Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

 
Αναρωτιέστε γιατί μερικοί άνθρωποι είναι τόσο θαρραλέοι, ενώ άλλοι δειλιάζουν να πάρουν και το παραμικρό ρίσκο που ενέχει κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα;...

 

Η απάντηση βρίσκεται στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου μας. Σουηδοί ερευνητές δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο «Nature Communications» μελέτη σύμφωνα με την οποία συγκεκριμένα κύτταρα στον ιππόκαμπο παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πόσο θαρραλέος ή δειλός είναι κάποιος.

Ομάδα ειδικών από το Τμήμα Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Ουψάλα συνεργάστηκε με ερευνητές του Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο Γκράντε ντο Νόρτε της Βραζιλίας και ανακάλυψαν ότι μερικά από τα κύτταρα του ιππόκαμπου παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και το άγχος.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι νευρώνες OLM, όταν διεγείρονται παράγουν έναν εγκεφαλικό ρυθμό που είναι ίδιος με αυτό όταν τα ζώα αισθάνονται ασφαλή σε ένα απειλητικό περιβάλλον. Ακόμα διαπίστωσαν ότι το άγχος και η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μπορεί να ελεγχθεί με τη χειραγώγηση των κυττάρων OLM. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με φαρμακολογικούς παράγοντες.






Η ίδια επιστημονική ομάδα στο πρόσφατο παρελθόν ανακάλυψε ότι τα κύτταρα OLM είναι «πυλωροί» των αναμνήσεων στον ιππόκαμπο και έχουν μεγάλη ευαισθησία στη νικοτίνη. «Αυτό εν μέρει εξηγεί γιατί όταν οι άνθρωποι έχουν άγχος, στρέφονται στο τσιγάρο για να χαλαρώσουν», λέει ο δρ Ρίτσαρντσον Λεάο από το βραζιλιάνικο Ινστιτούτου Εγκεφάλου.

Η συμμετοχή του ιππόκαμπου στα συναισθήματα δεν έχει μελετηθεί τόσο πολύ, όσο στη μνήμη και τη γνωστικότητα.

Το 2014 το Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε στην ανακάλυψη των κυττάρων που ονομάστηκαν «βιολογικό GPS», καθώς παίζουν ρόλο στην πλοήγηση στο χώρο.

Επίσης, ο ιππόκαμπος μελετάται εκτενώς πλέον ως προς το ρόλο του στη ρύθμιση των συναισθημάτων.


«Είναι εντυπωσιακό πώς διαφορετικές περιοχές της ίδιας εγκεφαλικής δομής ελέγχουν διακριτές συμπεριφορές και πώς αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας. Η αναγνώριση συγκεκριμένων κυκλωμάτων που βρίσκονται πίσω από τη γνωστικότητα ή τις συναισθηματικές διαδικασίες, είναι καίριας σημασίας για την καλύτερη κατανόηση της εγκεφαλικής λειτουργίας και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων», συμπληρώνει η δρ Σάντζα Μικούλοβιτς από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.










https://www.facebook.com/Anexsartitos/
✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!


Κάντε μας like στο facebook  




 Πηγή:      in.gr      Posted by Anexartitos.Ta.Neα

Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 
 Δημοσίευση σχολίου  
  Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]