Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

 Μήπως ξεκινά ένας πραγματικός εμπορικός πόλεμος ή απλώς χτίζονται πρακτικές σχέσεις χωρίς παραχωρήσεις στους συμμάχους;...

 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζήτησε τα αντίποινα για τους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, την Δευτέρα 7 Απριλίου. Αν και η Ευρώπη, αποτελούμενη από 27 χώρες, αντιμετωπίζει ήδη εισαγωγικούς δασμούς 25% για προϊόντα όπως χάλυβας, αλουμίνιο και αυτοκίνητα, καθώς και «ανταποδοτικούς» δασμούς 20% για σχεδόν όλα τα υπόλοιπα αγαθά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη πρότεινε την κατάργηση των δασμών για τα βιομηχανικά προϊόντα. «Η Ευρώπη είναι πάντα έτοιμη να συνάψει μια καλή συμφωνία» με τις ΗΠΑ, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Αυτή η δήλωση, ωστόσο, φάνηκε να παραδέχεται ήττα από πλευράς Ευρώπης.

Ενδεικτικά, η ίδια πρόταση είχε κατατεθεί και από τον στενό σύμβουλο του Τραμπ, Έλον Μασκ. Η φον ντερ Λάιεν, για τα μάτια του κόσμου, ανέφερε επίσης ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει με αντίμετρα, επισημαίνοντας ότι οι δασμοί του Τραμπ αποτελούν «μεγάλη καμπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», οι οποίοι θα έχουν «τεράστιο κόστος» για τους Αμερικανούς καταναλωτές και επιχειρήσεις, προκαλώντας παράλληλα σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.

 

 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να σχεδιάζει την επιβολή ανταποδοτικών δασμών 25% σε σειρά αμερικανικών προϊόντων ως αντίδραση στους δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγραμματίζει να θέσει σε εφαρμογή τους νέους δασμούς σε ορισμένα προϊόντα στις 16 Μαΐου, ενώ άλλοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ αργότερα, στις 1 Δεκεμβρίου. Ειδικά το μπέρμπον, που είχε περιληφθεί αρχικά στον κατάλογο των προϊόντων υπό δασμούς, αφαιρέθηκε από την Κομισιόν τον Μάρτιο. Η τελική απόφαση για την αντίδραση της ΕΕ θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η ψηφοφορία για το θέμα είναι προγραμματισμένη για τις 9 Απριλίου, την ίδια ημέρα που θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί από την Ουάσιγκτον (εκτός από τους δασμούς στα αυτοκίνητα, οι οποίοι θα ισχύσουν από τις 3 Απριλίου). Ωστόσο, οι αντιδράσεις και οι επόμενες κινήσεις παραμένουν αβέβαιες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 2 Απριλίου, ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή αυξημένων δασμών, οι οποίοι επηρεάζουν πάνω από το 70% των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, με την αξία αυτών των εξαγωγών το 2024 να εκτιμάται στα 532 δισ. ευρώ. Η κατάσταση δείχνει να εξελίσσεται σε ένα εμπορικό θρίλερ, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε έναν πραγματικό εμπορικό πόλεμο ή απλώς να δημιουργήσει πιο δυναμικές σχέσεις χωρίς παραχωρήσεις.

Ο ανεξάρτητος Ρώσος οικονομικός αναλυτής, Κονσταντίν Σμιρνόφ, επισημαίνει ότι η απόφαση της ΕΕ θα ληφθεί το νωρίτερο στις 9 Απριλίου, αλλά κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών μπορεί να προκύψουν σημαντικές εξελίξεις. Για παράδειγμα, η Ινδία και το Βιετνάμ, χώρες στις οποίες ο Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς 26% και 46% αντίστοιχα, ήδη από τις 3 Απριλίου ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για αμοιβαία μείωση των δασμών. Το Βιετνάμ, μάλιστα, προσφέρθηκε να επαναφέρει τους δασμούς αμοιβαία, χωρίς να τους απορρίψει αμέσως, και το θέμα παραμένει υπό συζήτηση.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, προειδοποίησε τους αξιωματούχους της ΕΕ στις 2 Απριλίου να μην απαντήσουν στους δασμούς του Τραμπ, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη χειρότερες συνέπειες. Αντίθετα, τους σύστησε να περιμένουν, να σκεφτούν στρατηγικά και να προτείνουν μέτρα που θα ωφελήσουν την αμερικανική οικονομία, όπως τη μείωση των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα. Παρά τις προειδοποιήσεις, το αν η ΕΕ θα επιδείξει σύνεση ή θα πάρει μια πιο σθεναρή στάση παραμένει αβέβαιο, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ και οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες φαίνεται να υποστηρίζουν τον Τζο Μπάιντεν και διατηρούν αρνητική στάση απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

 


 

Η κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ είναι ιδιαίτερα τεταμένη και εξελίσσεται συνεχώς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προγραμματίσει να αυστηροποιήσει τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα πριν από την επιβολή των νέων δασμών του Τραμπ στις 2 Απριλίου. Όπως σημειώνει ο οικονομικός αναλυτής Κονσταντίν Σμιρνόφ, το «προληπτικό χτύπημα» του Τραμπ μπορεί να ερμηνευθεί ως αντιδραστική κίνηση για να αποφευχθούν οι μελλοντικές αυξήσεις των δασμών από την ΕΕ. Επιπλέον, παρατηρείται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αφήσει τους δασμούς απέναντι στη Βρετανία σε χαμηλότερο επίπεδο, μια κίνηση που ενδέχεται να έχει στρατηγική σημασία για τη διατήρηση ευνοϊκών εμπορικών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Η ΕΕ προετοιμάζεται να επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς σε σειρά αμερικανικών προϊόντων, όπως αλκοόλ, ξύλο, χαρτί (συμπεριλαμβανομένου του χαρτιού υγείας) και ποδήλατα, ως απάντηση στις ταρίφες που επέβαλε η Ουάσιγκτον στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Παρά την ένταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να αναστείλει ή να τροποποιήσει τα αντίποινα, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και υπάρχουν διεργασίες στο παρασκήνιο, με διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων να προγραμματίζονται για τις 8 Απριλίου. Ορισμένοι αναλυτές, όπως ο Σμιρνόφ, εκτιμούν ότι μέχρι τις 9 Απριλίου, όταν και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις, οι δύο πλευρές ενδέχεται να οδηγηθούν σε έναν εμπορικό πόλεμο με ταχεία κλιμάκωση των δασμών.

Η αναστολή των ανταποδοτικών δασμών για τις ΗΠΑ είναι κάτι που παραμένει αβέβαιο, ενώ η πιθανότητα να ξεκινήσει ένας «εμπορικός πόλεμος» καθίσταται ολοένα και πιο πιθανή. Η ΕΕ θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές οικονομικές συνέπειες αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να περιορίσουν τις εξαγωγές της Ευρώπης, καθώς τα εναλλακτικά εμπορικά μονοπάτια δεν φαίνονται ιδιαίτερα ευοίωνα. Η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Ινδία δεν φαίνεται να είναι κατάλληλοι προορισμοί για να ανακατευθυνθούν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές, λόγω των γεωπολιτικών περιορισμών και της οικονομικής κατάστασης αυτών των χωρών.

Επιπλέον, η Ρωσία ενδέχεται να προσπαθήσει να εμποδίσει τη διείσδυση ευρωπαϊκών προϊόντων στην Κεντρική Ασία, προσφέροντας τα δικά της προϊόντα σε πιο ανταγωνιστικές τιμές. Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κεντρικής Ασίας, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, υπογραμμίζει τις προτεραιότητες της ΕΕ στην περιοχή, αλλά οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης δείχνουν να επιθυμούν περισσότερες επενδύσεις παρά εμπορικές συναλλαγές.

Η Ινδία, αν και έχει καταγράψει δυναμική ανάπτυξη, είναι ακόμη πολύ φτωχή για να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως κύριος εμπορικός εταίρος της ΕΕ. Παρά ταύτα, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά τις συνέπειες μιας αυξανόμενης οικονομικής απομόνωσης, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε υπεραποθήκευση προϊόντων, αύξηση της ανεργίας, μείωση των επενδύσεων και ενδεχομένως σε βραχυπρόθεσμες οικονομικές δυσκολίες για την ΕΕ.

Αυτός ο εντεινόμενος εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να αναδείξει το εύθραυστο της παγκόσμιας οικονομίας και να δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης διακοπής της εμπορικής ροής με τις ΗΠΑ.

Η Ινδία, παρά την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί από τα παραδοσιακά στερεότυπα, έχει καταφέρει να αναπτυχθεί τεχνολογικά σε πολλούς τομείς, όπως η κατασκευή τρένων και η βιομηχανία παραγωγής μεταφορικών μέσων. Στο Δελχί, για παράδειγμα, υπάρχει μνημείο για το πρώτο βαγόνι ενός τρένου υψηλής ταχύτητας, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Ινδία. Οι Ινδικές πόλεις διαθέτουν σύγχρονους σταθμούς και τρένα που αναπτύχθηκαν στη χώρα, τα οποία μπορούν να φτάσουν ταχύτητες έως και 180 χλμ./ώρα. Αυτή η τεχνολογική πρόοδος δείχνει τη δυνατότητα της Ινδίας να κατασκευάζει προϊόντα υψηλής ποιότητας, αν και, όπως τονίζεται, η χώρα επικεντρώνεται στην παραγωγή δικών της προϊόντων, παρά στην αγορά τελικών προϊόντων από το εξωτερικό.

Η Ευρώπη, παρόλα αυτά, έχει τη δυνατότητα να εξάγει στην Ινδία εξαρτήματα και ανταλλακτικά, ειδικά για τομείς όπως τα μεταφορικά μέσα, ο κατασκευαστικός εξοπλισμός και η βιομηχανία εξόρυξης. Η πρόκληση για την ΕΕ είναι να ανταγωνιστεί σε επίπεδο τιμών και ποιότητας με άλλους μεγάλους παραγωγούς όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Αν υπάρξει εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να μην επηρεαστεί σημαντικά, αλλά οι Αμερικανοί πολίτες, ειδικά οι καταναλωτές, θα πληγούν από την αύξηση των τιμών των προϊόντων, ιδιαίτερα των αυτοκινήτων. Για παράδειγμα, η Ford υπολογίζει ότι οι δασμοί στα εισαγόμενα ανταλλακτικά αυτοκινήτων από την ΕΕ και άλλες χώρες θα αυξήσουν την τιμή ενός αμερικανικού αυτοκινήτου κατά 6.000-7.000 δολάρια.

Αναφορικά με τη Ρωσία, η διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ μπορεί να έχει θετικές συνέπειες για τη ρωσική οικονομία, αφού οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ Δύσης και ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει την πίεση που ασκείται στη Ρωσία και να της επιτρέψει να εστιάσει σε άλλες προτεραιότητες. Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομία, γενικά, θα επηρεαστεί αρνητικά από έναν εμπορικό πόλεμο, και ειδικά η Ρωσία θα δει τις συνέπειες μέσω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά 13% μετά την ανακοίνωση αυξημένων δασμών από την Ουάσιγκτον, κάτι που προκαλεί πτώση στη ζήτηση για καύσιμα και παραγωγή.

Το ΟΠΕΚ+ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς η παραγωγή πετρελαίου αυξάνεται από άλλες χώρες, όπως η Γουιάνα, προκαλώντας πιέσεις στην παγκόσμια αγορά και μειώνοντας τη δυνατότητα του ΟΠΕΚ+ να ελέγξει τις τιμές. Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή, παρά τον κίνδυνο να χάσει έσοδα, αντανακλά την προσπάθεια να διατηρήσει το μερίδιο της αγοράς. Παρά τις προβλέψεις για μείωση της παραγωγής από χώρες όπως το Ιράν και το Καζακστάν λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, η κατάσταση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου παραμένει ασταθής.

Συνολικά, η οικονομία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας και των πιέσεων στην παγκόσμια αγορά, ειδικά με την αύξηση των δασμών και την αστάθεια στις αγορές πρώτων υλών όπως το πετρέλαιο. Οι αναλυτές της JPMorgan έχουν αυξήσει την πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης το 2025, εξαιτίας της αύξησης των εισαγωγικών δασμών από τις ΗΠΑ, κάτι που έχει προκαλέσει πτώση στις τιμές του πετρελαίου και προβλήματα στη διεθνή οικονομία.

 

 

Η Κομισιόν απαντά με δασμούς 25% σε εισαγωγές από ΗΠΑ, από 16/5

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ανταποδοτικούς δασμούς 25% σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, ως απάντηση στις αυξήσεις δασμών που είχε επιβάλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να εφαρμόσει αυτούς τους δασμούς σε δύο φάσεις: οι πρώτοι θα τεθούν σε ισχύ στις 16 Μαΐου, ενώ άλλοι θα εφαρμοστούν αργότερα, την 1η Δεκεμβρίου. Εντυπωσιακά, το μπέρμπον, που είχε αρχικά περιληφθεί στο σχέδιο της Κομισιόν τον Μάρτιο, εξαιρέθηκε από τον τελικό κατάλογο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε μια στρατηγική πολυδιάστατη για την αντιμετώπιση αυτών των δασμών, επισημαίνοντας τη διάθεση της Ευρώπης να διαπραγματευτεί αλλά και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, τόνισε ότι οι δασμοί πλήττουν κυρίως τους Αμερικανούς καταναλωτές και επιχειρήσεις, ενώ επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε ότι η ΕΕ προσφέρει στους Αμερικανούς μηδενικούς δασμούς για βιομηχανικά αγαθά, μια πρόταση που έχει ήδη εφαρμοστεί σε άλλες εμπορικές συμφωνίες. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με αντίμετρα, αν χρειαστεί, και να προστατευθεί από τις έμμεσες επιπτώσεις των δασμών, όπως η εκτροπή του εμπορίου. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι συνέπειες, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας «Task Force για την επιτήρηση των εισαγωγών», η οποία θα συνεργάζεται με τη βιομηχανία για την παρακολούθηση των εισαγωγών και την ανάπτυξη πολιτικών.

Η στρατηγική της ΕΕ βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την απάντηση στις ΗΠΑ, την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς μέσω της άρσης εμποδίων, και τη διαφοροποίηση των εμπορικών σχέσεων. Η Ευρώπη επικεντρώνεται στο 83% του παγκόσμιου εμπορίου εκτός των ΗΠΑ, επιδιώκοντας να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις με εταίρους όπως η Mercosur, το Μεξικό, η Ελβετία και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με χώρες όπως η Ινδία, η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και η Ινδονησία.

Η ΕΕ, λοιπόν, φαίνεται να επιδιώκει έναν συνδυασμό στρατηγικών για να αντισταθμίσει τις συνέπειες των αμερικανικών δασμών και να ενισχύσει την παγκόσμια θέση της μέσα από ενισχυμένες εμπορικές σχέσεις και συνεργασίες με άλλες χώρες.

 

 

 

 


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή: /primenews.press/i-ee-gonatise-enopion-tou-trab/        -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road+news


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]