Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


Θα επέμβουν οι δυτικοί και πως θα απαντήσουν οι Ρώσοι;
Tελικά θα έχουμε συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Αγία Πετρούπολη; Μπορεί οι συνομιλίες των δύο δυνάμεων να «πάγωσαν» λόγω της... υπόθεσης Σνόουντεν, αλλά η Συρία είναι πολύ πιο σημαντικό θέμα, και εκτιμάται πώς η συνάντηση των ηγετών των δύο μεγάλων κρατών τελικά θα πραγματοποιηθεί, γιατί πολύ απλά δεν γίνεται αλλιώς.

Η Δύση πάντως φαίνεται να ετοιμάζεται για επέμβαση, ενώ η Μόσχα αμφισβητεί πώς έγινε χρήση χημικών από το καθεστώς του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και απορρίπτει σταθερά το ενδεχόμενο της επέμβασης στη Συρία. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν το είπε ευθέως στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν με πρωτοβουλία του δεύτερου.

Η Δύση φαίνεται να έχει αποφασίσει να προβεί σε επίθεση κατά τη Συρίας και προετοιμάζεται.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία μετά τον Κάμερον και τον Ολάντ και με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Κέβιν Ράντ, ενώ η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση μεταξύ ανώτερων διπλωματών των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την αναζήτηση λύσης στο θέμα της Συρίας στη Χάγη αναβλήθηκε.

Πώς θα απαντήσει η Μόσχα σε ένα ενδεχόμενο χτύπημα κατά της Συρίας, από τη στιγμή που εξ αρχής υπερασπίζεται το καθεστώς Άσαντ και απορρίπτει τα περί χρήσης χημικών όπλων; Μη αντίδραση, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, αναμένεται να πλήξει το κύρος της Ρωσίας. Εκτός και αν υπάρξει συμφωνία για επέμβαση ούτως ώστε να αναγκαστεί να φύγει ο Άσαντ από την εξουσία, με ανταλλάγματα για τη Μόσχα. Δύσκολο πολύ να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού η κατάσταση στη Συρία πιθανότητα θα γίνει ανεξέλεγκτη μετά τον πρώτο πύραυλο που θα πέσει, με τους ισλαμιστές-αντάρτες να εκτροχιάζονται.

Οι τόνοι πάντως από αμερικανικής πλευράς παραμένουν υψηλοί: Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρρυ είπε χθες, σε έκτακτη συνέντευξη, πως υπάρχει ευθύνη στο συριακό καθεστώς για τη χρήση των χημικών όπλων, και πως σύντομα η Δαμασκός θα βρεθεί υπόλογη των πράξεών της. Ο Αμερικανός υπουργός, με πολύ έντονο τρόπο δήλωσε τον αποτροπιασμό του για τις εικόνες των νεκρών παιδιών και οικογενειών στη Συρία, κατακρίνοντας ταυτόχρονα όσους μιλούν για κατασκευασμένα στοιχεία. Ταυτόχρονα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του καθεστώτος Άσαντ και των πρακτικών του, λέγοντας πως σύντομα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα είναι έτοιμοι να δώσουν απάντηση στη χρήση των όπλων αυτών.

Ο Αμερικανός υπουργός δεν αποσαφήνισε το πότε θα εκδηλωθεί η αμερικανική απάντηση, λέγοντας μόνο πως αυτή θα γίνει αφού συμβουλευθεί η Ουάσινγκτον τους συμμάχους της.

Ούτε η Μόσχα πάντως φαίνεται να κάνει πίσω. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πήρε θέση αναφορικά με την χρήση χημικών όπλων στην Συρία και την πιθανή έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων εκ μέρους των δυτικών χωρίς απόφαση του ΟΗΕ. Όχι απλώς αμφισβήτησε την χρήση χημικών όπλων από την πλευρά των κυβερνητικων δυνάμεων, αλλά αμφισβήτησε και το αν έχει γίνει γενικά χρήση χημικών όπλων στην Συρία. Σε συνομιλία του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, όπως ανακοίνωσε η βρετανική πλευρά, ο Πούτιν  δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον των ανταρτών στη Συρία, αλλά ούτε καν ότι έγινε χρήση χημικών όπλων. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι δύο ηγέτες, ο Πούτιν είπε στον Κάμερον:

 ”Δεν υπάρχουν αποδείξεις, ούτε για τη χρήση χημικών όπλων, ούτε για το ποιος είναι ευθύνεται”, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Κάμερον από την πλευρά του υποστήριξε ότι υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες, και ότι η συριακή κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την επίθεση αυτή, αφού δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν τον ισχυρισμό του καθεστώτος ότι ευθύνεται η αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων. Και οι δύο ηγέτες πάντως επανέλαβαν τη θέση στην οποία είχαν συμφωνήσει όλοι οι ηγέτες των χωρών της G8 τον περασμένο Ιούνιο: Ότι κανείς δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιεί χημικά όπλα και ότι κάτι τέτοιο θα άξιζε μιας σοβαρής απάντησης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα, αν οι Δυτικοί αποφασίσουν να επέμβουν, και αν επέμβουν πως και αν θα αντιδράσει η Ρωσία.








 

Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]