«Ζητούμε συγγνώμη» είπαν τα Ellinika Hoaxes παραδεχόμενοι το λάθος τους για το μάθημα των Καλλιτεχνικών. Τι συνέβη...
Τελικά
τί γίνεται με το μάθημα Καλλιτεχνικής Παιδείας; Τα Ellinika Hoaxes μας
είπαν πως είναι «fake news» τα «περί κατάργησης των Καλλιτεχνικών στη
δευτεροβάθμια εκπαίδευση» και στιγμάτισαν την είδηση ως τέτοια, ωστόσο,
γρήγορα, αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω τον ισχυρισμό και να παραδεχθούν το
λάθος τους. Και αυτό γιατί βιάστηκαν να καταγγείλουν ότι δεν έχουν έτσι
τα πράγματα. Γιατί τα Καλλιτεχνικά, πράγματι, παραμένουν στο Γυμνάσιο, όμως καταργούνται για την Α' και Γ' Λυκείου.
Τι συνέβη
Στις 15 Ιουνίου 2020 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των τάξεων του Λυκείου. Η αλλαγή αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις για την κατάργηση των Καλλιτεχνικών. Θέση στο ζήτημα είχε πάρει με τη δημοσίευση του ΦΕΚ και η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων (ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ).Αναλυτικά σε ανακοίνωσή τους, ανέφεραν, μεταξύ άλλων:
«Με την υπ. αριθμ. 74181/Δ2, ΦΕΚ Αρ.Φ. 2338/15/6/2020 απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας κ. Σοφίας Ζαχαράκη καθορίζεται το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων για τις Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις του Γενικού Λυκείου στο οποίο καταργούνται τα μαθήματα των Εικαστικών (Καλλιτεχνική Παιδεία, Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο) από το Γενικό Λύκειο.»Μάλιστα, η Ένωση έκανε λόγο για αλλοίωση του πολιτισμικού ρόλου του Λυκείου.
Συγκεκριμένα καταργούνται από την Α' Λυκείου από μάθημα επιλογής (Καλλιτεχνική Παιδεία: Εικαστικά, Μουσική, Θεατρολογία), αλλά και από τη Γ' Λυκείου παρά το γεγονός ότι το Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο αποτελούν πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για σχολές όπως η Αρχιτεκτονική, η Διακοσμητική, η Γραφιστική κτλ.
Η βιαστική αντίδραση των Ellinika Hoaxes
Τα Ellinika Hoaxes έκαναν λόγο για «fake news περί κατάργησης των Καλλιτεχνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» τις αναρτήσεις χρηστών και ιστοσελίδων.Μάλιστα εξηγούσαν το σκεπτικό τους ως εξής:
Αναπαρήχθησαν στα μέσα Ιουνίου 2020 πληροφορίες περί επικείμενης ή συντελεσθείσας πλήρους κατάργησης των μαθημάτων Καλλιτεχνικά και Μουσική από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου και Λυκείου. Ωστόσο, πρόκειται για ανακύκλωση πληροφοριών και δημοσιευμάτων από την περίοδο ανεπίσημης εξαγγελίας αλλαγών στο ωρολόγιο πρόγραμμα και διαβούλευσης νομοσχεδίου από το 2013, ενώ στον σχετικό νόμο που τελικά ψηφίστηκε τότε δεν συμπεριλήφθησαν διατάξεις που καταργούν τα μαθήματα σχετικά με την Τέχνη.Αντί δηλαδή να υποστηρίξουν ότι δεν ισχύει η είδηση περί κατάργησης των Καλλιτεχνικών στο Γυμνάσιο, ισχυρίστηκαν ότι η κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελεί fake news.
Η ανταπάντηση...
Σύντομα, αρκετοί χρήστες του Facebook αλλά και ιστοσελίδες έλαβαν ενημέρωση από τους... φύλακες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης ότι διαδίδουν fake news. Κάποιοι ανταπέδωσαν με report τα ίδια τα Ellinika Hoaxes. Τα Ellinika Hoaxes, έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε, έπρεπε να αναθεωρήσουν.Και το μάζεμα...
Έτσι, προχώρησαν σε διορθωτικές παρεμβάσεις στο αρχικό τους άρθρο, αλλάζοντας και τον τίτλο σε «Τι ισχύει για την “κατάργηση των Καλλιτεχνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση”».Ενημέρωσαν δε και τη σελίδα τους στο Facebook για αυτές τις αλλαγές.
