Σάλος στον ακριτικό Έβρο με τον κόσμο να χάνει τη γη του, να απειλείται και να εκβιάζεται...
Αγρότες και ιδιοκτήτες εκτάσεων στις περιοχές του Διδυμοτείχου και της Ορεστιάδας βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης και έντονου προβληματισμού, καθώς και εκνευρισμού, εξαιτίας της τακτικής μιας μεγάλης εταιρείας ανεμογεννητριών, η οποία τους έχει αποστείλει εξώδικα το τελευταίο διάστημα. Τα εξώδικα αυτά παρουσιάζουν τη μορφή τελεσίδικων καταστάσεων και ενδέχεται να θεωρηθούν και εκβιαστικά από τους παραλήπτες τους.
Η εταιρεία ζητά από τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων να αποδεχθούν τις οικονομικές της προτάσεις για τη μίσθωση ή την πώληση των χωραφιών τους για διάστημα που ξεπερνά τα 20 χρόνια, στα σημεία που προορίζονται για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.
Επιπλέον, η εταιρεία τους πιέζει να απαντήσουν μέσα σε πολύ σύντομο
χρονικό διάστημα (συγκεκριμένα σε 3 ημέρες), διαφορετικά, επικαλούμενη
τον νόμο του 2022, που χαρακτηρίζει τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
(ΑΠΕ) ως έργα εθνικής σημασίας, προτίθεται να προχωρήσει στην
απαλλοτρίωση των χωραφιών τους.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους αγρότες, με τους περισσότερους από αυτούς να καταφεύγουν σε νομικούς συμβούλους προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητές τους και τις νομικές οδούς για να αντιδράσουν στα εξώδικα της εν λόγω εταιρείας.
Το έργο αυτό αφορά την κατασκευή τεσσάρων Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) με συνολική ισχύ 302,4 MW, καθώς και τα συνοδά έργα τους, συμπεριλαμβανομένης μιας διασυνδετικής γραμμής μεταφοράς 150 kV προς ένα νέο Κέντρο Υψηλής Τάσης (Κ.Υ.Τ.).
Ειδικότερα, το έργο απαρτίζεται από:
-1. Αιολικό Πάρκο 100,8 MW (με 24 Ανεμογεννήτριες) στη θέση «Λαγός – Πύργος – Αλώνια» της Δ.Ε. Διδυμοτείχου & Ορεστιάδας του Δήμου Διδυμοτείχου & Ορεστιάδας.
– 2. Αιολικό Πάρκο ισχύος 63,0 MW (με 15 Α/Γ) στη θέση «Τρανή Ράχη – Χέρσος Λόφος – Πηγάδια» της Δ.Ε. Διδυμότειχου, Μεταξάδων & Ορεστιάδας των Δήμων Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.
-3. Αιολικό Πάρκο ισχύος 46,2 MW (με 11 Α/Γ) στη θέση «Αλμυρές – Πάγος» της Δ.Ε. Κυπρίνου του Δήμου Ορεστιάδας.
-4. Αιολικό Πάρκο ισχύος 92,4 MW (με 22 Α/Γ) στη θέση «Φύλακες – Αετός – Μαυροχώματα» της Δ.Ε. «Βύσσας – Κυπρίνου» του Δήμου Ορεστιάδας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο έχει εξασφαλίσει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο) από τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ εγκρίθηκε η τροποποίηση της ως προς την ένταξη στον σχεδιασμό του των εκτάσεων εκείνων που διέπονται από τη δασική νομοθεσία, συνολικού εμβαδού 35.302,04 τ.μ.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούν και σε δασικές εκτάσεις να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ήδη έρθει σε συμφωνίες με ορισμένους αγρότες και ιδιοκτήτες εκτάσεων, οι οποίοι είτε ενοικίασαν είτε πούλησαν τα χωράφια τους για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα φαίνεται να έχουν αποκομίσει ικανοποιητικά χρηματικά ποσά από τις συμφωνίες τους.
Από την άλλη πλευρά, όσοι αγρότες δεν επιθυμούν να παραχωρήσουν τα
χωράφια τους είτε λόγω της ανικανοποίησης τους από τις οικονομικές
προσφορές, είτε επειδή θέλουν να συνεχίσουν να τα καλλιεργούν,
βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την αποστολή εξωδίκων και προσπαθούν να
βρουν τρόπους για να αντιδράσουν αποτελεσματικά και δυναμικά.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2022 (Ν. 4951/2022, άρθρο 4 παράγραφος 7), σε συνδυασμό με τον Ν. 2882/2001 που αφορά τις “Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις” (ο οποίος αρχικά είχε εφαρμογή μόνο για έργα της ΔΕΗ, αλλά επεκτάθηκε και στα έργα ΑΠΕ), επιτρέπει την απαλλοτρίωση εκτάσεων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν συμφωνεί με την παραχώρηση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε πρόσφατα και την ένταξη εκτάσεων, οι οποίες υπάγονται στη δασική νομοθεσία, στον σχεδιασμό αυτών των έργων. Όταν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δημοσίευσε την έγκριση για τα συγκεκριμένα τέσσερα έργα αιολικών πάρκων στον βόρειο Έβρο, αναφέροντας απλώς τις γεωγραφικές συντεταγμένες των περιοχών, οι ιδιοκτήτες εκτάσεων που διαφωνούσαν με την εγκατάσταση δεν είχαν παρά μόνο μία επιλογή: να καταθέσουν ένσταση.
Είναι όμως λογικό να αναρωτηθεί κανείς, ποιος απλός αγρότης παρακολουθεί τη σελίδα της ΡΑΕ για να ενημερωθεί για την ανάρτηση αυτών των εγκρίσεων; Επιπλέον, ακόμα και αν κάποιος είχε την πρόθεση να το κάνει, πώς θα μπορούσε να γνωρίζει ότι το χωράφι του βρίσκεται εντός των εν λόγω συντεταγμένων; Η όλη διαδικασία, λοιπόν, φαίνεται να είναι προσεκτικά οργανωμένη και καλά σχεδιασμένη.
Πηγή: -Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου