Η Ελλάδα κατέχει μια θλιβερή πρωτοκαθεδρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο ζήτημα του κόστους στέγασης, μια πραγματικότητα που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση της κυβέρνησης...
Ωστόσο, στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά στην αναβάθμιση των υπευθύνων για αυτήν την κατάσταση σε κορυφαίους κυβερνητικούς ρόλους.
Συγκεκριμένα, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ενώ η Σοφία Ζαχαράκη, πρώην υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προήχθη στο υπουργείο Παιδείας με τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Ο πρώτος έχει κατηγορηθεί για την προώθηση πολιτικών που καλλιέργησαν το έδαφος για τη δραστηριοποίηση των καρτέλ και την αισχροκέρδεια, ενώ η δεύτερη αντιμετωπίζεται με επικρίσεις για την αποτυχία του προγράμματος «Σπίτι μου», το οποίο παρουσίασε ως επιτυχία την αποτυχία του.
Η αλήθεια της Eurostat
Η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδεικνύει τη θλιβερή πραγματικότητα για την Ελλάδα, με τα ελληνικά νοικοκυριά να διαθέτουν το 35,2% του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματός τους για στέγαση. Αντιθέτως, τα νοικοκυριά της Δανίας, που ακολουθεί στη δεύτερη θέση, δαπανούν μόνο το 25,9%. Αυτή η διαφορά των 15,5 ποσοστιαίων μονάδων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (19,7%) καταδεικνύει την ανισότητα που έχει δημιουργηθεί, επιδεινώνοντας την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών.
Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που αποτυπώνουν την κατάσταση των ανθρώπων που ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε υποθήκη, ενοίκιο ή λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, όπου η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, φτάνοντας το 47,3% το 2023, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2010. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από τη Βουλγαρία (18,8%) και τη Ρουμανία (14,4%), καταδεικνύοντας τις αρνητικές συνέπειες των κυβερνητικών πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας.
Οι λόγοι αυτής της διάστασης με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι
Η αιτία αυτής της κατάστασης εντοπίζεται σε τρεις βασικούς παράγοντες:
- Η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας: Παρά τις όποιες αυξήσεις στους μισθούς, η μη προσαρμογή της φορολογικής κλίμακας έχει καταστήσει την αύξηση των μισθών αδρανή σε όρους πραγματικού εισοδήματος, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών, όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
- Η αισχροκέρδεια στον τομέα της ενέργειας: Το μοντέλο αγοράς ενέργειας (target model) που εφάρμοσε ο Κωστής Χατζηδάκης το 2020, όταν ήταν υπουργός Ενέργειας, καλλιέργησε το έδαφος για την αισχροκέρδεια από τα καρτέλ φυσικού αερίου, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά με υπερβολικούς λογαριασμούς ρεύματος. Η απολιγνιτοποίηση επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, εκτοξεύοντας το κόστος ενέργειας.
- Η έλλειψη διαμερισμάτων προς ενοικίαση: Η έλλειψη προσφοράς διαμερισμάτων προς ενοικίαση έχει οδηγήσει σε υπερβολικές αυξήσεις των ενοικίων. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο εκπονήθηκε υπό την ευθύνη της Σοφίας Ζαχαράκη, δεν έχει επιτύχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς τα ενοίκια συνεχίζουν να αυξάνονται, αντί να μειώνονται.
Η αποτυχία του προγράμματος «Σπίτι μου»
Η αποτυχία του προγράμματος «Σπίτι μου» είναι ορατή, καθώς το πρόγραμμα δεν έχει καταφέρει να απορροφήσει το σύνολο των δεσμευμένων κονδυλίων των 1 δισ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια. Σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μέχρι το Φεβρουάριο του 2025 έχουν εκταμιευτεί μόνο 554 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό, ενώ οι αιτήσεις φτάνουν περίπου τις 40.000. Παρά την επιχορήγηση του 75% από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), το πρόγραμμα απέτυχε να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες στέγασης. Το γεγονός ότι οι εκταμιεύσεις αφορούν κυρίως παλαιά σπίτια (μέσος όρος ηλικίας 40 ετών) καταδεικνύει τη μερική και αναποτελεσματική ανταπόκριση του προγράμματος στις ανάγκες των νέων και των νοικοκυριών που ζητούν πρόσβαση σε ποιοτικές κατοικίες.
Λύση για λίγους, προβλήματα για χιλιάδες
Παρά την επιχορήγηση, το πρόγραμμα «Σπίτι μου» παρέχει λύσεις μόνο σε λίγα νοικοκυριά, ενώ η κυβέρνηση έχει προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα σε χιλιάδες άλλους πολίτες. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των ακινήτων και των ενοικίων, με το μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών για νέα διαμερίσματα να φτάνει το 12,8% το 2023, ενώ για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 14,5%. Είναι απαραίτητο να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη στέγαση, με την κατασκευή νέων κοινωνικών κατοικιών, την αύξηση των επιδομάτων στέγασης και τη χορήγηση δανείων από δημόσιο οργανισμό στέγασης, ώστε να δοθεί πραγματική λύση στα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών.
Πηγή:primenews.press -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου