Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

   Η Αγορά Ακινήτων σε Μετάβαση: Από την πρόκληση στην ευκαιρία...

 

  του Νικόλαου Μανιάτη

 

Πώς η Ελλάδα μπορεί να μετατρέψει τη στεγαστική κρίση σε μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης

Η αγορά ακινήτων δεν είναι απλώς ένας οικονομικός δείκτης. Είναι καθρέφτης της κοινωνίας, της πολιτικής και της τεχνολογικής εξέλιξης. Στην Ελλάδα, η αγορά βρίσκεται σε φάση μετάβασης — με έντονες προκλήσεις αλλά και σημαντικές ευκαιρίες.

 

 1. Η στεγαστική κρίση ως κοινωνική πρόκληση

Η αύξηση των ενοικίων κατά 35–60% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η έξαρση της Airbnb και η έλλειψη κοινωνικής κατοικίας έχουν καταστήσει τη στέγη απρόσιτη για χιλιάδες πολίτες. Το 68% των νέων 25–34 ετών ζει ακόμα με τους γονείς του, ενώ η ηλικία ανεξαρτητοποίησης είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει όχι μόνο την οικονομική διάσταση του προβλήματος, αλλά και την κοινωνική του επίπτωση: την υποχώρηση της κινητικότητας, την ανασφάλεια και τη διάβρωση της συνοχής.

 

 2. Υποδομές και δημόσια παρέμβαση

Η αξία ενός ακινήτου δεν εξαρτάται μόνο από τα τετραγωνικά του, αλλά από το περιβάλλον του: μεταφορές, ψηφιακή συνδεσιμότητα, κοινωνικές υπηρεσίες. Έργα όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, η Γραμμή 4 στην Αθήνα και ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη αλλάζουν τον χάρτη της ζήτησης.

Η πολιτεία επενδύει σε 43 μέτρα στήριξης, με προϋπολογισμό άνω των €6,5 δισ., για να ενισχύσει την ιδιοκατοίκηση, να αναβαθμίσει παλαιά ακίνητα και να περιορίσει τη βραχυχρόνια μίσθωση.

 

 3. Βιωσιμότητα και τεχνολογία

Η ενεργειακή απόδοση, η ανθεκτικότητα και η περιβαλλοντική ευαισθησία γίνονται πλέον βασικά κριτήρια αποτίμησης. Το BIM, η τεχνητή νοημοσύνη και τα big data μεταμορφώνουν τον τρόπο σχεδιασμού και διαχείρισης των ακινήτων.

Η Ελλάδα έχει ήδη εγκρίνει Εθνική Στρατηγική για την εφαρμογή του BIM, ενώ πανεπιστήμια και επαγγελματικοί φορείς ενσωματώνουν τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση και την πράξη.

 

 4. Γεωπολιτική και επενδύσεις

Η χώρα λειτουργεί ως «ασφαλές καταφύγιο» για επενδυτές από ασταθείς περιοχές, με το πρόγραμμα Golden Visa να ενισχύει τις ΞΑΕ. Όμως η επενδυτική έκρηξη σε τουριστικά ακίνητα και βραχυχρόνιες μισθώσεις εντείνει το στεγαστικό πρόβλημα.

Η πρόκληση είναι να ισορροπήσει η προσέλκυση κεφαλαίων με την κοινωνική προσβασιμότητα — να μην γίνει η στέγη προνόμιο των λίγων.


Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Αν η μετάβαση γίνει με στρατηγική, συνεργασία και κοινωνική ευαισθησία, τότε μπορεί να μετατραπεί από πρόβλημα σε ευκαιρία. Το real estate δεν είναι μόνο επένδυση — είναι ο τρόπος που ζούμε, εργαζόμαστε και συνυπάρχουμε.

 



Η στέγη ως συλλογική ευθύνη και εθνική στρατηγική

Η αγορά ακινήτων δεν είναι απλώς πεδίο οικονομικής δραστηριότητας. Είναι το σημείο όπου συναντώνται η κοινωνική δικαιοσύνη, η τεχνολογική πρόοδος και η γεωπολιτική στρατηγική. Αν η Ελλάδα θέλει να μετατρέψει τη στεγαστική κρίση σε μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης, οφείλει να δει τη στέγη όχι ως προϊόν, αλλά ως δικαίωμα.

Η μετάβαση απαιτεί συμμαχία πολιτείας, αγοράς, πανεπιστημίων και κοινωνίας. Με θεσμική σοβαρότητα, τεχνολογική καινοτομία και κοινωνική ευαισθησία, μπορούμε να χτίσουμε μια αγορά ακινήτων που δεν εξυπηρετεί μόνο τους ισχυρούς, αλλά αντανακλά τις ανάγκες και τις αξίες μιας σύγχρονης, δίκαιης και ανθεκτικής Ελλάδας.



 


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

 

 

 

 

 Μείνετε μπροστά στις εξελίξεις — κάντε Like στο Facebook

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  Από το newsroom 

  του Νικόλαος Μανιάτης

     -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road+news


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]