Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

Σε διαρκή απόκλιση από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και σε σύγκλιση με τις αμοιβές των εργαζομένων στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια οδηγεί το τριετές πάγωμα των αποδοχών των Ελλήνων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα...

 

 Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2020 ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα έλαβε μόλις μια αύξηση 2% (στις αρχές του χρόνου), όταν οι διαδοχικές αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς όλων των ευρωπαϊκών χωρών ήταν μεγαλύτερες και στα περισσότερα κράτη - μέλη της ανατολικής Ευρώπης πολύ υψηλές, καθώς κυμαίνονταν στο 11% - 12%.

 

Η έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, που συνοδεύει την πρόταση για άμεσες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, δεν περιορίζεται μόνο στις επιπτώσεις και τη διαρκή επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, που μεταφράζεται σε δραματική συρρίκνωση του κατώτατου μισθού κατά 14% λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού, απομειώνοντας το εισόδημα των εργαζομένων, με αποτέλεσμα τα κατώτατα όρια αμοιβών να αποτελούν πλέον δείκτη σχετικής φτώχειας και όχι αξιοπρεπούς διαβίωσης.

 

 

Η διαρκής διολίσθηση

Στην έκθεση περιλαμβάνονται στοιχεία της τελευταίας τριετίας που αποδεικνύουν τη διαρκή διολίσθηση των αμοιβών στη χώρα μας, από το 2019 και μετά. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η αγοραστική δύναμη του εργαζομένου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα παραμένει αρκετά χαμηλή και είναι η έβδομη χαμηλότερη μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε., θέση ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με τις αρχές του 2021, όχι λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού στη χώρα μας, αλλά κυρίως λόγω επιδείνωσης της αγοραστικής δύναμης σε ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Μάλιστα η διαφορά από τα κράτη - μέλη της βόρειας, της δυτικής και της νότιας περιφέρειας της Ευρώπης είναι μεγάλη και συνεχίζει να αυξάνεται. "Για παράδειγμα, σε κράτη - μέλη στα οποία εφαρμόστηκαν προγράμματα οικονομικής προσαρμογής με σημαντικές παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό, όπως στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, το χάσμα στην αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού σε σχέση με την Ελλάδα μεγάλωσε. Το 2021 η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα ήταν 1% χαμηλότερη από της Πορτογαλίας και 43% από της Ιρλανδίας. Τον Ιανουάριο του 2022 η διαφορά ανήλθε σε 5% και 45% αντίστοιχα", αναφέρει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

 

 


 

Μεγάλωσε η απόσταση το 2022

Όσον αφορά το 2022, η ψαλίδα ανοίγει κι άλλο, καθώς, ύστερα από μια περιορισμένη, λόγω πανδημικής κρίσης, αύξηση του επιπέδου των κατώτατων μισθών το 2021 σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, το 2022 οι αυξήσεις στα περισσότερα κράτη - μέλη είναι μεγάλες, ενώ σε κάποια από αυτά θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του έτους.

 

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η αύξηση 2% από την 1η Ιανουαρίου του 2022 ήταν από τις χαμηλότερες στην Ε.Ε., την ώρα που σε χώρες με υψηλό κατώτατο μισθό, όπως η Γερμανία, προγραμματίζεται για το 2022 να αυξηθεί άμεσα ο κατώτατος μισθός κατά 15%, ώστε να ξεπεράσει το 60% του διάμεσου εισοδήματος, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ως στόχο για να καταστεί ο κατώτατος ένας μισθός αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ταυτόχρονα, οι αυξήσεις των κατώτατων μισθών στα περισσότερα κράτη - μέλη της ανατολικής Ευρώπης κυμαίνονται μεταξύ 11% και 22%.

"Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν δύο δεδομένα", σημειώνεται στην έκθεση του ΙΝΕ: πρώτον, παρατηρείται μια τάση απόκλισης όσον αφορά τις εξελίξεις στον κατώτατο μισθό μεταξύ της Ελλάδας και των περισσότερων βόρειων και δυτικών κρατών - μελών της Ε.Ε. Δεύτερον, τα βαλκανικά κράτη - μέλη και τα κράτη - μέλη της ανατολικής Ευρώπης συγκλίνουν με ταχύτερο ρυθμό προς τον μέσο όρο της Ε.Ε. (ETUI, 2021).

 

 

Ακρίβεια: Νέο άλμα του πληθωρισμού στο 11,3% - Σε αδιέξοδο τα νοικοκυριά: «Στάσιμοι οι μισθοί»

 

Επαρκής και δίκαιος μισθός

Συνοδεύοντας το σκεπτικό για αυξήσεις σε δύο δόσεις, 750 ευρώ άμεσα και στο 60% του διάμεσου μισθού από το νέο έτος, το ΙΝΕ τονίζει την αναγκαιότητα καθιέρωσης επαρκούς και δίκαιου κατώτατου μισθού και ανάκαμψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

"Η κατάσταση της αγοράς εργασίας και η διαχρονική εξέλιξη βασικών ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών της δείχνουν την αποτυχία της χώρας μας να μεταβεί σε ένα νέο, βιώσιμο, διατηρήσιμο και δίκαιο αναπτυξιακό υπόδειγμα.

Ευρύτερα κοινωνικά στρώματα αντιμετωπίζουν μια κατάσταση μακροχρόνιας στασιμότητας και συρρίκνωσης των εισοδημάτων και του βιοτικού τους επιπέδου και επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας τους ως συνέπεια των μνημονιακών και πρόσφατων παρεμβάσεων στην εργατική νομοθεσία.

 


 

Επιπρόσθετα, το πληθωριστικό σοκ των τελευταίων μηνών μειώνει δραματικά την αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Σε αυτό το περιβάλλον όξυνσης των ανισοτήτων και φτωχοποίησης κοινωνικών ομάδων, είναι σημαντικό ότι διαμορφώνεται στο πεδίο των μισθών και των συλλογικών διαπραγματεύσεων μια νέα οπτική εργασιακής μεταρρύθμισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο η οποία αναγνωρίζει ότι ο επαρκής και δίκαιος κατώτατος μισθός, η ανάκαμψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η προστασία θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, η ποιοτική απασχόληση και η ενίσχυση των θεσμών διαβούλευσης είναι βασικές θεσμικές προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη".

 

 

Από την τσέπη τους πληρώνουν για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας 8 στους 10 πολίτες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας της Alco για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

 

 

Μάλιστα το 20% εξ αυτών δηλώνει ότι δαπανούν περισσότερα από 70 ευρώ τον μήνα ενώ, ένας στους δύο πολίτες, δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας.

Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται τα άτομα άνω των 65 ετών που σε ποσοστό 60%, δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται, όπως προκύπτει από την έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου. Τέσσερις στους δέκα αδυνατούν να πληρώσουν τα φάρμακά τους. 

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός πως το 50% των πολιτών δυσπιστούν σε σχέση με το δημόσιο σύστημα υγείας, εκτιμώντας ότι για να καλύψουν τις ανάγκες τους θα πρέπει να πληρώσουν.

Παράλληλα, για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το 41% δηλώνει ότι έμεινε δυσαρεστημένο από την επίσκεψη σε κάποια Μονάδα της ΠΦΥ, μέσα στους τελευταίους 8 μήνες. 

 

Δύο στους τρεις πολίτες κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας, κάθε χρόνο και 4 στους 10 θεωρούν ότι οι υπηρεσίες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Το 70% δεν έχει εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό και ένας στους δύο δηλώνει άγνοια για το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, παρουσιάστηκαν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Alco Κώστα Παναγόπουλο σε συνέντευξη Τύπου.

 

Ακρίβεια: Νέο άλμα του πληθωρισμού στο 11,3% - Σε αδιέξοδο τα νοικοκυριά: «Στάσιμοι οι μισθοί»


«Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας που αναδεικνύεται και από την έρευνα είναι αποτέλεσμα των αποτυχημένων και επικίνδυνων πολιτικών που ακολουθήθηκαν. Η εικόνα που αποκαλύπτεται αποδεικνύει τις ευθύνες του υπουργείου Υγείας που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους ασθενείς που δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες για την υγεία τους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

 

«Η περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελεί μία ακόμα παταγώδη αποτυχία που απορύθμισε περαιτέρω το σύστημα. Όπως αποδεικνύεται, οι πολίτες εξαναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πληρώσουν την υγεία τους», πρόσθεσε. 


«Όπως αποδεικνύεται μεγάλο παραμένει το άνοιγμα της ψαλίδας των ιδιωτικών δαπανών υγείας μεταξύ της Ελλάδας και χωρών της Ευρώπης, καθώς στη χώρα μας υπολογίζονται πάνω από 50%, τι στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 8%», ανέφερε, από την πλευρά του ο Παναγιώτης Ψυχάρης, μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ.

 

«Εάν δεν συνεργαστούμε και δεν αντιδράσουμε οι γιατροί και οι ασθενείς, θα παραμείνουμε θεατές σε ένα θέατρο του παραλόγου».


gnews

 
Ακολουθήστε τον Ανεξάρτητος Τα Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

 
 

 

 


 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 

 

 

 


  
Πηγή:  www.avgi.gr/oikonomia/411062     -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

 

Θέλεις να προσφέρεις ;

.com/img/a/
Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά, μας βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]