Η Αθήνα ετοιμάζει άμεση και τεκμηριωμένη απάντηση στις δύο ρηματικές διακοινώσεις της Λιβύης, οι οποίες αμφισβητούν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο...
του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική απάντηση θα βασίζεται σε αμιγώς νομικά επιχειρήματα, με πλήρη τεκμηρίωση βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας .
Νομική τεκμηρίωση και στρατηγική σημασία
Οι ρηματικές διακοινώσεις δεν παράγουν άμεσα έννομα αποτελέσματα, αλλά η επίσημη απάντηση αποκτά τεκμηριωτική αξία σε περίπτωση μελλοντικής δικαστικής διαμάχης.
Η Λιβύη, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, δεν αποδίδει επήρεια στην Κρήτη, ενώ έχει αναγνωρίσει επήρεια στη Μάλτα, γεγονός που δημιουργεί νομική αντίφαση.
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο χαρακτηρίζεται ως ανυπόστατο, καθώς οι δύο χώρες δεν διαθέτουν αντικείμενες ακτές, κάτι που ακυρώνει τη δυνατότητα οριοθέτησης.
Κυριαρχικά δικαιώματα και ενεργειακή ασφάλεια
Η Μεσόγειος αποτελεί περιζήτητη ενεργειακή ζώνη, και η Ελλάδα επισημαίνει ότι καμία σοβαρή εταιρεία δεν θα αναλάμβανε έρευνες χωρίς νομική ασφάλεια.
Η Chevron και η ExxonMobil φέρονται να έχουν αξιολογήσει θετικά την ελληνική προσέγγιση, ενισχύοντας την διπλωματική ισχύ της χώρας.
Διάλογος με Λιβύη και ΕΕ – Μεταναστευτικό υπό παρακολούθηση
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που συνομιλεί σε ανώτατο επίπεδο με τις δύο πλευρές της Λιβύης, επιδιώκοντας τεχνικές συζητήσεις για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Παρατηρείται αύξηση μεταναστευτικών ροών από την Ανατολική Λιβύη, με την Αθήνα να επιδιώκει ευρωπαϊκή κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Σεπτέμβριο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας–Τουρκίας
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας–Τουρκίας μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο, λόγω βεβαρημένου διπλωματικού προγράμματος.
Η Ελλάδα επιμένει στη συνεννόηση με την Τουρκία, χωρίς ψευδαισθήσεις για άμεση επίλυση διαφορών, αλλά με στόχο την αποφυγή κρίσεων και την προώθηση της οριοθέτησης ως μόνης διαφοράς.
Ενεργειακές διασυνδέσεις και ευρωπαϊκή στρατηγική
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου θεωρείται βέβαιη, ενώ αποκλείεται η διασύνδεση των Κατεχόμενων με την Τουρκία.
Η Αθήνα δεν συναινεί σε ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα που ενδέχεται να βλάψουν τα εθνικά συμφέροντα, παρά την αναβάθμιση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας
Η κλιμάκωση της ρητορικής από τη Λιβύη μέσω των διακοινώσεων και η ελληνική νομικά συγκροτημένη απάντηση συνθέτουν ένα σκηνικό διπλωματικής έντασης με βαθύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις. Η επίκληση του διεθνούς δικαίου από την Ελλάδα δεν είναι απλώς αμυντική τακτική, αλλά προληπτικό όπλο νομιμοποίησης, σε ένα τοπίο όπου οι ενεργειακοί πόροι της Μεσογείου ελκύουν ενδιαφέρον από εταιρείες και χώρες-παίκτες του ευρύτερου δυτικού κόσμου.
Η επιμονή της Λιβύης να προβάλει χάρτες που μειώνουν την επήρεια ελληνικών νησιών — την ίδια στιγμή που αποδέχεται επήρεια σε άλλες περιπτώσεις — δημιουργεί ευκαιρίες για αντιπαράθεση, αλλά και για διάλογο. Η στάση της Αθήνας, που συνομιλεί και με τις δύο λιβυκές πλευρές, καταδεικνύει πραγματισμό και διπλωματική ετοιμότητα, ενόψει πιθανής αλλαγής ισορροπιών εντός της Λιβύης.
Παράλληλα, η μετάθεση του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας–Τουρκίας στον Σεπτέμβριο υποδηλώνει ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε φάση “διαχείρισης” και όχι επίλυσης. Η ενεργειακή διασύνδεση με την Κύπρο και η κάθετη άρνηση για τετελεσμένα αναφορικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο επιβεβαιώνουν πως η Αθήνα επιδιώκει πλαίσιο κανόνων, όχι προσωρινές τακτικές εφησυχασμού.
Σε τελική ανάλυση, η Ελλάδα δεν αντιδρά — δρα. Και αυτό, στη γλώσσα της διεθνούς διπλωματίας, σημαίνει κάτι παραπάνω από προετοιμασία: σημαίνει διεκδίκηση θέσης και βαρύτητας στον καθορισμό της γεωπολιτικής ατζέντας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Διπλωματία με πυξίδα και όχι πυροτεχνήματα
Η ελληνική στάση απέναντι στις ρηματικές διακοινώσεις της Λιβύης δεν είναι απλώς αντίδραση σε μια πρόκληση· είναι συνειδητή επιλογή στρατηγικής συνέπειας. Σε μια εποχή όπου η γεωπολιτική αστάθεια συχνά μεταφράζεται σε βιαστικές κινήσεις και επικοινωνιακές εντυπώσεις, η Αθήνα επιλέγει τον δρόμο της τεκμηριωμένης διπλωματίας, της νομικής ακρίβειας και της ψύχραιμης διεκδίκησης.
Η Μεσόγειος δεν είναι απλώς πεδίο ενεργειακών ανταγωνισμών· είναι καθρέφτης της ικανότητας των κρατών να διαχειριστούν τις διαφορές τους με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με προοπτική ειρήνης. Η Ελλάδα, με σταθερό βηματισμό, δεν επιδιώκει να επιβληθεί, αλλά να επιβεβαιώσει την παρουσία της ως αξιόπιστος συνομιλητής και περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας.
Μείνετε μπροστά στις εξελίξεις — κάντε Like στο Facebook
Από το newsroom
του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου
-Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου