Ο Τραμπ τους φέρνει πιο κοντά. Και πάντως η πτώση του Άσαντ στη Συρία δεν δημιούργησε κάποιο ρήγμα μεταξύ τους. Ρωσία και Ιράν υπογράφουν σήμερα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, η οποία θα ρυθμίζει τις μεταξύ τους σχέσεις για τα επόμενα 20 χρόνια...
Του Κώστα Ράπτη
Το ότι υπογράφεται σήμερα στη Μόσχα από τους Βλαντίμιρ Πούτιν και Μασούντ Πεζεσκιάν μία συμφωνία η οποία υποτίθεται ότι είχε οριστικοποιηθεί από καιρό, προφανώς δεν είναι άσχετο με την συγκυρία της αλλαγής φρουράς στον Λευκό Οίκο, καθώς οι δύο πλευρές επιθυμούν να δώσουν το μήνυμα ότι είναι προκαταβολικά προετοιμασμένες για ό,τι μέλλει να ακολουθήσει επί των ημερών του χαρακτηριστικά απρόβλεπτου 47ου προέδρου των ΗΠΑ.
Ρωσία και Ιράν έχουν συσφίξει τα τελευταία χρόνια τις σχέσεις τους στο πλαίσιο της Ομάδας Brics, στην οποία η Ισλαμική Δημοκρατία έγινε δεκτή ως πλήρες μέλος την πρωτοχρονιά του 2024, αλλά και του Συμφώνου της Σαγκάης. Ο δε έτερος συμπρωταγωνιστής της ευρασιατικής ολοκλήρωσης, ήτοι η Κίνα έχει ήδη συνυπογράψει με το Ιράν 25ετή συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας από το 2021, ενώ μεσολάβησε για την επανασυμφιλίωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας με τη Σαουδική Αραβία στην καταλυτικής σημασίας συνάντηση των εμπλεκομένων που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο τον Μάρτιο του 2023.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η σύναψη της ρωσο-ιρανικής συμφωνίας υπήρξε εύκολη υπόθεση: Υπήρξαν είκοσι έως τριάντα οι συναντήσεις των δύο πλευρών την τελευταία πενταετία, προκειμένου να λάβει μορφή το κείμενο που υπογράφεται σήμερα στη Μόσχα.
Το Ιράν είναι εξαιρετικά ευαίσθητο απέναντι σε οποιαδήποτε υπόνοια εκχώρησης κυριαρχίας σε τρίτους και διαθέτει συνταγματική πρόβλεψη που απαγορεύει την στάθμευση ξένων στρατευμάτων στο έδαφός του. Επιπλέον, η Ρωσία αποτελεί ιστορικό αντίπαλο, με τον οποίο στο παρελθόν έχουν διεξαχθεί αλλεπάλληλοι πόλεμοι που μεταξύ άλλων κατέληξαν στην κατάκτηση των περσικών επαρχιών του Καυκάσου από τη Ρωσική Αυτοκρατορία.
Όμως το Ιράν επείγεται επίσης να ξεφύγει από τον κλοιό των αμερικανικών κυρώσεων που πολιορκούν την οικονομία του, καθώς και να διασπάσει το μέτωπο των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση που επιχειρηθεί η επαναφορά των διεθνών κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η δε Μόσχα έχει μεγάλα σχέδια για τον μεταφορικό Διάδρομο Βορρά-Νότου ο οποίος μέσω της Κασπίας θα της ανοίξει τον δρόμο για τον Ινδικό Ωκεανό.
Σε κάθε περίπτωση, η Τεχεράνη στέλνει το μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να καμφθεί από τον όποιο συνδυασμό μαστιγίου και καρότου της απευθύνει η Δύση, προκειμένου να εγκαταλείψει το μπλοκ της ευρασιατικής ολοκλήρωσης. Και μολονότι η στάση της Ρωσίας κατά τις ημέρες της πτώσης του καθεστώτος Άσαντ δημιούργησε δυσαρέσκεια (ο στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης Μπεχρούζ Εσμπατί κατήγγειλε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά των προελαυνόντων ανταρτών δεν ήταν παρά βολές στην έρημο) η τακτική ήττα που υπέστη το Ιράν με την απώλεια της συμμάχου Συρίας επιβάλλει ακριβώς τη σύσφιξη των σχέσεων με τους εναπομείναντες εταίρους.
Η ρωσο-ιρανική συμφωνία περιλαμβάνει 47 άρθρα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στην τεχνολογία, την κυβερνοασφάλεια, της ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, της περιφερειακής συνεργασίας, των περιβαλλοντικών θεμάτων, της Κασπίας Θάλασσας και της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και του οργανωμένου εγκλήματος.
Κρίσιμη για αμφότερες τις πλευρές είναι η θεμελίωση μηχανισμών συναλλαγών στα εθνικά νομίσματα, έξω από τα ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ συστήματα εξόφλησης.
Άλλες διατάξεις σχετίζονται με την αμυντική και στρατιωτική συνεργασία και εκπαίδευση, αν και οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες θα απαιτήσουν περαιτέρω συμφωνίες και συμβάσεις.
Η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρα που απαγορεύει και στα δύο μέρη να υποστηρίζουν ή να βοηθούν τους επιτιθέμενους ο ένας εναντίον του άλλου, καθώς και να επιτρέπεται η χρήση των εδαφών τους ως βάσης για τέτοιες ενέργειες. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.
Επιπλέον, και οι δύο χώρες θα δεσμευτούν να αντιταχθούν σε παράνομες εξωεδαφικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των δευτερογενών κυρώσεων των ΗΠΑ, και να αλληλοϋποστηρίζονται στα διεθνή φόρουμ.Σημειώνεται ότι η Τεχεράνη ήταν ο προορισμός του πρώτου ταξιδιού του Πούτιν εκτός μετασοβιετικού χώρου πέντε μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Εκεί τέθηκαν και τα θεμέλια της στήριξης της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας με την εξαγωγή ιρανικής τεχνογνωσίας κατασκευής drones, Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Ιρανός πρεσβευτής στη Μόσχα Καζέμ Τζαλαλί, μιλώντας στο πρακτορείο TASS χθες Πέμπτη, η φύση της στρατιωτικής συνεργασίας της χώρας του με τη Ρωσία είναι πολύ διαφορετική από αυτήν της Λευκορωσίας ή της Βόρειας Κορέας. "Δίνουμε σημασία στην ανεξαρτησία και αυτάρκειά μας. Δεν σκοπεύουμε να προσχωρήσουμε σε κανένα μπλοκ", τόνισε χαρακτηριστικά.
Πηγή: www.capital.gr/story/3896525/rosia-iran-o-tramp-tous-fernei-pio-konta/ -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου