Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

 Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σε δεινή θέση, καθώς η οικονομική πραγματικότητα αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη από το αφήγημα του «success story» που προωθούσε το Μαξίμου. Με το δημοσιονομικό μαξιλάρι των 15,7 δισ. ευρώ να γίνεται στόχος για χρηματοδότηση της οικονομίας, μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις φέρνουν στο φως τις εύθραυστες βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η ελληνική οικονομία...

 

Το πολυαναμενόμενο «εισιτήριο» της επενδυτικής βαθμίδας δεν ήρθε ποτέ, ενώ η Eurostat άνοιξε θέμα νέου, δυσμενούς υπολογισμού του δημόσιου χρέους. Ταυτόχρονα, το σχέδιο «Ηρακλής» για τη στήριξη των τραπεζών αποδεικνύεται ένα οικονομικό βάρος που η χώρα δύσκολα μπορεί να αντέξει. Με το ΑΕΠ να παραμένει καθηλωμένο στα επίπεδα του 2001, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει ένα κύμα αμφισβήτησης από τους Ευρωπαίους εταίρους, που φαίνεται να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητά του να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

Η απώλεια 13 μονάδων στις ευρωεκλογές, η συνεχής πτώση στα δημοσκοπικά ποσοστά και η εσωκομματική γκρίνια ενισχύουν την αίσθηση ότι η «γαλάζια» κυβέρνηση δεν έχει πια το ίδιο κύρος στην Ευρώπη. Ειδικά το αντάρτικο των 11 βουλευτών της ΝΔ για τα «κόκκινα» δάνεια και τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που αμαυρώνουν την εικόνα της παράταξης, κάνουν πολλούς να αμφιβάλλουν για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα αντέξει ως το 2027.

 

Η πρόσφατη απόφαση του οίκου Moody’s να μην αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αποτέλεσε ένα ηχηρό «χαστούκι» για το Μαξίμου. Οι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης ανέμεναν πως αυτή η αναβάθμιση θα αποτελούσε το ισχυρότερο επιχείρημά τους για τη συνέχιση του οικονομικού αφηγήματος. Αντίθετα, τώρα αναγκάζονται να αναθεωρήσουν τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ η προοπτική της περαιτέρω αποπληρωμής των δανείων διάσωσης προς την Ευρωζώνη γίνεται όλο και πιο αβέβαιη.

 

Πέρα από αυτό, η Eurostat έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού του χρέους των κρατών της Ευρωζώνης, γεγονός που θα προσθέσει επιπλέον βάρη στον ελληνικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, απαιτεί να ενσωματωθούν στο δημόσιο χρέος οι μισοί τόκοι του δανείου ύψους 96 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Ελλάδα από τον EFSF στο δεύτερο Μνημόνιο, αυξάνοντας το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε επίπεδα που δεν έχουμε δει εδώ και δεκαετίες.

 

Αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει αναστάτωση στο οικονομικό επιτελείο, καθώς όχι μόνο θα φανεί μια δυσάρεστη εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο και την ικανότητα της χώρας να διατηρήσει ένα αξιόπιστο οικονομικό προφίλ. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, υπάρχει κίνδυνος να δούμε την Ελλάδα να αντιμετωπίζει νέες οικονομικές δυσκολίες, σαν αυτές που προσπάθησε τόσο πολύ να αφήσει πίσω της.

 

Το πραγματικό «χαστούκι» όμως ήρθε από την αποκάλυψη ότι το ελληνικό ΑΕΠ βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του 2001, δείχνοντας ότι η πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη είναι περισσότερο μια πληθωριστική ψευδαίσθηση παρά μια ουσιαστική οικονομική άνοδος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις κινήσεις «καλής θέλησης» προς τους Ευρωπαίους και την προσπάθειά του να καλλιεργήσει το προφίλ του ικανότερου ηγέτη για την Ελλάδα, βλέπει τις προσπάθειές του να πέφτουν στο κενό. Οι σχεδιασμοί του για μια νέα θητεία ή μια θέση σε υψηλόβαθμο ευρωπαϊκό πόστο μετά το τέλος της πρωθυπουργίας του φαίνεται να απομακρύνονται, καθώς οι αποτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη.

 

Καθώς η Eurostat ετοιμάζεται να επιβάλει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του χρέους από τον Οκτώβριο, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει μια παράταση για να αναπροσαρμόσει τα οικονομικά της δεδομένα. Ωστόσο, η πίεση από τους Ευρωπαίους αυξάνεται και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το επόμενο μεγάλο τεστ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

 

 

 

 

 

 


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:      /primenews.press/      -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]