Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

 


 

  Η Κυριακή 10 Δεκεμβρίου ήταν η Διεθνής Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σηματοδοτώντας μια περιοχή στην οποία η Αυστραλία έχει ισχυρό ιστορικό ιστορικό υπεράσπισης...

 

 Ήταν ζωτικής σημασίας για τη διαπραγμάτευση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πριν από 75 χρόνια. Η Κυριακή ήταν επίσης η τελευταία από τις 16 ημέρες του παγκόσμιου ακτιβισμού για τον τερματισμό της βίας με βάση το φύλο.

Αλλά στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν καταπιέζουν τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών περισσότερο από ποτέ και η Αυστραλία δεν δίνει πλέον προτεραιότητα σε αυτούς τους γενναίους ανθρώπους για να τους βοηθήσει να δραπετεύσουν.



Αυτό δεν είναι εντάξει.

Η Parisa Azada συνελήφθη στις 15 Νοεμβρίου. Είναι μια 24χρονη Χαζάρα από το Μπαμιγιάν που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ. Είναι ιδρυτικό μέλος του Αφγανιστάν Γυναικείο Κίνημα για τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία. Δεν υπήρξε καμία κάλυψη από τον διεθνή Τύπο για την υπόθεσή της. Η οικογένειά της δεν γνωρίζει πού βρίσκεται και δεν είχε καμία επικοινωνία μαζί της.

Οι συνάδελφοί της ακτιβιστές φοβούνται ότι η Azada θα δώσει λεπτομέρειες για αυτούς στους Ταλιμπάν υπό βασανιστήρια. Ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν λειτουργούν με κυψελοειδές τρόπο, οπότε αν κάποιος πιαστεί, δεν θα αποκαλυφθούν όλοι στους Ταλιμπάν. Αλλά πολλές γυναίκες εξακολουθούν να θέλουν να αψηφούν το καθεστώς που κυβερνά τη χώρα ανοιχτά.


Η γυναίκα δημοσιογράφος που ανέφερε την υπόθεση της Azada και τον συνεχιζόμενο ακτιβισμό για τα δικαιώματα των γυναικών κρύβεται, τρομοκρατημένη για τη ζωή της. Οι δυο τους ήταν στενοί φίλοι και θυμάται η Αζάντα να της λέει να πει την ιστορία της στον κόσμο αν εξαφανιστεί. Τώρα, η φίλη της λέει δακρυσμένη την ιστορία της Αζάντα και φοβάται ότι θα είναι η επόμενη.

Την ημέρα που συνελήφθη η Azada, είχε προγραμματιστεί μια διαμαρτυρία που επρόκειτο να φωτογραφηθεί και να μοιραστεί με τα μέσα ενημέρωσης. Δεν εμφανίστηκε ποτέ και η διαμαρτυρία δεν έγινε. Με τη σύλληψή της, η ομάδα διαλύθηκε, κρύφτηκε και διέφυγε για να αποφύγει να μοιραστεί τη μοίρα της Azada.

Ο Χόσνα Σαντάτ, ένας δημοσιογράφος που κάλυψε θέματα φύλου στο Αφγανιστάν, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας απελπισμένης απόπειρας απόδρασης το βράδυ της 31ης Νοεμβρίου. Οι Ταλιμπάν φέρεται να έκλεισαν τη μοναδική είσοδο του κτιρίου της και η Σαντάτ πήδηξε από ένα παράθυρο με τα δύο παιδιά της. Είναι κατανοητό ότι δεν επέζησε από την πτώση, αλλά τα παιδιά της το κατάφεραν.

Τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστον πέντε ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών συνελήφθησαν από τους Ταλιμπάν.

Η Nabila Rahimi συνελήφθη στις 22 Νοεμβρίου. Εκτός από αθλήτρια και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ήταν σύμβουλος και παιδαγωγός υγείας σε μια μη κυβερνητική οργάνωση που έχει συμβάσεις με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. Δέχτηκε επίθεση και μεταφέρθηκε από τον χώρο εργασίας της στην αγορά Chahar Taille στο Taleqan σε φυλακή των Ταλιμπάν.


Η Neda Parwani, εξέχον μέλος του Κινήματος Ισχυρών Γυναικών (Jonbish-e-Zanan), συνελήφθη στις 19 Σεπτεμβρίου μαζί με τον σύζυγό της και το τετράχρονο παιδί τους στο σπίτι τους στην Καμπούλ. Μετά από εβδομάδες αναφερόμενης κακομεταχείρισης, η Parwani και ο σύζυγός της εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση και το παιδί τους ζει τώρα με μέλη της οικογένειας.

Η Zhoulia Parsi, μια γυναίκα από το Τατζίκι και πρώην καθηγήτρια γλώσσας και λογοτεχνίας Dari, συνελήφθη στις 27 Σεπτεμβρίου. Έγινε υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών αφού της εμπόδισαν να συνεχίσει τη διδακτική της καριέρα. Η Πάρσι και ο 17χρονος γιος της τέθηκαν υπό κράτηση στο σπίτι τους και τώρα είναι και οι δύο φυλακισμένοι.

Η Manizha Sediqi, μια άλλη εξέχουσα ακτιβίστρια και διαδηλώτρια για τα δικαιώματα των γυναικών του Τατζίκ, συνελήφθη από το Karte Naw στην Καμπούλ στις 9 Οκτωβρίου. Η Laila Tabasom, ηγέτης του Αυθόρμητου Κινήματος των Αφγανών Γυναικών Διαδηλωτών, ανέφερε τη σύλληψη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στις 23 Οκτωβρίου. Ο Tabasom αποκάλυψε ότι η οικογένεια της Sediqi προσπαθούσε να κρατήσει μυστική τη σύλληψή της για 15 ημέρες καθώς ζητούσαν βοήθεια από εθνοτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες. Οι προσπάθειές τους αποδείχθηκαν μάταιες.


Αυτές οι συλλήψεις υπογραμμίζουν τις προκλήσεις των γυναικών στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στο Αφγανιστάν.

Καμία από τις γυναίκες διαδηλώτριες δεν έχει αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις. Οι αρχές τους μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία, εγείροντας ανησυχίες για την ευημερία τους και την έλλειψη διαφάνειας.

 

Η Αυστραλία έχει ορίσει 26.500 θέσεις βίζας για Αφγανούς στο πλαίσιο του υπεράκτιου ανθρωπιστικού προγράμματος μέχρι το 2026. Προτεραιότητα δίνεται σε όσους έχουν δεσμούς με την Αυστραλία, χωρισμένες οικογένειες και άτομα εκτός Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων πιστοποιημένων πρώην τοπικών εργαζομένων, μελών της άμεσης οικογένειας κατόχων βίζας προσφύγων και ανθρωπιστικής βοήθειας. πρόσφυγες που παραπέμπονται από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και συγκεκριμένες μειονοτικές ομάδες.

Η Αυστραλία απορρίπτει αξιώσεις από αιτούντες εντός του Αφγανιστάν, με τη βάση ότι δεν διαθέτει προσωπικό στο Αφγανιστάν για να επαληθεύσει τις ταυτότητες ή να κάνει εκτιμήσεις χαρακτήρων. Ωστόσο, η Αυστραλία θα μπορούσε να επιτρέψει στους αιτούντες να ταξιδέψουν σε κατάλληλο κέντρο επεξεργασίας εκτός Αφγανιστάν πριν λάβουν απόφαση. Εάν ένας αιτών ενημερωνόταν ότι η αίτησή του ήταν προς εξέταση, θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για τυπική βίζα για το Πακιστάν ή το Ιράν και να υποβληθεί σε κανονική επεξεργασία θεώρησης με την Αυστραλία σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες. Αντίθετα, οι Αφγανοί που καταφέρνουν να δραπετεύσουν περιμένουν επ' αόριστον σε γειτονικές χώρες όπως το Ιράν και το Πακιστάν με την απειλή να απελαθούν όταν λήξουν οι βίζες τους. Ενδέχεται να απορρίπτονται οι αιτήσεις για αυστραλιανή βίζα.

Οργανώσεις όπως το Azadi-e Zan έχουν περάσει χρόνια υπερασπιζόμενοι για λογαριασμό των αφγανών υπερασπιστών των δικαιωμάτων των γυναικών. Από τα εκατοντάδες άτομα στη λίστα για την υποστήριξη που παρείχε η Azadi-e Zan, τα περισσότερα πληρούσαν αρκετά από τα προηγούμενα κριτήρια για επεξεργασία κατά προτεραιότητα από την Αυστραλία—όπως το να ήταν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να προέρχονταν από μειονοτική εθνοτική ομάδα, να είναι γυναίκες και να έχουν οικογενειακούς ή άλλους στενούς δεσμούς με την Αυστραλία.


Εάν το σύστημα λειτούργησε σωστά, οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών σε λίστες όπως αυτές που παρέχονται από το Azadi-e Zan, οι οποίοι πληρούν πολλά κριτήρια, θα πρέπει πρώτα να υποβληθούν σε επεξεργασία. Ωστόσο, προς το παρόν, τα άτομα που πληρούν μόνο ένα κριτήριο των οποίων οι αιτήσεις τυχαίνει να βρίσκονται στην κορυφή ενός σωρού που εξετάζεται για καταφύγιο στην Αυστραλία υποβάλλονται σε επεξεργασία ανεξάρτητα από τον πραγματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν.

Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να ενισχύουν το καθεστώς του έμφυλου απαρτχάιντ. Η Αυστραλία πρέπει να το αναγνωρίσει και να ανταποκριθεί σε αυτό. Πρέπει να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες να συμπεριληφθεί το έμφυλο απαρτχάιντ ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Πρέπει να αυξήσουμε τη χρηματοδότησή μας για τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ασία-Ειρηνικό. Πρέπει να δώσουμε ξανά προτεραιότητα στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, να επεξεργάζονται έγκαιρα τις βίζες τους, ώστε να μπορούν να φτάσουν σε ασφαλές σημείο μακριά από τους Ταλιμπάν όταν η ζωή τους εξαρτάται από αυτό.


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:   /www.aspistrategist.org.au/as-the-taliban-pursue-women-activists-australia-must-prioritise-visas-for-human-rights-defenders/     -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

 

 

 

 

Θέλεις να προσφέρεις ;

.com/img/a/
Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά, μας βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]