Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

 

Μια εκκλησία 70 τετραγωνικών μέτρων, ίδια με την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, θα χτίσουν οι κάτοικοι του ακριτικού χωριού Φυλάκιο, δίπλα στις υπάρχουσες δομές...

 φιλοξενίας μεταναστών, για να ανακόψουν την επέκταση των δομών και την αύξηση της χωρητικότητάς τους.  

 

Οι 300 κάτοικοι του χωριού Φυλάκιο Ορεστιάδας δίπλα στα τουρκικά σύνορα, δίνουν τη δική τους μάχη προσπαθώντας να αποτρέψουν την επέκταση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) μεταναστών και προσφύγων και του Προαναχωρησιακού Κέντρου.

 

Ένα μικρό χωριό, σε απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις των δυο δομών φιλοξενίας (ΚΥΤ) και κράτησης αλλοδαπών που δεν δικαιούνται άσυλο και στη συνέχεια απελαύνονται (ΠΡΟΚΕΚΑ). Βρίσκονται περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά.
 

 Αποστολή του Sputnik στον Έβρο: Φανή Χαρίση

 

 Η καθημερινότητα των λιγοστών κατοίκων του -οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι υπερήλικες- έχει αλλάξει δραματικά, καθώς οι νέοι εγκατέλειψαν το Φυλάκιο για να βρουν μια καλύτερη ζωή είτε σε μεγάλες πόλεις είτε ακόμα και στο εξωτερικό. Το δημοτικό σχολείο εδώ και χρόνια παραμένει κλειστό και άδειο αφού πλέον δεν υπάρχουν παιδιά για να φοιτήσουν σε αυτό.

 


Φυλάκιο Ορεστιάδας © Sputnik / Kostis Ntantamis  / 

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να αυξήσει τη χωρητικότητα σε ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους που είναι αποφασισμένοι να το σταματήσουν θυμίζοντας τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου όταν χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Το Φυλάκιο απέχει λίγα χιλιόμετρα από τις Καστανιές.

 


 Το ΚΥΤ στο Φυλάκιο Ορεστιάδας © Sputnik / Kostis Ntantamis  /

Ο πρόεδρος του χωριού Χρήστος Τυρμπάκης μάς υποδέχεται έξω από τις εγκαταστάσεις του ΚΥΤ και του ΠΡΟΚΕΚΑ λέγοντας μας ότι οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης όσων μεταναστών ζουν σε αυτές, όχι όμως να αυξηθεί η χωρητικότητά τους.

 

 

Εκκλησία σαν την Αγία Σοφία χτίζουν στο Φυλάκιο

Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε, έχει ήδη ενοικιάσει 33 στρέμματα δίπλα από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις για να επεκτείνει τις δομές. Όμως δίπλα σε αυτά τα στρέμματα, υπάρχει ένα αγροτεμάχιο έξι στρεμμάτων το οποίο παρότι το κράτος ήθελε να το νοικιάσει, ο κάτοχός του το παραχώρησε για να ανεγερθεί εκκλησία.
Ο 75χρονος Κώστας Σωτηρόπουλος, κάτοικος του Φυλακίου, μιλώντας στο Sputnik εξήγησε τους λόγους που παραχώρησε το αγροτεμάχιό του το οποίο, όπως είπε, «είχε αγοράσει με κόπο και πολλή δουλειά».
 
 
Ο κάτοικος του Φυλακίου Ορεστιάδας, Χρήστος Σωτηρόπουλος

 
«Ζω εδώ χρόνια. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρουν μετανάστες και θα τους αφήνουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι μέσα στο χωριό μας. Εμείς αυτό δεν το θέλουμε και οι αρμόδιοι με πλησίασαν πολλές φορές για να δώσω (σ.σ. το αγροτεμάχιο). Τους είπα ότι δεν θα τους το δώσω και θα το παραχωρήσω δωρεά στην Εκκλησία να κάνουμε έναν Ναό» εξήγησε ο κ. Σωτηρόπουλος. 
 
Μάλιστα μας αποκάλυψε ότι ο Ιερός Ναός θα έχει το όνομα «Αγία Σοφία» και το σχέδιο κατασκευής της θα είναι «όπως της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη»
 
«Θα έχει ακριβώς το ίδιο σχέδιο και θα είναι περίπου 70 τετραγωνικά μέτρα, ενώ γύρω της θα φυτέψουμε δένδρα, θα βάλουμε και παγκάκια για να πηγαίνει ο κόσμος» δήλωσε προσθέτοντας πάντως με νόημα ότι «Σοφία λένε και τη σύζυγό μου», δίνοντας έτσι έναν ακόμα λόγο για τη βάφτιση της εκκλησίας.




 click-go-back-button

pixiz-19-09-2018-03-25-22
✉️ Κάνε εγγραφή για να λαμβάνεις περισσότερα άρθρα σαν αυτό στο email σου!


Κάντε μας like στο facebook   



 Πηγή:
sputniknews.gr/20210410, http://greeknation.blogspot.com/2021/04/300.html         Posted by Anexartitos.Ta.Neα

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

  • .Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

     
    . Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


    . Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

     
    . Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


    . Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


    . Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


    . Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


    . Περισσότερα στους όρους χρήσης.

     

  • . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]