Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

Η βίαιη έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha'apai της Τόνγκα εισήγαγε μια άνευ προηγουμένου ποσότητα νερού απευθείας στη στρατόσφαιρα - και ο ατμός θα παραμείνει εκεί για χρόνια, πιθανότατα επηρεάζοντας τα κλιματικά πρότυπα της Γης, λένε οι επιστήμονες της NASA...

 

Η τεράστια ποσότητα υδρατμών είναι περίπου το 10% της κανονικής ποσότητας ατμού που βρίσκεται στη στρατόσφαιρα, ισούται με περισσότερες από 58.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.  «Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι παρόμοιο», είπε ο ατμοσφαιρικός επιστήμονας Luis Millán, ο οποίος εργάζεται στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA. 

 


Ο Millán ηγήθηκε μιας μελέτης για το νερό που έστειλε το ηφαίστειο στον ουρανό. η έρευνα της ομάδας δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters. Το ηφαίστειο έστειλε ατμούς και αέρια σε ύψος ρεκόρ  Η έκρηξη της 15ης Ιανουαρίου προήλθε από ένα ηφαίστειο που έχει πλάτος περισσότερο από 12 μίλια, με μια καλντέρα να βρίσκεται περίπου 500 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μια μέρα νωρίτερα, αξιωματούχοι της Τόνγκα ανέφεραν ότι το ηφαίστειο βρισκόταν σε συνεχή έκρηξη, στέλνοντας στον ουρανό μια στήλη ατμού και τέφρας πλάτους 3 μιλίων. Στη συνέχεια ήρθε η μεγάλη έκρηξη, στέλνοντας τέφρα, αέρια και ατμούς έως και 35 μίλια - ρεκόρ στην εποχή των δορυφόρων - στην ατμόσφαιρα.




Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα βίντεο από εκείνη την ημέρα δείχνουν τη δραματική κλίμακα της έκρηξης, καθώς το ηφαίστειο εκτόξευσε ένα απίστευτα φαρδύ λοφίο στον ουρανό. Η έντονη έκρηξη έστειλε ένα κύμα πίεσης που έκανε κύκλους γύρω από τη Γη και προκάλεσε μια ηχητική έκρηξη που ακούστηκε μέχρι την Αλάσκα.


Η τεράστια ποσότητα νερού πιθανότατα θα αυξήσει τη θερμοκρασία .

 

Προηγούμενες μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις επηρέασαν το κλίμα, αλλά συνήθως χαμηλώνουν τις θερμοκρασίες, επειδή στέλνουν αερολύματα που διαχέουν το φως στη στρατόσφαιρα. Αυτά τα αερολύματα λειτουργούν ως ένα είδος ογκώδους στρώματος αντηλιακού. 

Αλλά δεδομένου ότι οι υδρατμοί παγιδεύουν τη θερμότητα, η έκρηξη της Τόνγκα θα μπορούσε να αυξήσει προσωρινά τις θερμοκρασίες λίγο, είπαν οι ερευνητές.  Συνήθως χρειάζονται περίπου 2-3 ​​χρόνια για να πέσουν τα θειικά αερολύματα από τα ηφαίστεια από τη στρατόσφαιρα. 

 

Αλλά το νερό από την έκρηξη της 15ης Ιανουαρίου θα μπορούσε να πάρει 5-10 χρόνια για να διαλυθεί πλήρως. 

 Δεδομένου αυτού του χρονικού πλαισίου και της εξαιρετικής ποσότητας νερού που εμπλέκεται, το Hunga Tonga-Hunga Ha'apai "μπορεί να είναι η πρώτη ηφαιστειακή έκρηξη που παρατηρήθηκε ότι επηρεάζει το κλίμα όχι μέσω της επιφανειακής ψύξης που προκαλείται από ηφαιστειακά θειικά αερολύματα, αλλά μάλλον μέσω της θέρμανσης της επιφάνειας", είπαν οι ερευνητές. το χαρτί τους.κή έκρηξη που ακούστηκε μέχρι την Αλάσκα.


Η NASA λέει ότι τα δεδομένα για τη μελέτη προήλθαν από το όργανο Microwave Limb Sounder (MLS) στον δορυφόρο Aura, το οποίο μετρά τους υδρατμούς, το όζον, τα αερολύματα και τα αέρια στην ατμόσφαιρα της Γης. 

Το ηφαίστειο διέκοψε τους «χτύπους της καρδιάς» του νερού στη στρατόσφαιρα  Η έκρηξη της 15ης Ιανουαρίου διέκοψε εμφατικά τα ετήσια πρότυπα νερού στη στρατόσφαιρα (η οποία συγκρατεί επίσης το μεγαλύτερο μέρος του όζοντος της ατμόσφαιρας). 

 Ο κανονικός μηχανισμός με τον οποίο το νερό ανεβαίνει στη στρατόσφαιρα είναι τόσο αξιόπιστος που οι ερευνητές τον αναφέρουν ως ένα είδος μαγνητοφώνου, που σημειώνει ετήσιους κύκλους θερμοκρασίας μέσω εναλλασσόμενων ζωνών ξηρού και υγρού αέρα που αναδύεται από τις τροπικές περιοχές.

 

 

 Ο Ιανουάριος είναι συνήθως το μέσο της ξηρής περιόδου σε αυτόν τον εποχιακό κύκλο - αλλά στη συνέχεια το ηφαίστειο της Τόνγκα εξερράγη στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, εισάγοντας ξαφνικά μια τεράστια ποσότητα νερού ψηλά στην ατμόσφαιρα.

 «Με το βραχυκύκλωμα της διαδρομής μέσω του ψυχρού σημείου, [Hunga Tonga-Hunga Ha'apai] έχει διαταράξει αυτό το σήμα «χτύπου της καρδιάς» στο κανονικό ατμοσφαιρικό μοτίβο νερού του πλανήτη, είπαν οι ερευνητές.  

 

Συνιστούν την προσεκτική παρακολούθηση του νερού από την ηφαιστειακή έκρηξη, τόσο για να προβλέψουμε τον αντίκτυπό του στο εγγύς μέλλον όσο και για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς οι μελλοντικές εκρήξεις μπορεί να επηρεάσουν το κλίμα του πλανήτη.






gnews

 
Ακολουθήστε τον Ανεξάρτητος Τα Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

 
 

 

 

pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 

 

 

 


  
Πηγή:   www.npr.org/2022/08/03/1115378385/tonga-volcano  -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας  εδώ.   click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

 

Θέλεις να προσφέρεις ;

.com/img/a/
Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά, μας βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]