Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Η πρώτη στον κόσμο κβαντική βιντεοδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή ανάμεσα στην Κίνα και στην Αυστρία, χάρη σε ένα διηπειρωτικό δίκτυο ασφαλών κβαντικών τηλεπικοινωνιών που ανέπτυξαν Κινέζοι επιστήμονες...


Ο πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο Τσουνλί Μπάι και ο πρόεδρος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών στη Βιέννη Άντον Τσάιλινγκερ πραγματοποίησαν την Παρασκευή την πρώτη επίδειξη σε πραγματικές συνθήκες μιας διηπειρωτικής κβαντικής βιντεοεπικοινωνίας.

Χάρη στη χρήση κβαντικού δικτύου, η επικοινωνία θεωρείται αδύνατο να παραβιασθεί, εξασφαλίζοντας έτσι την ιδιωτικότητα της συνομιλίας. Πολλοί ελπίζουν ότι η εξάπλωση των κβαντικών επικοινωνιών στο μέλλον θα καταστήσει ασφαλέστερο το διαδίκτυο και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Η παραδοσιακή κρυπτογράφηση με το λεγόμενο «δημόσιο κλειδί» δεν διασφαλίζει πλήρως ότι κάποιος «ωτακουστής» (χάκερ, μυστική υπηρεσία κ.ά.) δεν θα «στήσει αυτί». Η νέου τύπου κρυπτογράφηση με «κβαντικό κλειδί» εγγυάται ασφάλεια, όσον κι αν απέχουν οι συνομιλητές.

Μέχρι πρόσφατα η πιο μακρινή δυνατή κβαντική επικοινωνία δεν ξεπερνούσε τις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Όμως οι Κινέζοι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να πετύχουν κβαντική επικοινωνία σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων χάρη στη μεσολάβηση ενός δορυφόρου σε τροχιά γύρω από τη Γη, ο οποίος διαθέτει δυνατότητες κβαντικής τεχνολογίας.

Πρωτοπόρος από κινεζικής πλευράς είναι ο καθηγητής Τζιαν-Γουέι Παν, επικεφαλής μιας διεπιστημονικής ομάδας της Κινεζικής ακαδημίας Επιστημών. Οι Κινέζοι φυσικοί και μηχανικοί, μετά από δεκαετή προσπάθεια, κατασκεύασαν τον κβαντικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Micius, ο οποίος τέθηκε σε τροχιά το καλοκαίρι του 2016 σε ύψος περίπου 500 χιλιομέτρων. Δημιούργησαν επίσης πέντε κβαντικούς τηλεπικοινωνιακούς σταθμούς εδάφους στην Κίνα, οι οποίοι συνεργάζονται με το δορυφόρο.

Πρόσφατα η κινεζική ομάδα ανέπτυξε την μεγαλύτερη στον κόσμο υποδομή κβαντικών τηλεπικοινωνιών μέσω δικτύου οπτικών ινών, μήκους 2.000 χιλιομέτρων, συνδέοντας το Πεκίνο με τη Σαγκάη. Το δίκτυο βρίσκεται υπό δοκιμή για μελλοντική χρήση από δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, ασφαλιστικές και άλλες εταιρείες.

Η πρώτη κβαντική σύνδεση μεταξύ Κίνας και Αυστρίας επιτεύχθηκε φέτος τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της συνεργασίας των επιστημονικών ομάδων των καθηγητών Παν και Τσάιλινγκερ. Τώρα ακολούθησε η πρώτη κβαντική βιντεοδιάσκεψη.

Μελλοντικά πειράματα κβαντικής επικοινωνίας προγραμματίζονται μεταξύ Κίνας και άλλων χωρών (Σιγκαπούρης, Ιταλίας, Γερμανίας και Ρωσίας).









Πηγή:  cnn.gr-  Posted by Anexartitos.Ta.Neα


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 
 Δημοσίευση σχολίου  
  Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.
. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]