Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]



Τα πυρά της Αριστεράς συγκέντρωσε το κατεπείγον της ψήφισης του νομοσχεδίου για το νέο μνημόνιο. Έντονο επεισόδιο μεταξύ Βενιζέλου και ΚΚΕ, όταν ο Γιώργος Μαυρίκος πέταξε το κείμενο στα υπουργικά έδρανα. Προς αποχώρηση ο ΛΑΟΣ.

0Συστήνετε αυτό27%Δεν συστήνετε αυτό73%Μοιράστηκε 4 φορές....


Με υψηλούς τόνους ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για τη νέα δανειακή σύμβαση, με το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο εισήχθη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε τρία άρθρα, να ψηφίζεται τα μεσάνυχτα απόψε με ονομαστική ψηφοφορία έπειτα από πρόταση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τρία άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν την ανταλλαγή ομολόγων, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Τόσο οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης όσο και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη διαδικασία του κατεπείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση. Μάλιστα, οι Παφίλης και Παπαδημούλης έκαναν λόγο για κοινοβουλευτικό αυταρχισμό και παραβίαση της συνταγματικής τάξης.

Επίσης, η Βουλή απέρριψε με ψηφοφορία δι' εγέρσεως των παρόντων βουλευτών το αίτημα αντισυνταγματικότητας του νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και στήριξαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ. Αντικρούοντας την πρόταση εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας, αλλά ιστορικότητας».

Τα αίματα μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και βουλευτών της Αριστεράς άναψαν, όταν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ επέκρινε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Μαυρίκος πέταξε προς τα υπουργικά έδρανα το κείμενο του νομοσχεδίου.

«Μας προκαλείτε. Είμαστε ευγενείς, αλλά όχι ηλίθιοι. Δεν ακούμε τίποτε άλλο από το πρωί παρά για καταστροφή μέχρι και εμφύλιο. Ξεπεράσατε τα όρια και έχουμε και εμείς κάποια όρια», είπε μεταξύ άλλων η κ. Παπαρήγα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε το ΚΚΕ πως η πράξη του κ. Μαυρίκου «θα κάνει το γύρο του κόσμου». «Εξευτελίζετε τη χώρα, την εκθέτετε σε κίνδυνο», είπε ο κ. Βενιζέλος εν μέσω έντονων αντιδράσεων από βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ανεξάρτητους. «Είναι απαράδεκτη η στάση σας. Δεν θα περάσει η αντίληψη του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων που θέλουν να οδηγήσουν τη χώρα στη καταστροφή στο όνομα του πιο ακραίου λαϊκισμού», ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από κοινοβουλευτικές πηγές του ΛΑΟΣ αναφέρουν πως το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη θα αποχωρήσει από τη διαδικασία αφού μιλήσουν οι θεσμικοί του εκπρόσωποι, δηλαδή ο εισηγητής Κώστας Κιλτίδης, ο βουλευτής Μαγνησίας Παύλος Μαρκάκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αλέκος Χρυσανθακόπουλος. Τελευταίος θα πάρει το λόγο ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος θα επιχειρηματολογήσει υπέρ της άρνησης στη δανειακή σύμβαση και θα αποχωρήσει με τους βουλευτές του. Μάλιστα, η ίδια πηγή ανέφερε πως θα διαγραφεί όποιος βουλευτής ενδεχομένως δεν ακολουθήσει.

Παρεμβαίνοντας νωρίτερα ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε την άμεση διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια εκλογών, ενώ όσον αφορά το θέμα του κατεπείγοντος και απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο διερωτήθηκε για το να μην μπορούν να τοποθετηθούν οι βουλευτές για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα: «Νόμιμο είναι, αλλά είναι και ηθικό;». Ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού ζήτησε η διαδικασία να επεκταθεί και τη Δευτέρα για να «στηριχθεί η δημοκρατία που κλυδωνίζεται» και ζήτησε να μην σημειώνονται ακρότητες, αναφερόμενος στα όσα διημείφθησαν μεταξύ Βενιζέλου και ΚΚΕ.

Μετά την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Καρατζαφέρης γνωστοποίησε πως η θέση του είχε καταστεί σαφής στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, όπου, όπως είπε, «λάθρα μπήκε μέσα ο κ. Βενιζέλος και τον πέταξε έξω ο κ. Παπαδήμος». «Είπα ότι εγώ δεν μπορώ να συδιαλέγομαι με τις εντολές και τις οδηγίες της Μέρκελ, δεν μπορώ ούτε με τις μαριονέτες της», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του προέδρου του ΛΑΟΣ.

Τη θετική του ψήφο προανήγγειλε, εξάλλου, με γραπτή του δήλωση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως ο ίδιος είχε ζητήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του να διαχωριστεί ο εφαρμοστικός νόμος από την ψηφοφορία. Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει, το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαπα, στο παρόν νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται άρθρα για τα επιμέρους μέτρα, «παρ’ ότι αρχικά είχε συμφωνηθεί να έρθει αμέσως μετά εφαρμοστικός νόμος», κάτι που ο ίδιος εξηγεί, λέγοντας ότι λόγω της κρίσιμης συγκυρίας και εν όψει του Eurogroup της Τετάρτης «καλούμαστε να απαντήσουμε μόνο στο σύνολο, μόνο με ένα ναι ή ένα όχι εφ’ όλης της ύλης για το δάνειο και το σύνολο των δεσμεύσεων. Καταλήγοντας, εξηγεί ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη και προτάσσοντας το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της διαδικασίας ορκίστηκαν οι τρεις νέοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Άννα Βαγενά, Μαρία Κλαυδιανού και Χρήστος Γκόγκας που κατέλαβαν τις θέσεις των παραιτηθέντων συναδέλφων τους αντίστοιχα Πέμης Ζούνη (Α’ Αθήνας), Δημήτρη Βαρβαρίγου (Ζακύνθου) και Παύλου Στασινού (Άρτας).

Μιλώντας στο ΑΠΕ, η κ. Βαγενά ξεκαθάρισε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Όπως είπε, δέχθηκε την έδρα παρά το ότι θα ψηφίσει κατά, διότι εξελέγη από τον κόσμο και όχι από κάποιον μηχανισμό.

Μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται την ίδια ώρα στο Σύνταγμα, όπου χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα του μνημονίου.

Πλανώνται οικτρά ή δημαγωγούν επικίνδυνα όσοι υποστηρίζουν ότι από ένα πρόγραμμα με επαχθή μέτρα καλύτερη είναι η χρεοκοπία, σύμφωνα με το μήνυμα που απηύθυνε προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Ψήφο εθνικής ευθύνης που υπερβαίνει κατά πολύ τα στενά όρια της κομματικής πειθαρχίας ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. «Όποιος έχει σοβαρό συνειδησιακό πρόβλημα, να παραιτηθεί της βουλευτικής του έδρας», δήλωσε εμφατικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί βουλευτές του πλειοψηφούντος κόμματος αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε καταψήφιση και ανεξαρτητοποίηση, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν και την παραίτηση, πράξη στην οποία ήδη από το Σάββατο προέβησαν ο βουλευτής Ζακύνθου Δημήτρης Βαρβαρίγος και η βουλευτής Α’ Αθηνών Πέμη Ζούνη. Αρνητικά τοποθετήθηκαν έναντι του νέου μνημονίου με ομιλίες τους στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Τάκης Δημητρουλόπουλος, η Λούκα Κατσέλη, ο Οδυσσέας Βουδούρης και ο Χάρης Καστανίδης, ενώ στην ίδια γραμμή κινείται και η Βάσω Παπανδρέου.

Την πρόθεσή του να μην ψηφίσει τη μείωση του κατώτατου μισθού έχει εκφράσει ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ με παραίτηση σε περίπτωση που καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά έχει απειλήσει ο Νίκος Ζωίδης. Αρκετοί ακόμη αμφιταλατεύονται χωρίς τίποτα να θεωρείται σίγουρο.

Από πλευράς του, πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε στη δική του ομιλία ότι διακυβεύεται η σωτηρία της χώρας και πως, αν δεν περάσει το μνημόνιο, η ελληνική κοινωνία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την εξαθλίωση της χρεοκοπίας. «Πώς θα πάμε στο λαό, θα μυξοκλαίμε; Αν κλονιστούμε, τίποτε δεν θα μείνει όρθιο και θα μας καταδικάσει η ιστορία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση το Σάββατο με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Νέα Δημοκρατία

Στο χώρο της ΝΔ, την Κυριακή υπέβαλε την παραίτηση του από βουλευτής Τρικάλων ο Νίκος Λέγκας, ενώ αναμένονται διαρροές, καθώς οι βουλευτές που έχουν ξεκαθαρίσει πως θα πουν «όχι» στα μέτρα, αλλά και αυτοί που ακόμη το σκέφτονται, ξεπερνούν τους 13. Σε περίπτωση που επιμείνουν στη θέση τους, η διαγραφή τους θεωρείται βέβαιη, μετά το σαφέστατο μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος από το βήμα της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας ξεκαθάρισε πως η χώρα πρέπει να σωθεί και πως η κομματική πειθαρχία είναι αυτονόητη.

Χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους και θέτοντας το δίλημμα «ναι στα μέτρα αύριο στη Βουλή ή χρεοκοπία και λεηλασία της χώρας», ο κ. Σαμαράς ζήτησε μετά την υλοποίηση της συμφωνίας να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές για να υπάρξει μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση.

ΛΑΟΣ

Η γραμμή του ΛΑΟΣ ενόψει της ψηφοφορίας του νέου μνημονίου είναι ως γνωστόν αρνητική, θέση που ισχυροποιήθηκε το Σάββατο κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΛΑΟΣ, στη συνεδρίαση υπήρξε ομόφωνη συμφωνία της πρότασης του Γ. Καρατζαφέρη για καταψήφιση του μνημονίου.

Oι θέσεις των υπόλοιπων κομμάτων

«Επιβεβαιώνεται ότι οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι κοινοί εκβιαστές, όπως ταιριάζει σε υπερασπιστές του σάπιου καπιταλισμού. Τρομοκρατούν τον λαό για να τον ισοπεδώσει η πλουτοκρατία και η λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Η ηγεσία της ΝΔ ψηφίζοντας το νέο μνημόνιο απέδειξε την υποκρισία της για το πρώτο μνημόνιο. Ο λαός πρέπει να τους πληρώσει εκμηδενίζοντας την επιρροή τους, αλλά πρέπει και να μην εμπιστευτεί τις ψεύτικες ελπίδες που καλλιεργούν διάφοροι για κεντροαριστερές και αντικατοχικές κυβερνήσεις που είναι εφεδρείες της πλουτοκρατίας», σχολιάζει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ.

«Δυο χρόνια τώρα, Παπανδρέου, Βενιζέλος, Σαμαράς και Παπαδήμος παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού, εκβιάζουν και ψεύδονται. Τη δική τους αδυναμία να διαπραγματευτούν και να υπερασπιστούν το συμφέρον του λαού και του τόπου, το μετατρέπουν σε χυδαίο εκβιασμό εις βάρος του ελληνικού λαού […] Το μνημόνιο δεν απέτυχε. Το μνημόνιο πέτυχε γιατί είχε σαν στόχο τη φτωχοποίηση των Ελλήνων και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας […] Η έγκριση του νέου πακέτου μέτρων και της νέας δανειακής σύμβασης όχι μόνο δε θα μας σώσει από την άτακτη χρεοκοπία, αλλά θα τη φέρει ακόμα πιο κοντά και με δυσμενέστερους όρους. Φορτώνουν το λαό με ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια δυσβάσταχτου χρέους, μετατρέπουν το σύνολο του χρέους στο αγγλικό δίκαιο και δίνουν πολύτιμο χρόνο στους εταίρους μας για να μας ξεφορτωθούν με το μικρότερο δυνατό κόστος. Δεν είναι δυνατόν το να μην πληρωθούν οι ομολογιούχοι το Μάρτιο να ονομάζεται χρεοκοπία και το 1 εκατομμύριο άνεργοι να ονομάζεται σωτηρία της χώρας», σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Την καταψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από πλευράς Δημοκρατικής Αριστεράς προανήγγειλε ο Φώτης Κουβέλης, λέγοντας πως «τα μέτρα που προβλέπει θα διαμορφώσουν μια απαράδεκτη κατάσταση για την ελληνική κοινωνία, διότι πολλαπλασιάζουν όλα τα αρνητικά στοιχεία, τα οποία έχουν σχέση με δυσβάσταχτα μέτρα, ιδιαίτερα στις πλάτες των οικονομικά αδύναμων. Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση διαμορφώνει συνθήκες για περαιτέρω βάθεμα της ύφεσης της οικονομίας. Δεν έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική και κυρίως διαμορφώνει συνθήκες περαιτέρω τεμαχισμού και ρευστότητας της κοινωνίας».

«Με πόνο ψυχής η Δημοκρατική Συμμαχία θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση γιατί αντιλαμβάνεται ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να χρεοκοπήσει η χώρα», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Bottom Ad [Post Page]