Η θέση του υπουργείου Παιδείας
Με δελτίο Τύπου που φέρει τον τίτλο «Fake news ο εξοβελισμός της τέχνης από τα σχολεία!» τοποθετήθηκε σήμερα το υπουργείο Παιδείας σε όσα συνέβησαν. Έκανε λόγο για «ψευδείς ειδήσεις» που θέλουν την «κατάργηση των μαθημάτων καλλιτεχνικών και μουσικής από τα σχολεία» και επισήμανε τα εξής:- Δημοτικό
Στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Δημοτικού δεν επήλθε καμία αλλαγή όσον αφορά στα μαθήματα της Μουσικής και των Καλλιτεχνικών. Σύμφωνα με τον Νόμο 4692, ΦΕΚ Α΄ 111/12.6.2020, τα Εικαστικά (Καλλιτεχνικά) διδάσκονται 2 ώρες εβδομαδιαίως στις Α΄ & Β΄ τάξεις Δημοτικού Σχολείου και 1 ώρα εβδομαδιαίως στις υπόλοιπες τάξεις, ενώ η Μουσική διδάσκεται 1 ώρα εβδομαδιαίως σε κάθε τάξη του Δημοτικού Σχολείου. Αυτά ακριβώς ίσχυαν και μέχρι τώρα με το ΠΔ 79/2017, ΦΕΚ Α΄ 109/1.8.2017. Επιπλέον, διδάσκεται 1 ώρα εβδομαδιαίως η Θεατρική Αγωγή, στις Α’, Β’ Γ’ και Δ’ τάξεις του Δημοτικού.
- Γυμνάσιο
Στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Γυμνασίου δεν επήλθε καμία αλλαγή όσον αφορά στα μαθήματα της Μουσικής και των Καλλιτεχνικών. Στην ΥΑ 72323/Δ2, ΦΕΚ Β΄ 2265/12.6.2020, ορίζεται ότι και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου οι μαθητές διδάσκονται 1 ώρα εβδομαδιαίως το μάθημα της Μουσικής και 1 ώρα εβδομαδιαίως το μάθημα των Καλλιτεχνικών, όπως ίσχυε και μέχρι τώρα με την ΥΑ 93381/Δ2, ΦΕΚ Β΄ 1640/09.06.2016.
- Λύκειο
Στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Λυκείου, η Μουσική και τα Καλλιτεχνικά υπήρχαν ως μάθημα επιλογής στην Α΄ Λυκείου, όπου, σύμφωνα με την ΥΑ 139454/Δ2, ΦΕΚ Β΄ 3807/04.09.2018, οι μαθητές μπορούσαν να παρακολουθήσουν ένα μάθημα επιλογής, το οποίο διδασκόταν 2 ώρες εβδομαδιαίως. Είχε παρατηρηθεί όμως χαμηλή συμμετοχή σε αυτό (στα εικαστικά και τη μουσική αθροιστικά, το έτος 2018-2019, συμμετείχε το 7,9% των μαθητών της Α’ Λυκείου, 9% το έτος 2019-2020), και σποραδικότητα στη διδασκαλία των μαθημάτων αυτών, τα οποία δεν μπορούσαν να υπηρετήσουν το σκοπό τους. Προτάχθηκε η εισαγωγή στο υποχρεωτικό πρόγραμμα των Αγγλικών, ενισχύθηκαν η πληροφορική και η φυσική αγωγή, δόθηκε η δυνατότητα δεύτερης ξένης γλώσσας. Εν ολίγοις, αντικαταστάθηκαν μαθήματα που δεν λάμβαναν χώρα παρά σε περιορισμένο βαθμό από μαθήματα ενταγμένα στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα τα οποία παρακολουθούνται από όλους τους μαθητές.
Αναφορικά με τη Γ’ Λυκείου, το θέμα της διδασκαλίας του σχεδίου θίγει ευρύτερα το ζήτημα της διδασκαλίας πανελλαδικώς εξεταζόμενων ειδικών μαθημάτων, και κυρίως ιταλικά, ισπανικά, αρμονία, έλεγχος μουσικών και ακουστικών ικανοτήτων, μουσική αντίληψη και γνώση, μουσική εκτέλεση και ερμηνεία, κανένα από τα οποία δε διδάσκεται στη Γ’ τάξη Γενικού Λυκείου. Εν προκειμένω, υπήρχε πάλι πολύ χαμηλή συμμετοχή των μαθητών, παραδείγματος χάρη το Γραμμικό Σχέδιο το έτος 2019-2020 επέλεξαν και παρακολούθησαν μόλις 4 στους 100 μαθητές. Στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να εξετάσει συνολικά το ζήτημα της διδασκαλίας των ειδικών πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων.
Κάντε μας like στο facebook
Πηγή: sputniknews.gr Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου