Σε γενικές γραμμές, προτιμάμε συσκευασμένο κοτόπουλο από επώνυμες εταιρείες, γιατί τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες για την ασφάλεια και την υγιεινή του προϊόντος...
Η συσκευασία προστατεύει το κοτόπουλο κατά τη μεταφορά και τη συντήρησή του στα ψυγεία από τυχόν επιμολύνσεις. Όμως, πρέπει να προσέχουμε τα εξής:
Το νωπό κοτόπουλο πρέπει να έχει σάρκα σφιχτή και δέρμα φωτεινό και υπόλευκο. Τα ελεύθερης βοσκής κοτόπουλα συχνά έχουν ελαφρώς κιτρινωπό χρώμα, λόγω της διαφορετικής ράτσας τους και της διατροφής τους που περιλαμβάνει καλαμπόκι.
Η συσκευασία πρέπει να είναι άθικτη, χωρίς σπασμένο δισκάκι ή σκισμένη ζελατίνη.
Ελέγχουμε τις ετικέτες, στις οποίες αναγράφονται ο κωδικός πιστοποιημένου και εγκεκριμένου σφαγείου, η ημερομηνία σφαγής και λήξης και διάφορες άλλες πιστοποιήσεις. Συχνά, οι μεγάλες εταιρείες αναγράφουν συμπληρωματικές πληροφορίες, όπως το είδος διατροφής του κοτόπουλου και χρήσιμες οδηγίες συντήρησης. Στην περίπτωση των βιολογικών κοτόπουλων (τα οποία σύμφωνα με το νόμο διατίθενται μόνο συσκευασμένα), αναγράφονται υποχρεωτικά ο παραγωγός και η περιοχή προέλευσης του κοτόπουλου, ενώ πρέπει να φαίνεται και το σήμα του οργανισμού πιστοποίησης.
Χύμα υπό προϋποθέσεις
Νωπό κοτόπουλο χύμα αγοράζουμε μόνο από κρεοπώλη της απόλυτης εμπιστοσύνης μας, καθώς ενδέχεται οι συνθήκες μεταφοράς, συντήρησης και αποθήκευσης να μην είναι σωστές. Προσέχουμε τα εξής:
Αναζητούμε τη μικρή, πλαστική, τετράγωνη ταμπελίτσα που υποχρεωτικά πρέπει να έχουν όλα τα ολόκληρα χύμα κοτόπουλα, ελληνικά ή εισαγωγής. Βρίσκεται καρφωμένη στις φτερούγες ή στο στήθος του κοτόπουλου και σε αυτήν αναγράφονται η ημερομηνία λήξης, η προέλευση και η εμπορική φίρμα του. Δεν αγοράζουμε «ανώνυμα» κοτόπουλα.
Αποφεύγουμε κοτόπουλα με βαριά ή δυσάρεστη μυρωδιά, χτυπημένα, με σκισμένο δέρμα, με πολλές μελανιές και κόκκινες κηλίδες. Αποφεύγουμε, επίσης, πουλερικά με σπασμένα οστά που εξέχουν από το δέρμα ή τη σάρκα τους. Όλα αυτά τα σημάδια δείχνουν αμφίβολες συνθήκες μεταφοράς και συντήρησης.
Ζητούμε από τον κρεοπώλη να καθαρίσει προσεκτικά το κοτόπουλο, και ειδικά τα «κοτσάνια», από τυχόν φτερά που βρίσκονται κυρίως στις φτερούγες και τις άκρες των ποδιών. Παρ’ όλα αυτά, το χύμα κοτόπουλο ίσως χρειαστεί να το καψαλίσουμε, για να απομακρύνουμε τυχόν φτερά. Αυτό θα το κάνουμε πολύ προσεκτικά, πάνω από το νεροχύτη, με ένα κομμάτι βαμβάκι τυλιγμένο γύρω από ένα πιρούνι, βουτηγμένο σε καθαρό οινόπνευμα και αναμμένο.
Πηγή: - Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου