Η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση πεδίων βολής στο Αιγαίο, «σερβίροντας» στην Τουρκία την ελληνική κυριαρχία...
Η κυβέρνηση ξεκίνησε μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία τον Φεβρουάριο, οι οποίες είχαν δυσμενή αποτελέσματα για τη χώρα μας. Παρά τα αρνητικά αυτά αποτελέσματα, η κυβέρνηση συνέχισε τις διαπραγματεύσεις και τον Μάρτιο, παρά τα έγκυρα και ενυπόγραφα στοιχεία που αποδεικνύουν πως αυτές οι διαπραγματεύσεις οδηγούν σε παραχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας και εθνικών δικαιωμάτων προς την Άγκυρα.
Στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία επανήλθε με την αίτηση να απενεργοποιηθούν οι στρατιωτικές ενέργειες και από τις δύο χώρες στην περιοχή του Αιγαίου κατά τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές. Αυτή η απαίτηση παρουσιάζεται ως κίνηση καλής γειτονίας, η οποία όμως γίνεται με την ενθάρρυνση ή τουλάχιστον την αποδοχή των ΗΠΑ.
Η τουρκική απαίτηση περιλάμβανε το κλείσιμο των ελληνικών πεδίων βολής, ένα αίτημα που καλύπτει ευρύτερες τουρκικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας. Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών συμφώνησαν στην κατάργηση των τριών ελληνικών πεδίων βολής, κάτι που έχει ως συνέπεια και την παράδοση της ελληνικής κυριαρχίας στις βραχονησίδες των περιοχών αυτών, μαζί με την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και διάσωσης ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, καθώς και τον κατακερματισμό του FIR Αθηνών. Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε επίσης την πλασματική κατάργηση της ενεργοποίησης για δύο ημέρες των τριών περιοχών των τουρκικών ασκήσεων, τις οποίες ωστόσο η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει άκυρες και ανύπαρκτες.
Η ευθύνη των υπουργών Δένδια και Γεραπετρίτη, λόγω των αρμοδιοτήτων τους, ξεπερνά τα όρια των υποχωρήσεων και παραχωρήσεων προς την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια των μυστικών διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα πραγματοποίησε οκτώ ασκήσεις στο Αιγαίο, ενώ η Τουρκία εκτέλεσε άλλες τόσες, χρησιμοποιώντας UAV και αεροσκάφη, με πυρά και χωρίς πυρά, εκτός των τριών μόνιμων τουρκικών ασκήσεων στο Αιγαίο, στις περιοχές Λήμνου, Λέσβου και Ικαρίας, όπως προκύπτει από τις διεθνείς αγγελίες των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να αρνηθεί την κατάργηση των πεδίων βολής και να απαιτήσει την κατάργηση για συγκεκριμένες ημερομηνίες τριών ελληνικών ασκήσεων, ταυτόχρονα με την κατάργηση αντίστοιχων τουρκικών ασκήσεων στο Αιγαίο.
Για παράδειγμα, παρατίθεται χάρτης με τουρκικές ασκήσεις με UAV από τη Θάσο μέχρι το Ρόδο και το Καστελόριζο και αντιστρόφως, που πραγματοποιούνται 12 ώρες ημερησίως σε πολλές περιοχές που καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία. Η Αθήνα όφειλε να απαιτήσει την κατάργηση αυτών των τουρκικών ασκήσεων με UAV και να μην το πράξει αποτελεί σοβαρό λάθος, καθιστώντας τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων εξαιρετικά επικίνδυνη. Αυτό συνέβη, γιατί η ελληνική κυβέρνηση ταύτισε τα τρία μόνιμα και νόμιμα πεδία βολής Άνδρου, Ψαθούρας και Κρήτης, τα οποία ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία, με τις τρεις μόνιμες και παράνομες περιοχές των τουρκικών ασκήσεων στις Λήμνο, Λέσβο και Ικαρία, Σάμο.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα πλήθος πεδίων βολής, τα οποία ενεργοποιούνται με την έκδοση ελληνικών αγγελιών, όπως τα πεδία βολής της Ύδρας, της Πλατιάς, των Καραβιών κ.λπ. Ωστόσο, τα τρία μόνιμα πεδία βολής της Ψαθούρας, της Άνδρου και της Κρήτης παραμένουν συνεχώς ενεργοποιημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η Τουρκία, η οποία έχει σταθερή θέση υπέρ της δημιουργίας μόνιμων πεδίων βολής στο Αιγαίο, προσπαθεί είτε να νομιμοποιήσει τα δικά της πεδία είτε να επιτύχει την κατάργηση των τριών μόνιμων ελληνικών πεδίων βολής.
Πίσω στο 2000, έπειτα από πρόταση του τότε Πρωθυπουργού, ζητήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας η κατάργηση των τριών μόνιμων ελληνικών πεδίων βολής ή, σε αντίθετη περίπτωση, η αποδοχή της ίδρυσης τριών τουρκικών πεδίων βολής στο Αιγαίο, στις περιοχές μεταξύ Λήμνου, Λέσβου, Χίου και Ικαρίας. Αυτή η πρόταση απορρίφθηκε, με το ισχυρό αιτιολογικό ότι έπρεπε να καταργηθεί ταυτόχρονα και το τουρκικό μόνιμο πεδίο βολής (LTP-1) στην περιοχή των Στενών, το οποίο, όπως και τα ελληνικά, καταλαμβάνει κυριαρχία και διεθνή εναέριο χώρο. Η Τουρκία όμως αρνήθηκε την κατάργηση του LTP-1, με αποτέλεσμα να μην καταργηθούν και τα τρία μόνιμα ελληνικά πεδία βολής.
Σήμερα, η Τουρκία φαίνεται να έχει εκμεταλλευτεί τη φαινομενική υποχωρητικότητα και την απροετοιμασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ζήτησε την απενεργοποίηση των τριών μόνιμων ελληνικών πεδίων βολής, ταυτόχρονα με την απενεργοποίηση των τουρκικών ασκήσεων σε τρεις μόνιμες περιοχές τουρκικών ασκήσεων στο Αιγαίο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Έπειτα από σύσκεψη της Επιτροπής Εναερίου Χώρου και Αεροναυτιλίας (ΕΑΝΕΧ), στην οποία συμμετείχαν τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και Υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), αποφασίστηκε η αποδοχή του κλεισίματος των τριών ελληνικών πεδίων βολής για συγκεκριμένες ημερομηνίες, με ταυτόχρονο κλείσιμο των μόνιμων τουρκικών ασκήσεων με πυρά στο Αιγαίο. Ωστόσο, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι περιοχές των τουρκικών ασκήσεων είναι παράνομες.
Άνιση συμφωνία
Στις 19 Μαρτίου η Ελλάδα έκλεισε – απενεργοποίησε τα ελληνικά πεδία βολής Ψαθούρας, Άνδρου και Κρήτης. Από την 1η Απριλίου έως τις 23 Απριλίου τα πεδία βολής Ψαθούρας και Άνδρου και μόνο για τις 23 Απριλίου το πεδίο βολής Κρήτης. Η Ελλάδα έκλεισε τα δύο ελληνικά πεδία βολής για 24 ημέρες και το ένα για μία ημέρα. Η συμφωνία αυτή είναι άνιση, σε βάρος της Ελλάδας και υπέρ της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τρία ελληνικά πεδία βολής περιλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία και διεθνή εναέριο χώρο.
Στην πράξη η κυβέρνηση καταργεί την ελληνική κυριαρχία για 24 ολόκληρες ημέρες χωρίς καμιά πειστική αιτιολογία.
Την επόμενη ημέρα και με τη σιγουριά ότι η Ελλάδα έκλεισε τα τρία πεδία βολής, η Τουρκία απενεργοποιεί τις τρεις μόνιμες τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο για τις 18 και 21 Απριλίου. Τονίζεται και αποδεικνύεται με βάση την ελληνοτουρκική αλληλογραφία των μυστικών διαπραγματεύσεων ότι η Τουρκία απενεργοποιεί τις τρεις τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο συνολικά για δύο ημέρες (τη Μεγάλη Παρασκευή και τη Δεύτερη ημέρα του Πάσχα) και η Ελλάδα κλείνει και απενεργοποιεί τα τρία ελληνικά πεδία βολής για 24 ημέρες.
Ελληνικές βραχονησίδες στο πιάτο του «Σουλτάνου»
Η εμμονή της Τουρκίας για την κατάργηση των ελληνικών μόνιμων πεδίων βολής αποτελεί μια διαρκή και σταθερή προσπάθεια της Άγκυρας, καθώς μέσω της κατάργησης αυτών των πεδίων βολής επιδιώκεται η άμεση αμφισβήτηση και κατάργηση της ελληνικής κυριαρχίας στις βραχονησίδες που περιλαμβάνονται σε αυτά τα πεδία, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση των βραχονησίδων Καλόγηροι, οι οποίες βρίσκονται στη μέση του Αιγαίου, κοντά στον 25ο Μεσημβρινό, και ανήκουν στο πεδίο βολής της Άνδρου. Η προσπάθεια αυτή της Τουρκίας ταυτίζεται με την ευρύτερη στρατηγική αμφισβήτησης και διεκδίκησης πολλών νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, εντείνοντας τη γενικότερη τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή.
Η επιμονή της Τουρκίας στην κατάργηση των ελληνικών πεδίων βολής είναι ενδεικτική των ευρύτερων γεωπολιτικών της επιδιώξεων, οι οποίες περιλαμβάνουν όχι μόνο την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και την αναδιάταξη του FIR Αθηνών, της περιοχής έρευνας και διάσωσης (SAR) και άλλων στρατηγικών περιοχών που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας. Η τουρκική αυτή στάση δείχνει τις βαθιές βλέψεις της Άγκυρας για τον πλήρη έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου και την ανατροπή των διεθνών κανονισμών και συνθηκών που καθορίζουν τα σύνορα και την αεροναυτιλία στην περιοχή.
Η στρατηγική αυτή της Τουρκίας φαίνεται να ενισχύεται και από τις μυστικές συζητήσεις και συμφωνίες που διεξάγονται με την ελληνική κυβέρνηση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ελληνική αγγελία Α 0947/2025 για έρευνα και διάσωση στην περιοχή των Δωδεκανήσων, η οποία εκδόθηκε με την αφορμή ενός ναυτικού ατυχήματος. Παρά το γεγονός ότι η έρευνα και διάσωση αφορούσε ατύχημα στη θάλασσα, η Ελλάδα στην εν λόγω αγγελία συμπεριέλαβε αναφορά στην «δέσμευση εναέριου χώρου» για την ίδια περιοχή, κάτι που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ICAO για αεροπορικά ατυχήματα. Αυτό συνέβη επειδή η Ελλάδα διαθέτει περιοχή SAR εντός του FIR Αθηνών για αεροπορικά ατυχήματα, αλλά δεν έχει αντίστοιχη αρμοδιότητα για θαλάσσια ατυχήματα σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς του ΙΜΟ.
Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν άμεση και κατηγορηματική. Η Άγκυρα ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι η περιοχή έρευνας και διάσωσης ανήκει στην Τουρκία και ότι η αναφορά της Ελλάδας στο FIR Αθηνών είναι εντελώς πλασματική και χωρίς νομική βάση. Η τουρκική αυτή αντίδραση αναδεικνύει την ένταση γύρω από την κυριαρχία στην περιοχή και τις συνεχείς τουρκικές προσπάθειες να αποδυναμώσουν τη θέση της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία δεν σταματά να επιδιώκει την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, παρά τις οποιεσδήποτε μυστικές συμφωνίες και διαπραγματεύσεις που μπορεί να πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο. Η Άγκυρα, μέσω της τουρκικής αγγελίας Α 1119/2025, καταγγέλλει τη Ελλάδα για παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών της Συνθήκης της Λωζάννης, κατηγορώντας την ότι εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της Σαμοθράκης. Αυτή η τουρκική ενέργεια ενισχύει την εικόνα της επιθετικής πολιτικής της Άγκυρας, η οποία επιδιώκει να αμφισβητήσει κάθε ελληνική δραστηριότητα στην περιοχή, ακόμη και αν αυτή είναι σύμφωνη με τα διεθνή καθεστώτα και τις συνθήκες.
Με όλα αυτά τα δεδομένα, καθίσταται σαφές ότι η Τουρκία συνεχίζει αδιάκοπα τις προσπάθειές της να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία και να επεκτείνει τις βλέψεις της στο Αιγαίο, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε μια διαρκή μάχη για να διατηρήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ασφάλεια της περιοχής.
Πηγή:primenews.press -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου