«Στην Κω υπάρχει πιθανότητα να έχουμε τσουνάμι. Δεν έχει καμία σημασία το ύψος του τσουνάμι στις επιπτώσεις.

 Μπορεί να είναι μικρό με τεράστιες επιπτώσεις», δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας...


Με φόντο τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει η τοποθέτηση συστήματος προειδοποίησης για τσουνάμι στην Κω, ο κ. Λέκκας δεν απέκλεισε την πιθανότητα να δημιουργηθεί τσουνάμι στο νησί.


«Είμαι ο συντάκτης της παγκόσμιας κλίμακας τσουνάμι. Στην Κω υπάρχει πιθανότητα να έχουμε τσουνάμι. Δεν έχει καμία σημασία το ύψος του τσουνάμι στις επιπτώσεις. Μπορεί να είναι μικρό με τεράστιες επιπτώσεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων.



Πάντως σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία τόνισε ότι «πρέπει να εκσυγχρονιστούμε ως κοινωνία, να αφήσουμε πίσω τα παλιά, την άποψη ότι κρύβουμε τα θέματα κάτω από το χαλί, γιατί αυτό στοιχίζει ζωές» και υπογράμμισε ότι έχει ενδοιασμό «αν έπρεπε να μπουν (σ.σ. οι πινακίδες) αυτή τη χρονική περίοδο». 


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πινακίδες έχουν τοποθετηθεί με τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκού φορέα έρευνας, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, ενώ η Κως είναι η πρώτη περιοχή της χώρας στην οποία εγκαθίσταται το εν λόγω σύστημα μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στο νησί το καλοκαίρι 2017, όπου προκλήθηκε τσουνάμι ύψους 1,5 μέτρου.

Από την πλευρά του, ο κ. Λέκκας τονίζει μάλιστα ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το ύψος του τσουνάμι στις επιπτώσεις. «Η τρωτότητα των συστημάτων είναι τέτοια που είναι ανεξάρτητη του ύψους του κύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε τη σημασία που έχει να υπάρχει προειδοποίηση επί του επικείμενου συμβάντος. 

Ως παράδειγμα έφερε το τσουνάμι στην Ινδονησία, λέγοντας ότι το ύψος του κύματος μπορεί να ήταν δύο μέτρα, αλλά οι απώλειες ήταν μεγάλες ακριβώς επειδή δεν υπήρχε σύστημα προειδοποίησης. 

Ακόμη, τόνισε ότι «σε όλη την Ιαπωνία υπάρχουν ανάλογα συστήματα - πολύ πιο εξελιγμένα - σε 1.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής με προειδοποιητικά για τσουνάμι και εμείς έχουμε ενδοιασμό για το αν θα πρέπει να τοποθετηθούν». «Πρέπει να εκσυγχρονιστούμε ως κοινωνία», πρόσθεσε.