Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

   Η νέα ιστορία της ελληνικής γαστρονομίας...

 

    Στην Ελλάδα, κάθε γεύση κουβαλάει μια μνήμη. Το άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού θυμίζει χωριό, οι πίτες της Ηπείρου μιλούν για χειμώνες γύρω από το τζάκι, το κρασί της Νεμέας για καλοκαιρινές γιορτές. Για χρόνια, η ελληνική κουζίνα έμενε κλεισμένη μέσα στην παράδοση, σαν ένα παλιό βιβλίο που ξεφυλλίζαμε ξανά και ξανά.

  Όμως κάτι αλλάζει. Μια νέα γενιά σεφ αποφάσισε να ξαναγράψει την ιστορία. Παίρνουν τοπικά προϊόντα λάδι, μέλι, τυριά, βότανα και τα παντρεύουν με τεχνικές που έμαθαν σε Παρίσι, Νέα Υόρκη, Τόκιο. Το αποτέλεσμα δεν είναι απλώς ένα πιάτο· είναι μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον.

 

   Ο τουρίστας που φτάνει στην Αθήνα δεν ψάχνει μόνο την Ακρόπολη. Θέλει να δοκιμάσει το ψάρι που μόλις βγήκε από το Αιγαίο, να καθίσει σε ένα μικρό οινοποιείο και να ακούσει την ιστορία του παραγωγού. Η γαστρονομία γίνεται εμπειρία, γίνεται πολιτισμός.

Και η οικονομία ακολουθεί. Το ελληνικό ελαιόλαδο ταξιδεύει σε σούπερ μάρκετ της Ευρώπης, το κρασί της Σαντορίνης σε εστιατόρια της Αμερικής, τα τυριά της Κρήτης σε delicatessen της Ασίας. Η κουζίνα μας δεν είναι πια μόνο τοπική· είναι παγκόσμια.

 


 

Μια μέρα στην Ελλάδα μέσα από γεύσεις

 

 Πρωί στην Κρήτη Ξυπνάς με το άρωμα του φρέσκου ντακα κρίθινο παξιμάδι με ντομάτα, μυζήθρα και ελαιόλαδο. Στο τραπέζι σε περιμένει μέλι από τα βουνά και τσικουδιά που σερβίρεται ακόμη και το πρωί, σαν καλημέρα. Η Κρήτη σε μαθαίνει ότι η γεύση είναι δύναμη και παράδοση.

 

 Μεσημέρι στις Κυκλάδες Στη Σαντορίνη, οι ντοματίνες και τα φάβα γίνονται απλά αλλά μαγικά πιάτα. Στη Νάξο, το αρσενικό τυρί συνοδεύει το κρασί, ενώ στη Μύκονο η λούζα καπνιστό χοιρινό θυμίζει ότι ακόμη και τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά κρατούν τις ρίζες τους. Κάθε μπουκιά είναι σαν να γεύεσαι το ηφαιστειακό χώμα και το αλμυρό αεράκι του Αιγαίου.

 

 Απόγευμα στα Δωδεκάνησα Στη Σύμη, οι μικρές γαρίδες τηγανίζονται γρήγορα και τρώγονται ολόκληρες, σαν μεζές που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Στη Ρόδο, οι σπιτικές πίτες με μέλι και κανέλα θυμίζουν γιορτές. Στην Κάλυμνο, το ψάρι ψήνεται απλά με λεμόνι και λάδι, γιατί εκεί η θάλασσα μιλάει μόνη της.

 

 Βράδυ στο Ιόνιο Στην Κέρκυρα, το παστιτσάδο με κόκορα και μακαρόνια είναι πιάτο που κουβαλάει βενετσιάνικη ιστορία. Στη Ζάκυνθο, το σκορδοστούμπι με μπακαλιάρο είναι τραχύ αλλά αληθινό. Το Ιόνιο σερβίρει γεύσεις που είναι μίξη πολιτισμών, όπως και η ίδια του η ιστορία.

 

 Νύχτα στη Στερεά Ελλάδα Στην Ήπειρο και τη Ρούμελη, οι πίτες είναι βασίλισσες: χορτόπιτες, τυρόπιτες, κρεατόπιτες, όλες ψημένες σε ξυλόφουρνο. Στη Χαλκίδα, το τραπέζι γεμίζει με θαλασσινά, χταπόδι στα κάρβουνα και ούζο που συνοδεύει τις κουβέντες. Η στεριά και η θάλασσα συναντιούνται στο ίδιο ποτήρι.

 

   Μια μέρα στην Ελλάδα δεν είναι αρκετή για να δοκιμάσεις όλα όσα έχει να προσφέρει. Κάθε τόπος είναι μια γεύση, κάθε γεύση μια ιστορία. Από την Κρήτη ως το Ιόνιο, από τις Κυκλάδες ως τη Στερεά Ελλάδα, η κουζίνα γίνεται ταξίδι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ.

 



   Η ελληνική γαστρονομία δεν είναι απλώς φαγητό. Είναι αφήγηση. Είναι η ιστορία ενός τόπου που ξέρει να τιμά το παρελθόν του και να το μετατρέπει σε μέλλον. Κάθε πιάτο είναι μια σελίδα, κάθε γεύση ένα κεφάλαιο. Και η νέα γενιά γράφει τώρα το πιο συναρπαστικό βιβλίο της ελληνικής κουζίνας.

 

 

 

 

 




 

 


 


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

 

 

 

 

 Μείνετε μπροστά στις εξελίξεις — κάντε Like στο Facebook

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  Από το newsroom 

  Γράφει η Χλόη Βουνιώτη

     -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road+news


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]