Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το πρόσφατο δημοσίευμα του αμερικανικού «Defence One» και τις πληροφορίες περί παροχής 25 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ελλάδα, με στόχο την υπογραφή νέων στρατιωτικών συμβολαίων;...
Συνεχές αποδεικνύεται το pressing της Ουάσιγκτον προς την Αθήνα, με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια να λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, κάτι το οποίο καθιστά τη «γειτονιά» της Ελλάδας ως μείζον πεδίο γεωπολιτικής — και όχι μόνο — αντιπαράθεσης.
Πολύ πρόσφατα, η αμερικανική ιστοσελίδα «Defence One», η οποία ανήκει στον όμιλο «Atlantic Media» και αντηχεί τις απόψεις τις αμερικανικής γεωπολιτικής ελίτ, αποκάλυψε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «τρέχει» ένα project, ονόματι «European Recapitalisation Incentive Programme», με στόχο την παράδοση αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε πέντε χώρες των Βαλκανίων και μία της Κεντρικής Ευρώπης (σ.σ. Σλοβακία).
Ανάμεσα σ' αυτές συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, η οποία αναφέρεται ότι θα λάβει το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων ως επενδυτικό κίνητρο για την προμήθεια αμερικανικού οπλισμού και την απόρριψη όπλων ρωσικής ή κινεζικής κατασκευής.
Το δημοσίευμα, όπως είναι φυσικό, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση τόσο ως προς το αμιγές περιεχόμενό του, όσο και ως προς τη χρονική συγκυρία που βλέπει το φως της δημοσιότητας —δεδομένων και των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Τουρκίας.
Ούτε για… «ζήτω» δεν φθάνουν τα 25 εκατ. δολάρια
«Πρόκειται για ένα ποσό, το οποίο δεν αντικατοπτρίζει μία σοβαρή αντίληψη επενδυτικής και στρατιωτικής δυνατότητας» τονίζει χαρακτηριστικά. «Αυτά τα χρήματα δεν είναι ένα σοβαρό ποσό» σπεύδει να προσθέσει, εξηγώντας ότι είναι ελάχιστα, προκειμένου να καλύψουν τις στρατιωτικές ανάγκες της Ελλάδας.
«Είναι ένα παιχνίδι πολιτικής, το οποίο εμφανίζεται, κορυφώνεται και μετά εκπίπτει, δηλαδή ξεφουσκώνει. Θα έλεγα ότι δεν πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία (σ.σ. στην πιθανότητα εκταμίευσης των 25 εκατ. δολαρίων)» επισημαίνει ο κ. Γιαλλουρίδης, υιοθετώντας μία ψύχραιμη προσέγγιση.
«Στις κινήσεις στρατηγικής, υπάρχουν και αυτές (σ.σ. κινήσεις) που γίνονται για να στείλουν μηνύματα. Η Ουάσιγκτον θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ένα μήνυμα στην Ελλάδα ότι τη στηρίζει αυτή την περίοδο» διαμηνύει ο έγκριτος καθηγητής.
✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!
Κάντε μας like στο facebook
Πηγή: / Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου