Γάζα: Τουλάχιστον 116 Παλαιστίνιοι νεκροί σε μάχη για βοήθεια – Οι σκιές του πολέμου βαθαίνουν...
της Σοφία Παπανδρέου
Ένα νέο τραγικό επεισόδιο σημειώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, με τουλάχιστον 116 Παλαιστίνιους να χάνουν τη ζωή τους σε περιστατικά που σχετίζονται με την προσπάθειά τους να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας και διεθνών οργανισμών.
Τρόφιμα, σφαίρες και απελπισία
Την Κυριακή 21 Ιουλίου, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) εισήλθε στη Ζικίμ μεταφέροντας προμήθειες τροφίμων. Όμως, η άφιξη της βοήθειας πυροδότησε συγκέντρωση χιλιάδων αμάχων — και, όπως καταγγέλλεται, πυρά από ισραηλινές δυνάμεις.
Το WFP έκανε λόγο για «τεράστια πλήθη πεινασμένων ανθρώπων που δέχθηκαν πυρά», χαρακτηρίζοντας την επίθεση «εντελώς απαράδεκτη».
Από τα 116 θύματα, 80 σκοτώθηκαν στη Ζικίμ, βορειοδυτικά της πόλης της Γάζας, ενώ άλλοι 36 σε διαφορετικά σημεία του θυλάκου. Δεκάδες τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία που ήδη λειτουργούν οριακά.
Η απάντηση του ισραηλινού στρατού
Το Ισραήλ διέψευσε τον απολογισμό των Παλαιστινιακών Αρχών. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι στρατιώτες άνοιξαν προειδοποιητικά πυρά «για να απωθήσουν άμεση απειλή», χαρακτηρίζοντας τη συγκέντρωση ως επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη.
Ωστόσο, εικόνες θρήνου και καταγγελίες για δολοφονία 12χρονου έχουν διαδοθεί ευρέως, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για τον χειρισμό της κατάστασης.
Διεθνής αγωνία για λιμό και πολιορκία
Ο ΟΗΕ, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεκάδες ΜΚΟ προειδοποιούν για λιμό, καθώς η πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα γίνεται όλο και πιο περιορισμένη.
Η Γάζα παραμένει υπό πολιορκία για πάνω από 21 μήνες, με συνεχείς πολεμικές επιχειρήσεις, αεροπορικές επιδρομές και διακοπές στην παροχή βασικών αγαθών. Το ΠΕΠ εκφράζει φόβους για κατάρρευση της επισιτιστικής ασφάλειας, ενώ οργανώσεις κατηγορούν το Ισραήλ για παρεμπόδιση ανθρωπιστικών διαδρόμων.
Το δίλημμα της ανθρωπιστικής προστασίας
Η πρόσφατη τραγωδία στη Ζικίμ φέρνει ξανά στο προσκήνιο το δίλημμα: πώς προστατεύεται η ανθρωπιστική βοήθεια σε εμπόλεμες ζώνες; Ποιος ορίζει πότε μια ανθρωπιστική συγκέντρωση γίνεται «απειλή»; Και κυρίως — πόσοι άμαχοι πρέπει να πεθάνουν για να ακουστεί η κραυγή τους;
Η Γάζα δεν είναι απλώς ένα γεωγραφικό σημείο. Είναι μια πληγή ανοιχτή στον σύγχρονο κόσμο· ένα σύμβολο των ορίων της πολιτικής, της διπλωματίας και της ανθρώπινης συνείδησης. Η φρίκη της καθημερινής ζωής κάτω από βομβαρδισμούς, η μάχη για ένα κομμάτι ψωμί και η απώλεια ζωών σε ουρές για βοήθεια — μας υποχρεώνουν να κοιτάξουμε κατάματα την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας.
Η καθημερινότητα στη Γάζα έχει μετατραπεί σε έναν εφιάλτη όπου η αναζήτηση τροφής ισοδυναμεί με ρίσκο ζωής. Παλαιστίνιοι που επιχειρούν να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια περιγράφουν σκηνές που θυμίζουν δυστοπική ταινία.
Γιούσεφ αλ-Ατζούρι, πατέρας επτά παιδιών, δήλωσε: «Τα παιδιά μου κλαίνε συνέχεια επειδή πεινάνε. Πήγα να πάρω βοήθεια, αλλά ήταν σαν το Squid Game. Πυροβολισμοί, πανικός, άνθρωποι να μαχαιρώνονται για ένα σακουλάκι ρύζι».
Χιντ Αλ-Ναουάτζα, μητέρα τεσσάρων παιδιών, είπε στο Reuters: «Είτε επιστρέφεις με φαγητό και τα παιδιά χαίρονται, είτε επιστρέφεις νεκρός, είτε επιστρέφεις με άδεια χέρια και τα παιδιά κλαίνε. Μας σκοτώνουν, δεν αντέχουμε άλλο».
Άλλοι μάρτυρες περιγράφουν στρατιώτες να βιντεοσκοπούν τους αμάχους που παλεύουν για τρόφιμα, γελώντας και σημαδεύοντάς τους με όπλα.
Διεθνής κατακραυγή και αντιδράσεις οργανισμών
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αυξανόμενη ανησυχία:
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι σχεδόν 800 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από πυρά ενώ περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια από τα τέλη Μαΐου.
Ο Τομ Φλέτσερ, επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, δήλωσε: «Η βοήθεια που επιτρέπεται είναι σταγόνα στον ωκεανό. Οι Παλαιστίνιοι που αναζητούν τροφή πυροβολούνται. Το Ισραήλ αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του ως δύναμη κατοχής».
101 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών απηύθυναν επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση ζητώντας μόνιμη εκεχειρία και απρόσκοπτη πρόσβαση στη βοήθεια: «Κάθε χαμένη ημέρα ενισχύει τη συνενοχή στη συστηματική εξόντωση ενός λαού».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε συναγερμό για τις μαζικές εντολές εκκένωσης και τις εκατοντάδες απώλειες αμάχων, ζητώντας άμεση και απρόσκοπτη παροχή βοήθειας
Η τραγωδία στη Ζικίμ δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Είναι η συμπύκνωση μιας μακροχρόνιας σύγκρουσης όπου η αξιοπρέπεια, η πείνα και η ελπίδα συγκρούονται κάθε μέρα με την ισχύ των όπλων. Το να παραλάβεις ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι πράξη θάρρους — κι όμως, στη Γάζα, έχει γίνει επικίνδυνη αποστολή.
Οι εικόνες των αμάχων που πέφτουν νεκροί σε ουρές για τρόφιμα, οι μαρτυρίες γονιών που ρισκάρουν τα πάντα για ένα γεύμα, και η διεθνής ανησυχία που δεν μεταφράζεται εύκολα σε δράση, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό.
Αν η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε το αυτονόητο — ότι ένας άνθρωπος μπορεί να τραφεί χωρίς να δεχτεί πυρά — τότε το ερώτημα δεν είναι απλώς πολιτικό. Είναι υπαρξιακό.
Ίσως το πραγματικό μήνυμα της Γάζας προς τον κόσμο δεν είναι η ανάγκη για βοήθεια. Είναι η ανάγκη να ακουστεί και να σεβαστεί η ανθρώπινη ζωή — πριν η ανθρωπιά γίνει το σπανιότερο αγαθό απ’ όλα.
Μείνετε μπροστά στις εξελίξεις — κάντε Like στο Facebook
Από το newsroom
της Σοφία Παπανδρέου
-Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου