λειτουργούν καλή τη πίστει και προσπαθούν να συμμορφωθούν με τις νέες νομοθετικές απαιτήσεις. Αντίθετα, η Ofcom ανέφερε ότι θα αναλάβει δράση μόνο όταν αυτό κρίνεται αναλογικό και δικαιολογημένο.

Η Ofcom επισήμανε επίσης ότι η προτεραιότητα της είναι να διασφαλίσει τη συμμόρφωση των μεγαλύτερων ιστότοπων και εφαρμογών, οι οποίοι ενδέχεται να παρουσιάζουν μεγαλύτερους κινδύνους για τους χρήστες λόγω της φύσης τους ή του μεγέθους τους. Για παράδειγμα, εστιάζει σε πλατφόρμες με μεγάλο αριθμό χρηστών στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σε εκείνες που ενδέχεται να εκθέτουν τους χρήστες σε πιο επιβλαβείς μορφές διαδικτυακού περιεχομένου και συμπεριφοράς.

 

Ωστόσο, οι επικριτές του νόμου επισημαίνουν ότι οι συνεχιζόμενες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Βρετανοί χρησιμοποιούν το διαδίκτυο αποτελούν μια μορφή «νόμου των ακούσιων συνεπειών». Ο καθηγητής Άντριου Τέττενμπορν, ειδικός στο κοινό δίκαιο και σύμβουλος της Ένωσης Ελεύθερου Λόγου, δήλωσε στην Epoch Times ότι οι μικρότεροι ιστότοποι ενδέχεται να κλείσουν υπό την πίεση αυτών των αυστηρών απαιτήσεων ή να μεταφέρουν τη λειτουργία τους στο εξωτερικό για να αποφύγουν τους κανονισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Τέττενμπορν εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι χρήστες του διαδικτύου ενδέχεται να στραφούν σε εργαλεία προστασίας της ιδιωτικότητας, όπως τα Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα (VPN), για να παρακάμψουν τους περιορισμούς και τις αυστηρές ρυθμίσεις της νέας νομοθεσίας.

 

image-468-1024x731
Οι ειδικοί λένε ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να ωθήσει τους νέους σε μη ασφαλείς ιστότοπους που χρησιμοποιούν εργαλεία προστασίας της ιδιωτικής ζωής, όπως τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα

 

«Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η Ofcom για μία επιχείρηση στο εξωτερικό, ειδικά αν ο καθένας ξέρει πώς να χρησιμοποιεί VPN. Οι νέοι είναι αυτοί που πρέπει να προστατεύονται. Πράγματι, η Ofcom πρέπει να είναι προσεκτική για να μην οδηγήσει τους νέους σε σαφώς ύποπτους ιστότοπους στο εξωτερικό», δήλωσε. «Ο νόμος των ακούσιων συνεπειών και όλα αυτά.»

Ο Μόυλαν είχε προειδοποιήσει παλαιότερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «κινδυνεύει να καταλήξει ένα μικρό περίκλειστο νησί», όπως η Κίνα πίσω από το τείχος προστασίας του διαδικτύου της.

Επεσήμανε ότι οι έρευνες πριν από τη νομοθεσία θα μπορούσαν να είχαν βοηθήσει τους νομοθέτες να ενσωματώσουν αυτές τις εκτιμήσεις στη σκέψη τους.

«Αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για μία ρυθμιστική δομή στην οποία «τα πάντα θα μεταβιβάζονταν στην Ofcom».

«Υποθέτω ότι μπορούν να επιστρέψουν στην τοποθέτηση ανακοινώσεων στην πύλη των εκκλησιών και στην αποστολή ενημερωτικών δελτίων με το ταχυδρομείο», είπε.

 

 

Digital Service Act

Ο νόμος του Ηνωμένου Βασιλείου προχωρά ακόμη περισσότερο από το Digital Service Act (Νόμος ψηφιακών υπηρεσιών), έναν κανονισμό σε επίπεδο ΕΕ που απαιτεί από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρούν και να λαμβάνουν άλλα συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση όσων θεωρούνται «παραπληροφόρηση».

Αυτό συμβαίνει επειδή ασχολείται μόνο με τον έλεγχο των λεγόμενων πολύ μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών ή μηχανών αναζήτησης που έχουν περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες μηνιαίως στην ΕΕ.

Ο Νόρμαν Λιούις, επισκέπτης ερευνητής στη δεξαμενή σκέψης MCC στις Βρυξέλλες, πρώην διευθυντής της PwC και διευθυντής τεχνολογικής έρευνας στην Orange UK, δήλωσε ότι κανόνες όπως αυτός του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν θεωρητικά να ενσωματωθούν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παρατήρησε δε ότι με τόσους κανονισμούς «οι πλατφόρμες που δεν παράγουν εκατομμύρια, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ή λίρες σε διαφημίσεις δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν».

 

 

 


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:primenews.press         -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road+news


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
728+3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]