Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

 Η πρόσφατη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη επιβεβαίωσε τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα: μια Ευρώπη υποτελής, με ηγέτες που υποδέχθηκαν τον Ντόναλντ Τραμπ με τη γνωστή δουλοπρέπεια, και έναν Γενικό Γραμματέα, τον Μάρκ Ρούτε, που περισσότερο έμοιαζε με ηθοποιό σε καλοστημένο σενάριο παρά με αξιωματούχο Συμμαχίας...

 

 Ο Τραμπ κυριάρχησε στην ατζέντα, καθιστώντας σαφές πως η λογική της Ατλαντικής Συμμαχίας δεν υπακούει σε κανόνες ισότητας, αλλά σε μια άτυπη ιεραρχία ισχύος, όπου ο ισχυρότερος υπαγορεύει τους όρους.

 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επαφή του Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από δημοσιογραφικές διαρροές, προκύπτει ότι η Άγκυρα ζήτησε να ξεπαγώσουν οι παραγγελίες για 34 αεροσκάφη F-35, με επιπλέον έξι που βρίσκονται άμεσα διαθέσιμα, να επανέλθει η συμπαραγωγή εξαρτημάτων, καθώς και να προχωρήσει η προμήθεια 40 F-16 Block 72. Το τουρκικό πακέτο συνοδευόταν από την πρόθεση “διευθέτησης” του ζητήματος των S-400, με την έννοια να παρακαμφθεί ή να αδρανοποιηθεί η ρήξη με τις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, τουρκικής καταγωγής και φίλος του Τραμπ, φαίνεται να πιέζει υπέρ των τουρκικών επιδιώξεων, επιτείνοντας το κλίμα.

Αντίστοιχη κινητικότητα δεν παρατηρείται στην ελληνική περίπτωση. Η νέα Αμερικανίδα πρέσβης, στενή φίλη του Τραμπ, δεν έχει ακόμα φθάσει στην Αθήνα. Στην πραγματικότητα, η αίσθηση είναι ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά στο περιθώριο, ακόμη και ως προς τις διπλωματικές προτεραιότητες της Ουάσινγκτον, παρά τις “στρατηγικές σχέσεις” που καλλιεργούνται φραστικά. Υπό αυτό το πρίσμα, τίθεται εύλογα το ερώτημα εάν η Ουάσινγκτον θα επιχειρήσει να εξαναγκάσει Τουρκία και Ισραήλ να συμφιλιωθούν, κάτι που θα μετατοπίσει ισορροπίες εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, με το χειρότερο σενάριο να μην αποκλείεται.

 

 

Στο ίδιο σκηνικό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη Χάγη μίλησε για την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ και για το μεταναστευτικό ρεύμα από τη Λιβύη, όμως αποσιώπησε το ουσιώδες: την απαράδεκτη παρουσία μιας χώρας του ΝΑΤΟ που απειλεί με Casus Belli την Ελλάδα, εάν εφαρμόσει το Δίκαιο της Θάλασσας, την κατοχή του 39% της Κύπρου από κράτος-μέλος της Συμμαχίας και την ύπαρξη ενός παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου που στρέφεται κατά της ελληνικής κυριαρχίας. Η απουσία αυτών των επισημάνσεων συνιστά πολιτική παράλειψη και στρατηγική οπισθοχώρηση, ιδίως σε μια συγκυρία που υποτίθεται πως επιτάσσει την ενότητα και τη σαφήνεια μεταξύ των συμμάχων.

Στο πεδίο των εξελίξεων, η τουρκική απειλή κλιμακώνεται. Ο νέος χάρτης που παρουσίασε η Άγκυρα δείχνει τουρκική κυριαρχία μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, δηλαδή στο μισό Αιγαίο. Ο Χακάν Φιντάν επανέφερε τα περί καταπιεσμένης τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ η Τουρκία βρίσκεται κοντά στην αγορά 40 Eurofighter και πυραύλων Meteor, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου και συνομιλίες με τη Βρετανία. Την ώρα που η Ιταλία και η Γερμανία δείχνουν να συμφωνούν, η Τουρκία προχωρά και στην εξαγορά της Piaggio Aerospace από την εταιρεία drones Baykar, εισερχόμενη στο πρόγραμμα SAFE των 150 δισ. ευρώ, με ευρωπαϊκή σφραγίδα.

Στο μέτωπο της Λιβύης, τα πράγματα χειροτερεύουν. Η Βουλή των Αντιπροσώπων φαίνεται διατεθειμένη να επικυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, κάτι που θα σημάνει την οριστική υιοθέτησή του και από τη λεγόμενη Ανατολική Λιβύη, η οποία έως τώρα αρνούνταν. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμφωνία για σεισμικές έρευνες σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές νοτίως της μέσης γραμμής Ελλάδας–Λιβύης. Η τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ υπέγραψε σχετικό μνημόνιο με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης. Αν, όπως πολλοί φοβούνται, οι έρευνες επεκταθούν νοτιοανατολικά της Κρήτης, τότε τι στάση θα κρατήσει η ελληνική πλευρά;

 

Το ερώτημα αυτό καθίσταται ακόμη πιο πιεστικό, όταν μαθαίνουμε ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης μεταβαίνουν στη Λιβύη στις 6 Ιουλίου, κατόπιν εορτής. Ο Πρωθυπουργός, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πέτυχε μεν να περιληφθεί η ελληνική θέση περί παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου από το τουρκολιβυκό μνημόνιο στα συμπεράσματα, αλλά το ερώτημα παραμένει: νομικές συνέπειες δεν έχει, πρακτικές επιπτώσεις στο πεδίο έχει και μάλιστα ήδη.

 

Η Ελλάδα μοιάζει να ακολουθεί μια στρατηγική άμυνας, παθητικότητας και διαχείρισης κινδύνου, αντί για προληπτική στρατηγική ασφάλειας. Ενδεικτικό είναι το χάσμα που διευρύνεται στο πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας. Η Τουρκία αναπτύσσει UAVs, εξοπλιστικά προγράμματα και διεθνείς συνέργειες, ενώ η Ελλάδα στέλνει C-130 στην Πορτογαλία για συντήρηση, αδυνατώντας ακόμη και να καλύψει στοιχειώδεις αμυντικές ανάγκες. Η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ καθυστέρησε μια δεκαετία, ενώ η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία παραμένει βυθισμένη σε χρόνια προβλήματα. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αφεθεί στο περιθώριο, και αυτό για μια χώρα θαλάσσια, με κρίσιμες γεωστρατηγικές ανάγκες, είναι απαράδεκτο.

 

 

 

Η κυβέρνηση καλείται να αντιληφθεί ότι η πολιτική του κατευνασμού οδηγεί σταδιακά σε συρρίκνωση κυριαρχίας και επιρροής. Η Άγκυρα δεν ενεργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά με βάση το δίκαιο του ισχυρού. Η στρατηγική της είναι σαφής, πολυεπίπεδη και μελετημένη. Αντιθέτως, η ελληνική στάση παραμένει αντιδραστική, αποσπασματική και ετεροκαθοριζόμενη.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης–Κύπρου (GSI), που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, πρέπει να επιταχυνθεί ως εργαλείο διπλωματικής άμυνας. Αν η Τουρκία το εμποδίσει, η Ελλάδα πρέπει να το μετατρέψει σε διεθνές ζήτημα και να υποχρεώσει ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ να πάρουν θέση. Μόνο έτσι θα φανεί η πραγματική στάση των συμμάχων απέναντι στις τουρκικές αναθεωρητικές βλέψεις. Και μόνο έτσι η Ελλάδα θα ανακτήσει ρόλο και αξιοπιστία στη γεωπολιτική σκακιέρα.


 

 

 

 

 

 




 


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

 

 

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή: https://primenews.press/kleinoun-to-aigaio-agorazoun-tin-evropi-xepouloun-ti-thraki-pou-einai-to-elliniko-kratos/                   -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road+news


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]