Ακρίβεια που καίει το πορτοφόλι των νοικοκυριών και ανατιμήσεις «φωτιά» που αδυνατούν να τις παρακολουθήσουν οι καταναλωτές. Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το 2021 και οδήγησε στην αλματώδη αύξηση των τιμών της, δεν λέει να φρενάρει ουσιαστικά. Από την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχει πολίτης που να μένει ανεπηρέαστος...
Και το ερώτημα που γεννάται είναι ένα: Τι μπορεί να κάνει κανείς, για να γλιτώσει μερικές εκατοντάδες ευρώ από το πορτοφόλι του, ετησίως; Την απάντηση δίνει μέσω του Flash.gr, ο κύριος Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Ενεργειακός Επιθεωρητής – Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ. Με τη βοήθειά του, θα δούμε βήμα βήμα πως μπορούμε να εξοικονομήσουμε ρεύμα πάνω από 25% μηνιαίως, χωρίς να υποβαθμίσουμε την ποιότητα της καθημερινής μας διαβίωσης..
«Γενικά υπάρχει ένα τρίπτυχο εξοικονόμησης ενέργειας που αν ακολουθηθεί σε ένα νοικοκυριό, μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση από 15% μέχρι και 40%, ανάλογα πάντα και με την οικονομική δυνατότητα του νοικοκυριού για να επενδύσει σε κάποιες ενεργειακές αλλαγές. Ο πρώτος κανόνας είναι η αντικατάσταση του παλιού και ενεργοβόρου οικιακού εξοπλισμού με αντίστοιχο νέας τεχνολογίας, υψηλής ενεργειακής κλάσης ( Α+ ή Α++). Ο δεύτερος κανόνας είναι η συντήρηση του υφιστάμενου εξοπλισμού (οικιακές συσκευές, καυστήρες, κλιματιστικά, κλπ) και ο τρίτος
κανόνας είναι οι έξυπνοι χειρισμοί του εξοπλισμού, σε συνδυασμό με την αλλαγή "κακών" συνηθειών, όπως σπατάλες και αλόγιστες χρήσεις των συσκευών».
Οι δύο πρώτοι κανόνες, εκτός από κόπο και χρόνο, απαιτούν και χρήματα. Τι γίνεται λοιπόν, όταν αυτά δεν υπάρχουν; Τότε αισίως, επιλέγουμε τον τρίτο κανόνα, που είναι και ανέξοδος. Ας πάρουμε ως δείγμα ένα τυπικό νοικοκυριό 80 τ.μ, στο οποίο διαμένουν 4 μέλη και ας δούμε ποιες είναι οι πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές και πώς αυτές γίνονται λιγότερο ενεργοβόρες, αρκεί να χρησιμοποιούνται με έναν έξυπνο και λελογισμένο τρόπο.
Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας
Ας ξεκινήσουμε με την πιο ενεργοβόρα συσκευή, που δεν είναι άλλη από τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, μας λέει ο κύριος Χριστοδουλίδης... «Καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια από όλες τις συσκευές, περίπου 80KWh τον μήνα για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Αυτό αντιστοιχεί στο 25% - 30% της συνολικής μηνιαίας κατανάλωσης ενέργειας, ενός μέσου νοικοκυριού. Η διακοπτόμενη ροή του ζεστού νερού, δηλαδή για την πραγματοποίηση ενός ντους, αντί να χρησιμοποιηθούν 35 λίτρα ζεστού νερού, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν 30 λίτρα Aυτά τα 5 εξοικονομούμενα λίτρα την ημέρα, για κάθε ντους, ισοδυναμεί με 0,1KWh εξοικονόμηση ενέργειας. Για μια τετραμελή οικογένεια αυτό σημαίνει 0,4KWh την ημέρα, δηλαδή 12KWh τον μήνα ή 2,4 ευρώ . Δηλαδή πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα ποσοστό της τάξης του 15%».
Κλιματιστικό
Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες κατοικιών που προτιμούν να ρυθμίζουν τη
θερμοκρασία των σπιτιών τους - ακόμη και το χειμώνα- με τη βοήθεια ενός
κλιματιστικού. Τι ισχύει σε αυτήν την περίπτωση, μας εξηγεί ο
Ενεργειακός Επιθεωρητής...
"Το κλιματιστικό με θερμική ισχύ 9000 Btu (Ιnverter) για 6-8 ώρες την
ημέρα σε θερμοκρασία λειτουργίας 22℃, καταναλώνει περίπου 4.00KWh, αν
κατεβάσουμε την θερμοκρασία λειτουργίας από τους 22 ℃ στους 20 ℃ , τότε
εξοικονομούμε 0,56 KWh την ημέρα, δηλαδή τον μήνα 16,8KWh ή 3,36 ευρώ».
Κουζίνα - Φούρνος
Και φτάνουμε στην «καρδιά» του σπιτιού. Έχετε παρατηρήσει ποια είναι η συμπεριφορά σας στην κουζίνα, καθημερινά; Πώς χρησιμοποιείτε τις εστίες, αλλά και το φούρνο κατά την προετοιμασία των γευμάτων σας; Αν όχι, ξεκινήστε, γιατί ακόμα και μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, σύμφωνα με τον κύριο Χριστοδουλίδη.
«Χρησιμοποιούμε την κάθε μαγειρική συσκευή στο μάτι της κουζίνας που οι διαστάσεις του εφαρμόζονται ακριβώς στις διαστάσεις του πυθμένα της συσκευής. Δεν ψήνουμε καφέ με το μπρίκι στο μάτι της μεγάλης κατσαρόλας, δεν ανοίγουμε συχνά την πόρτα του φούρνου, κλείνουμε την λειτουργία του ψησίματος του φούρνου 10 με 15 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος του φαγητού. Καθαρίζουμε μία φορά τον χρόνο την κουζίνα από τα λίπη. Όλα αυτά μαζί, εξοικονομούν 12% σε κατανάλωση ρεύματος. Με δεδομένο ότι μια συνηθισμένη χρήση ηλεκτρικής κουζίνας-φούρνου καταναλώνει 60KWh τον μήνα, αυτό σημαίνει ότι εξοικονομούμε τον μήνα 7.20KWh, ή 1,44 ευρώ».
Πλυντήριο ρούχων
Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, λένε και αναμφίβολα έχουν δίκιο. Για να μπορούμε όμως να διατηρήσουμε και την άλλη μισή, καλό θα ήταν να φροντίσουμε και για τη χρήση του πλυντηρίου ρούχων μας... Για παράδειγμα αν πλένονται τα ρούχα στους 40℃, αντί για τους 60℃ σε ένα πλυντήριο ενεργειακής κλάσης C ή D, έχουμε εξοικονόμηση 9KWh - KWh σε μηναία βάση ή 1,8 ευρώ.
Ποιες συσκευές φουσκώνουν τον λογαριασμό του ρεύματος, όταν δεν βγουν από την πρίζα
Τι γίνεται όμως όταν φεύγουμε από το σπίτι ή έρχεται η ώρα να πέσουμε για ύπνο; Οι πιο «δημοφιλείς» συσκευές μένουν στην πρίζα, σε κατάσταση αναμονής. Το λεγόμενο ρεύμα stand-by. Σε αυτήν την περίπτωση, αν πιστεύετε ότι οι συσκευές σας δεν φουσκώνουν τον λογαριασμό του ρεύματος, κάνετε λάθος, αφού ακόμα κι έτσι σπαταλούν ενέργεια! Τέτοιες συσκευές είναι:
- η τηλεόραση,
- ο Η/Υ,
- οι κονσόλες παιχνιδιών,
- ο φούρνος μικροκυμάτων,
- ο φορτιστής του κινητού,
- ο εκτυπωτής,
- τα ηχεία κλπ.
Το πώς μεταφράζεται αυτό σε χρήματα, μας εξηγεί ο κύριος Χριστοδουλίδης: «Οι συσκευές αυτές όταν βρίσκονται σε μη χρήση, δηλαδή σε κατάσταση αναμονής, καταναλώνουν το 3% του συνολικού αναλισκόμενου ρεύματος σε μία τυπική κατοικία. Με δεδομένο ότι μία τυπική κατοικία σήμερα κατά μέσον όρο καταναλώνει 300KWh, τον μήνα, το 3% αντιστοιχεί σε 9KWh ή 1,8 ευρώ. Κλείνουμε λοιπόν την τηλεόραση από τον διακόπτη (πχ το βράδυ) και όχι από το τηλεχειριστήριο, κλείνουμε τον υπολογιστή, την οθόνη από τον διακόπτη και όχι από την εντολή shutdown, βγάζουμε τους φορτιστές, τον φούρνο μικροκυμάτων από την πρίζα ή αν είναι συνδεδεμένα σε πολύμπριζα, κλείνουμε τον διακόπτη του πολύμπριζου».
Και φυσικά, δεν παραλείπουμε ένα από τα πιο σημαντικά βήματα, αν θέλουμε και να εξοικονομήσουμε χρήματα, αλλά και να φροντίσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα. Αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων φωτισμού με αντίστοιχους led, είναι η συμβουλή του Ενεργειακού Επιθεωρητή.
«Σε ένα τυπικό νοικοκυριό με αυτή την κίνηση, μπορεί να εξοικονομηθεί μέχρι και 70% της ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή από τις 48KWh που καταναλώνει το μήνα για την κάλυψη των αναγκών φωτισμού, εξοικονομούνται περίπου οι 34 KWh ή 6,8 ευρώ. Με λίγα λόγια, χωρίς να ξοδευθούν χρήματα για ενεργειακές παρεμβάσεις, αλλά μόνο με μια αλλαγή συνηθειών χρήσης των οικιακών συσκευών, μπορούμε να εξοικονομήσουμε μηνιαίως 89 KWh, χωρίς να έχουμε υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής μας. Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση χρημάτων περίπου 18 ευρώ το μήνα ή 216 ευρώ τον χρόνο!».
Πηγή: flash.gr, www.typosthes.gr/oikonomia/336128 -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου