Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

 Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να τους επιτρέπει την πλήρη ασυδοσία, ειδικά όσον αφορά τους πλειστηριασμούς των σπιτιών των Ελλήνων και τις θηριώδεις προμήθειες που χρεώνουν...

 

Όπως καταγγέλθηκε δημοσίως, η τράπεζα πουλά το ενυπόθηκο δάνειο στο Fund – σε χαμηλότερη τιμή, σε σχέση με την ονομαστική αξία του δανείου. Το Fund με την σειρά του, μέσω του Servicer, απαιτεί από τον δανειολήπτη την ονομαστική αξία (=αρχική) του δανείου, συν τους τόκους – οπότε ο δανειολήπτης αδυνατεί να πληρώσει και ο Servicer εκπλειστηριάζει το σπίτι του.

Με αυτόν τον τρόπο, το ακίνητο αποκτάται κατά τον πλειστηριασμό από μία εταιρία Real Estate, με παρόμοια ονομασία με το Fund που αγόρασε το δάνειο – από μία μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρία, με μοναδικό εταίρο την ίδια την τράπεζα που μεταβίβασε το δάνειο.

Έτσι, η τράπεζα εξασφαλίζει τα κέρδη των funds που δεν φορολογούνται στην Ελλάδα – αλλά σε έναν φορολογικό παράδεισο του εξωτερικού, όπως ίσως στην Ιρλανδία. Με αυτόν τον άθλιο τρόπο, αφενός μεν εκρέουν χρήματα στο εξωτερικό εις βάρος της οικονομίας μας, αφετέρου οι τράπεζες αισχροκερδούν αφορολόγητα.

 

Αφορολόγητα, παρά το ότι οι τράπεζες έχουν διασωθεί με τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των Ελλήνων ύψους περί τα 50 δις € και με τον αναβαλλόμενο φόρο περί τα 20 δις € – ενώ έχουν στηριχθεί με τρία προγράμματα Ηρακλής, για να μπορούν να πουλούν τα δάνεια τους στα funds σε χαμηλές τιμές και να αισχροκερδούν, φοροαποφεύγοντας ταυτόχρονα.

 

Έτσι χάνονται χιλιάδες σπίτια και άλλα ακίνητα των Ελλήνων – με τους περισσότερους να συνεχίζουν να είναι χρεωμένοι στις τράπεζες, με το υπόλοιπο των δανείων τους που δεν καλύπτεται από τον πλειστηριασμό. Δεν είναι εγκληματικό, αν και νόμιμο, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση νομοθετεί;

 

Από την άλλη πλευρά, το κόστος των νέων δανείων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανήλθε τον Ιούλιο στο 5,8% – με το spread έναντι των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης να εκτινάσσεται σχεδόν κατά 50%, στις 73 μονάδες βάσης, από 50 μονάδες τον Ιούνιο.

Όλα για τις τράπεζες και την αισχροκέρδεια τους η κυβέρνηση – κανένα ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, ούτε φυσικά για τους Έλληνες. Την ίδια στιγμή, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο, αυξήθηκε 39% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα – στα 140 ευρώ/MWh.

Δηλαδή, υψηλότερα από 115% έως 198% σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές – ενώ 472% υψηλότερα από την τιμή του συστήματος Nordic! Είμαστε δε σχεδόν καθημερινά, πρωταθλητές ΕΕ στην τιμή του ηλεκτρικού.

Πώς θα αυξηθούν έτσι οι εξαγωγές, θα μειωθούν οι εισαγωγές και θα περιορισθεί το θηριώδες εμπορικό μας έλλειμμα, ύψους 19,3 δις € το 7μηνο; Είναι δυνατόν να ανταγωνιστούν υπό αυτές τις συνθήκες οι ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά οι βιομηχανίες, τις ευρωπαϊκές;

Δεν θα επιδιώξουν ακόμη χαμηλότερους πραγματικούς μισθούς των εργαζομένων τους ή μη ανάλογης αύξησης τους με την ΕΕ, χαμηλότερο κόστος εργασίας δηλαδή ανά μονάδα παραγομένου προϊόντος, για να ανταπεξέλθουν; Δεν θα χρεοκοπήσουν λοιπόν ακόμη περισσότερες βιομηχανίες και δεν θα οδηγηθούν οι εργαζόμενοι σε πολύ μεγαλύτερη απόγνωση;

 

 

Η παγίδα του τουρισμού

«Αιφνιδιαστική μείωση τουριστικών εισπράξεων τον Ιούλιο του 2024 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023 – οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 4,1%, ενώ οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 4,2% στα 4,031 δις €».

Επί πλέον των παραπάνω, είχαμε αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στα 8,6 δις, ενώ έχει εκτοξευθεί το εμπορικό μας έλλειμμα στα 19,3 δις, μειώνοντας ανάλογα το ΑΕΠ μας – κυρίως επειδή οι τουριστικές μας ανάγκες καλύπτονται με εισαγωγές. Γιατί; Επειδή δεν παράγουμε – ενώ όσο δεν παράγουμε, θα βουλιάζουμε, με την οικονομία μας να βαδίζει από το κακό στο χειρότερο.

 


Ειδικότερα, με το ΑΕΠ της χώρας μας το 2010 στα 224 δις €, οι τουριστικές εισπράξεις ήταν 9,6 δις € – οπότε στο 4,3% περίπου. Το 2023 τώρα, με το ονομαστικό ΑΕΠ στα 220 δις € (=μαζί με τον πληθωρισμό που προσέθεσε τα 26 δις €), οι τουριστικές εισπράξεις διπλασιάσθηκαν σε σχέση με το 2010, στα 20,5 δις – οπότε στο 9,3% του ΑΕΠ.

Επομένως υπερδιπλασιάσθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά την πτώση του ΑΕΠ – προφανώς εις βάρος των άλλων τομέων της οικονομίας μας. Το ποσοστό των εργαζομένων τώρα στον τουριστικό κλάδο, είναι τριπλάσιο από το μέσον όρο της ΕΕ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη – υπερδιπλάσιο δε από άλλες τουριστικές χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία και η Πορτογαλία.

Υπερδιπλάσιο! Γιατί; Κυρίως επειδή η Ελλάδα έχει υψηλό αριθμό αφίξεων, με το 60% στο εκάστοτε τρίτο τρίμηνο και πολύ χαμηλά έσοδα ανά τουρίστα – στα 580 € περίπου σήμερα, όταν η Πορτογαλία 1.200 € και η Ισπανία 1.600 €.

Για παράδειγμα, η Πορτογαλία είχε 18 εκ. αφίξεις και 25 δις € το 2023, όταν η Ελλάδα 34 εκ. αφίξεις και 20,5 δις € έσοδα – οπότε, εάν η Πορτογαλία παραπονιέται για υπερτουρισμό που διαλύει τις υποδομές και καταστρέφει το περιβάλλον της, τι να πούμε εμείς;

Συνεχίζοντας, (α) από το υπερδιπλάσιο προσωπικό που απασχολείται στον τουρισμό, έστω με πολύ χαμηλότερα ωρομίσθια στην Ελλάδα και (β) από τα χαμηλά κατά κεφαλήν έσοδα ανά τουρίστα, το κόστος του τουριστικού μας προϊόντος είναι μη ανταγωνιστικό με τα άλλα κράτη και ο τουρισμός μας ζημιογόνος – χωρίς καν να υπολογίσουμε το κόστος των υποδομών μας από τον υπερτουρισμό (=ύδρευση, αποχέτευση, υγειονομική περίθαλψη κλπ.).

Από την άλλη πλευρά, η παραγωγικότητα της εργασίας στον τουρισμό είναι πολύ χαμηλή, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και στην Ελλάδα – στη χώρα μας, λιγότερο από το μισό (<50%) της μέσης παραγωγικότητας της οικονομίας μας! Γιατί;

Λόγω της χαμηλής μέσης εξειδίκευσης του κλάδου, της εποχικότητας του προϊόντος και της αδράνειας του εργατικού δυναμικού τη μη τουριστική σεζόν (το τελευταίο είναι ο λόγος που ο τουρισμός απορροφά το 90% των επιδομάτων ανεργίας που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς επίσης το 95% των προγραμμάτων για την απασχόληση της Δ.ΥΠ.Α.).

 

Το βασικό εδώ είναι το θέμα της παραγωγικότητας της εργασίας – όπου η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ και 35η στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ! Ακόμη χειρότερα, η κατάταξη της χώρας μας επιδεινώνεται διαρκώς τα τελευταία 20 χρόνια – αφού το 2007 η Ελλάδα ήταν 13η στην ΕΕ, το 2014 έπεσε στη 19η θέση, το 2019 έπεσε στην 25η και το 2023 ήταν τελευταία (σύμφωνα με το Economic Outlook για την Ελλάδα που δημοσιεύτηκε το Μάϊο του 2024).

 


Σε αντίθεση με τον τουρισμό που, όπως αναφέραμε, απασχολεί προσωπικό πάνω από το 200% του μέσου της ΕΕ, ο μεταποιητικός κλάδος απασχολεί ποσοστό εργαζομένων σχεδόν ίσο με το 60% του μέσου όρου της ΕΕ – ενώ η παραγωγικότητα του μεταποιητικού κλάδου που συμπεριλαμβάνει τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, είναι σχεδόν 30% υψηλότερη από τη μέση παραγωγικότητα στην οικονομία μας (όταν του τουρισμού πάνω από 50% χαμηλότερη).

Συμπερασματικά λοιπόν, για να επιλυθούν (α) τα προβλήματα της χαμηλής παραγωγικότητας της εργασίας στην Ελλάδα, από την οποία εξαρτώνται οι μισθοί των εργαζομένων, (β) η έλλειψη εργατικού δυναμικού και (γ) το εμπορικό μας έλλειμμα, οπότε να αυξηθεί βιώσιμα το ΑΕΠ μας, θα πρέπει να μειωθεί σταδιακά το ποσοστό των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο – προς όφελος άλλων κλάδων της οικονομίας.

Με απλά λόγια, θα πρέπει να αλλάξει τόσο το οικονομικό μας μοντέλο (πρέπει να πάψει να είναι βασισμένο σε δραστηριότητες χαμηλής παραγωγικότητας, όπως ο τουρισμός), με επικέντρωση στον τεχνολογικό πρωτογενή μας τομέα, στη μεταποίηση, στη βιομηχανία και στην υψηλή τεχνολογία, όσο και το τουριστικό – όπου το τουριστικό προϊόν θα πρέπει να αναβαθμιστεί ποιοτικά, καθώς επίσης να γίνει φιλικότερο προς το περιβάλλον και στην ικανότητα υποδοχής τουριστών των περιοχών, με τις ανάλογες επενδύσεις στις υποδομές τους.

Επειδή όμως η παραγωγικότητα της εργασίας δεν εξαρτάται μόνο από τα παραπάνω, αλλά επί πλέον από τις επενδύσεις, την τεχνολογία, τις οργανωτικές αλλαγές και τις οικονομίες κλίμακος, θα πρέπει να αλλάξει και το κρατικοδίαιτο φορολογικό μας μοντέλο που απωθεί τους επενδυτές – παράλληλα με τη βελτίωση της δικαιοσύνης και του δημοσίου

Περαιτέρω, αρκετοί ισχυρίζονται πως τα χαμηλά έσοδα ανά τουρίστα στην Ελλάδα, 580 € περίπου έναντι 1.200 € στην Πορτογαλία και 1.600 € στην Ισπανία, οφείλονται στη φοροδιαφυγή, αφού είναι κατά πολύ χαμηλότερα του κόστους – με την έννοια πως οι ξενοδόχοι πληρώνονται εν μέρει από τις εταιρίες, όπως η TUI, στο εξωτερικό.

Εν τούτοις, η ενδεχόμενη φοροδιαφυγή εδώ είναι μικρής έκτασης και αναιρείται, στη συγκριτική της θεώρηση με τις άλλες μεσογειακές τουριστικές χώρες – οι οποίες μπορούν επίσης να «αξιοποιούν» ανάλογα τη φοροδιαφυγή, για την πληρωμή μέρους των εσόδων τους. Σε κάθε περίπτωση, οι διαφορές μας, στη μέση τουριστική δαπάνη είναι χαοτικές – αδύνατον να δικαιολογηθούν από οριακές διαφορές στη φοροδιαφυγή, από τη συνεργασία με τους ίδιους tour operators.

Ειδικότερα, οι διαφορές μας στη μέση τουριστική δαπάνη (ΜΤΔ) είναι μεγάλες και διαχρονικές – ενώ σε κάποιο βαθμό εξομαλύνονται από το γεγονός ότι, ο δείκτης της ΜΤΔ/τουρίστα δεν είναι ακριβής. Γιατί; Επειδή είναι συνάρτηση του μέσου αριθμού διανυκτερεύσεων που είναι μικρότερος στην Ελλάδα – η οποία συγκεντρώνει μεγαλύτερα ποσοστά «φτωχών τουριστών», με λιγότερες διαθέσιμες ημέρες διακοπών, συγκριτικά με τους τουρίστες άλλων χωρών.

Η μοναδική διαφορά που θα μπορούσε να υπάρχει, θα είχε σχέση με τη συμμετοχή των ξένων τουριστικών καρτέλ «υπόγεια», στο κόστος κατασκευής κάποιων ξενοδοχείων – με την έννοια πως η επιστροφή αυτών των κεφαλαίων θα εξασφαλιζόταν με τις χαμηλότερες τιμές των δωματίων, λειτουργώντας συμψηφιστικά. Πρόκειται όμως για κάτι που θα έπρεπε να ερευνηθεί – από τους οργανισμούς που διαθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία.

 

 

 

 

 

 

 


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή: primenews.press/i-nea-megali-apati-tou-trapezikou-kartel-kai-to-provlima-me-ton-tourismo          -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]