Ο καφές και το τσάι αποτελούν τα δύο ροφήματα με τους πιο φανατικούς «οπαδούς» Μπορούν να προσφέρουν πολλά πλεονεκήματα στον οργανισμό, αλλά έχουν και τα δύο τα μειονεκτήματά τους...
Ο καφές
Σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο του Iατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Φοίνιξ, Νικόλ Χαν, έρευνες που έχουν γίνει έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ βοηθά στο να προστατεύει από χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και οι παθήσεις στο συκώτι.
Μια έρευνα που έγινε μέσα στο 2018 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, σε ένα δείγμα 500.000 ανθρώπων, όσο πιο πολύ καφέ καταναλώνουμε τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος θνησιμότητας.
Έπειτα, ο καφές προστατεύει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης, η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ καθημερινά έχει συσχετιστεί με 65% μείωση εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά που υποστηρίζει πως ο καφές αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου.
Μάλιστα, ένας δικαστής στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ πρωταγωνίστησε στα εξώφυλλα των περιοδικών, αφού πρότεινε στις εταιρείες παραγωγής καφέ να τοποθετήσουν προειδοποιητικές ετικέτες στα προϊόντα τους για τον κίνδυνο καρκίνου. Αυτό λόγω του συστατικού «ακρυλαμίδιο» που έχει βρεθεί στους κόκκους καφέ, ένα συστατικό που έχει αποδειχτεί καρκινογόνο σε πειράματα σε ποντίκια.
Αυτό όμως, σύμφωνα με τη Χαν, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια υπερβολή, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις.
Ο καφές περιέχει πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από φλεγμονές αλλά και από τον καρκίνο του ενδομητρίου και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το τσάι
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το τσάι έχει πολύ καλή φήμη.
Η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού έχει συσχετιστεί με την απώλεια βάρους, τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και τον μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.
Ακόμα, έχει αποδειχτεί ότι το τσάι ενισχύει την πυκνότητα των οστών και τα προστατεύει από τα κατάγματα.
Το πράσινο τσάι περιέχει το αμινοξύ θεανίνη (L-theanine), το οποίο ενεργοποιεί την απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή GABA και βοηθά τον εγκέφαλο να «χαλαρώσει».
Ο μακρύς κατάλογος με τα οφέλη που έχει για την υγεία το τσάι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και στα άφθονα αντιοξειδωτικά που περιέχει. «Το πράσινο και το μαύρο τσάι περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τον καφέ» σύμφωνα με την Άσλι Αμαράλ. διαιτολόγο σε μεγάλο ιατρικό κέντρο του Φοίνιξ στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, το τσάι περιέχει κατεχίνες και φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από περιβαλλοντικούς παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ένα μειονέκτημα τόσο του τσαγιού όσο και του καφέ φαίνεται να είναι η καφεΐνη.
Η καφεΐνη είναι διεγερτική ουσία και επηρεάζει πολύ τον οργανισμό και κυρίως το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με την Αμαράλ.
Μπορεί να κάνει ένα άτομο υπερκινητικό, να αυξήσει τον καρδιακό του παλμό ή την αρτηριακή του πίεση και να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία.
Το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας συνιστά η ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης να μην ξεπερνά τα 400 χιλιοστόγραμμα (mg), διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν δυσάρεστες παρενέργειες. Τα επίπεδα της καφεΐνης μπορεί να ποικίλλουν αλλά πάνω κάτω διαμορφώνονται ως εξής:
Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει περίπου 92 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης.
Ένα φλιτζάνι μαύρου τσαγιού περιέχει 47 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης.
Ένα φλιτζάνι πράσινου τσαγιού περιέχει 29 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης.
Όταν η καφεΐνη λαμβάνεται με μέτρο, τότε είναι σχετικά αβλαβής. Πολλούς μπορεί να μην τους βλάπτει το ίδιο όσο κάποιους άλλους, πιο ευαίσθητους οργανισμούς, όμως όπως και να έχει είναι πολύ καλύτερο να επιλέγουμε αφεψήματα που δεν περιέχουν πολλή καφεΐνη, ειδικά στην περίπτωση εγκυμοσύνης ή στην περίπτωση που λαμβάνουμε φάρμακα για οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα.
✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!
Κάντε μας like στο facebook
Πηγή: Onmed.gr - Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου