Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

 Η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, σχετικά με την αντιαεροπορική ασπίδα στο Αιγαίο, η οποία υποτίθεται ότι θα υποκαταστήσει τη ναυτική παρουσία, είναι τουλάχιστον ατυχής για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ελληνικών Δυνάμεων (ΕΔ)...

 

 

Το Αιγαίο και η ΝΑ Μεσόγειος αποτελούν περιοχές με ιδιαίτερο στρατηγικό και επιχειρησιακό ενδιαφέρον, και η παρουσία αεροναυτικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της συνέχειας της ελληνικής επικράτειας, από την Κρήτη και το σύμπλεγμα νησιών του Καστελόριζου μέχρι την Κυπριακή Δημοκρατία. Χωρίς την εν λόγω επιχειρησιακή θαλάσσια παρουσία στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, η δυνατότητα δημιουργίας ενός Ενιαίου Αμυντικού Χώρου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου τίθεται σε άμεσο κίνδυνο.

Η παρουσία νέων και σύγχρονων πολεμικών μονάδων, όπως οι φρεγάτες Belharra και τα μαχητικά αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς (Rafale, F-16 Viper, F-35), είναι ζωτικής σημασίας για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας, δεδομένου ότι η εμβέλειά τους είναι τεράστια και η Κύπρος βρίσκεται πολύ κοντά στην Ελλάδα.

Η επιτήρηση όλων των θαλάσσιων περιοχών της εκτεταμένης ελληνικής επικράτειας είναι επίσης κρίσιμη. Από το Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος μέχρι το Κρητικό Πέλαγος και το Θρακικό Πέλαγος, η παρουσία του ΠΝ είναι αναγκαία για την ασφαλή προστασία των ελληνικών συμφερόντων και την αποτροπή απειλών. Ιδιαίτερα, οι περιοχές γύρω από την Ίμβρο, όπου υπάρχει η δημιουργία νέας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, και οι περιοχές με μεγάλα προγράμματα υδρογονανθράκων στο Νότιο και Δυτικό Κρητικό Πέλαγος, απαιτούν συνεχή ναυτική παρουσία, κάτι που προς το παρόν δεν καλύπτεται πλήρως από την ελληνική στρατηγική.

Το 2021, η επιχειρησιακή σχεδίαση για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ σχετικά με τη μεταστάθμευση του μισού ΠΝ στη Σούδα αποσκοπούσε στην ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας στην περιοχή. Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν εφαρμόστηκε ποτέ, και θα ήταν σκόπιμο να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης απόφασης.

Η απόκτηση των φρεγατών Belharra, οι οποίες πρόκειται να παραδοθούν εντός δύο ετών, δεν είχε σκοπό τη συμμετοχή τους σε ειρηνευτικές αποστολές ή την παραμονή τους στη Σαλαμίνα, αλλά αποσκοπούσε στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας απέναντι στην Τουρκία. Οι φρεγάτες αυτές, με τη δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων SCALP Naval με εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων, είναι κρίσιμες για τη διατήρηση της ναυτικής υπεροχής και της υποστήριξης των αεροναυτικών επιχειρήσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Συνολικά, το ΠΝ πρέπει να διατηρεί συνεχώς θαλάσσια παρουσία σε όλη την περιοχή, προκειμένου να επιδεικνύει την αποφασιστικότητα και την ισχύ της Ελληνικής Ναυτοσύνης. Μόνο με αυτή την παρουσία, η Ελλάδα θα μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία των παραμεθόριων νήσων και μικρονήσων, εξαλείφοντας οποιεσδήποτε απειλές εν τη γενέσει τους.

 Η συνεχής ναυτική παρουσία ενισχύει την αποτροπή και διασφαλίζει την ισχυρή και συνεχιζόμενη αποτροπή απέναντι στην Τουρκία.

 

 

 

 

 

 

 


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:         -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road+news


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]