Ελλάδα - Τουρκία: Το Casus Belli ξανά στο προσκήνιο
Επιστρέφει το ζήτημα του Casus Belli στο διάλογο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία...
Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, ερωτώμενος σχετικά απάντησε πως «η απόφαση το 1996 ελήφθη ως απάντηση σε ελληνικές ενέργειες»
(αναφερόμενος στο δικαίωμα επέκτασης του εναερίου εθνικού χώρου στα 12 μίλια όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο). Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του κ. Νταβούτογλου όσον αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις πως «σημεία που για εσάς θεωρούνται παραβιάσεις, για εμάς δεν είναι παραβιάσεις».
Από την πλευρά της
κυβέρνησης, πηγές υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις
πάγιες θέσεις της για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, επισημαίνοντας
ακόμη πως σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ζητήθηκε ευθέως ο τερματισμός των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων και η άρση του casus belli.
Μάλιστα στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως ανέφερε στον Τούρκο ομόλογο του το ζήτημα των παραβιάσεων και τόνισε πως η «η αύξηση τους δεν συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουμε αναπτύξει».
Οι δηλώσεις προκάλεσαν τέτοια αναταραχή που ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίε,ς αναγκάστηκε να διευκρινίσει πως ολόκληρο το πνεύμα της συνέντευξης ήταν ότι ο μόνος δρόμος είναι η διπλωματία και αυτό ήθελε να πει, ότι δηλαδή η Ελλάδα επιζητεί επίλυση των θεμάτων δια της διπλωματικής οδο. Σύμφωνα με τον υπουργό η αναφορά περί πολέμου ήταν «σχήμα λόγου» και ήθελε να πει πως από τη στιγμή που δεν μπορούμε να πάμε σε πόλεμο πρέπει να επιδιώκουμε την διπλωματική λύση.
Μάλιστα στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως ανέφερε στον Τούρκο ομόλογο του το ζήτημα των παραβιάσεων και τόνισε πως η «η αύξηση τους δεν συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουμε αναπτύξει».
Μάρδας: Διπλωματική λύση ή πόλεμος
Την ίδια στιγμή αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις τού υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα ο οποίος έκανε λόγο για «διπλωματική λύση ή πόλεμο όσον αφορά το ζήτημα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Συγκεκριμένα μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM ο κ. Μάρδας τόνισε. « Όπως ξέρετε, κάθε φορά που έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, εμείς κάνουμε τις «νότες», οι οποίες χρειάζονται στα όργανα, τα οποία θα πρέπει να παραλάβουνε αυτές τις «νότες»... Και έτσι συνεχίζεται αυτή η ιστορία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων. Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος... Διαφορετικά, πόλεμος! Εγώ δεν βλέπω άλλη λύση, αν κάποιος έρχεται και μου λεει «δεν είναι σωστό αυτό το οποίο κάνεις», να μου δώσει τη λύση» είπε ο κ. Μάρδας ο οποίος μάλιστα επισκέπτεται την Τουρκία στις 10 Μαρτίου.Οι δηλώσεις προκάλεσαν τέτοια αναταραχή που ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίε,ς αναγκάστηκε να διευκρινίσει πως ολόκληρο το πνεύμα της συνέντευξης ήταν ότι ο μόνος δρόμος είναι η διπλωματία και αυτό ήθελε να πει, ότι δηλαδή η Ελλάδα επιζητεί επίλυση των θεμάτων δια της διπλωματικής οδο. Σύμφωνα με τον υπουργό η αναφορά περί πολέμου ήταν «σχήμα λόγου» και ήθελε να πει πως από τη στιγμή που δεν μπορούμε να πάμε σε πόλεμο πρέπει να επιδιώκουμε την διπλωματική λύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου