Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

   Η ελληνική αγορά εργασίας αντιμετωπίζει ένα τριπλό χάσμα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αποτυπώνεται σε τρεις βασικούς τομείς: τους μισθούς, τα ποσοστά απασχόλησης και τα ποσοστά ανεργίας. Παρά τις βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., όπως καταγράφεται στην τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ...

 

Χαμηλά Ποσοστά Απασχόλησης

 

Τα ποσοστά απασχόλησης στην Ελλάδα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αντανακλώντας διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Η ανεπάρκεια του παραγωγικού συστήματος να δημιουργεί καλά αμειβόμενες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, καθώς και οι επιπτώσεις της λιτότητας και των απορρυθμίσεων των προηγούμενων ετών, είναι οι κύριες αιτίες αυτής της κατάστασης.

 

 

Ενδεικτικά, η απόκλιση του ποσοστού απασχόλησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα το 2023 ήταν σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ενώ η διαφορά απασχόλησης μεταξύ νέων και ηλικιωμένων ήταν από τις μεγαλύτερες στην Ε.Ε.

 

 

Υψηλά Ποσοστά Ανεργίας

Παρά τη μείωση της ανεργίας από το 2014 και μετά, η Ελλάδα συνεχίζει να εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ε.Ε. Το 2023, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 11,1%, το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε., ξεπερνώντας μόνο την Ισπανία.

 

Χαμηλοί Μισθοί και Ποιότητα Εργασίας

Ένας ακόμη τομέας όπου η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική απόκλιση από την υπόλοιπη Ε.Ε. είναι οι μισθοί. Η αύξηση των ονομαστικών μισθών δεν κατάφερε να καλύψει την ακρίβεια, με αποτέλεσμα να πληγεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Το 2022, ενώ ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 1,4%, υπήρχε περιθώριο για αύξηση κατά 10,9%, κυρίως λόγω του υψηλού πληθωρισμού που έφτασε το 9,3%.

 

Το 2023, η αύξηση των μισθών ήταν 4,5%, ανταποκρινόμενη στο διαθέσιμο διανεμητικό περιθώριο, αλλά χωρίς να επιτευχθεί ουσιαστική βελτίωση της αγοραστικής δύναμης.

 

Συμπέρασμα

Η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ υπογραμμίζει τις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας, με τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τους χαμηλούς μισθούς να αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα. Παρά τις θετικές εξελίξεις σε ορισμένους τομείς, η σύγκλιση με την υπόλοιπη Ε.Ε. παραμένει ένα δύσκολο στοίχημα για την ελληνική οικονομία.

 

 

 

 

 

 

 

 


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:      https://primenews.press/avevaiotita-stin-elliniki-agora-ergasias/  -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]