Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

 Η ιβερμεκτίνη έχει ονομαστεί «θαυματουργό» φάρμακο Covid, που υποστηρίζεται από αντιπάλους εμβολίων και συνιστάται από τις υγειονομικές αρχές σε ορισμένες χώρες...

 

 

Αλλά το BBC μπορεί να αποκαλύψει ότι υπάρχουν σοβαρά λάθη σε μια σειρά βασικών μελετών στις οποίες βασίζονται οι υποστηρικτές του φαρμάκου. 

 Για μερικά χρόνια η ιβερμεκτίνη ήταν ένα ζωτικής σημασίας αντιπαρασιτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ανθρώπων και ζώων. Αλλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε μια κραυγή από ορισμένους υποστηρικτές για τη χρήση του φαρμάκου για κάτι άλλο - για την καταπολέμηση του Covid και την πρόληψη των θανάτων. 

 Οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη χρήση του φαρμάκου κατά του Covid, αλλά χιλιάδες υποστηρικτές, πολλοί από τους οποίους είναι ακτιβιστές κατά των εμβολίων, συνέχισαν να κάνουν έντονη εκστρατεία για τη χρήση του.


 

Μέλη των ομάδων κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ανταλλάσσουν συμβουλές για να πιάσουν το φάρμακο, υποστηρίζοντας ακόμη και τις εκδόσεις που χρησιμοποιούνται για τα ζώα. Η φήμη γύρω από την ιβερμεκτίνη - βασισμένη στη δύναμη της πίστης στην έρευνα - οδήγησε μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο να τη χρησιμοποιήσουν. 

 Οι υποστηρικτές του φαρμάκου επισημαίνουν μια σειρά επιστημονικών μελετών και συχνά ισχυρίζονται ότι αυτά τα στοιχεία αγνοούνται ή καλύπτονται. 

Αλλά μια ανασκόπηση από μια ομάδα ανεξάρτητων επιστημόνων έθεσε σοβαρές αμφιβολίες για αυτό το σύνολο της έρευνας. Το BBC μπορεί να αποκαλύψει ότι περισσότερες από το ένα τρίτο των 26 μεγάλων δοκιμών του φαρμάκου για χρήση στον Covid έχουν σοβαρά λάθη ή σημάδια πιθανής απάτης. 

Κανένα από τα υπόλοιπα δεν δείχνει πειστικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της ιβερμεκτίνης. Ο Δρ Kyle Sheldrick, μια από τις ομάδες που ερευνούσε τις μελέτες, είπε ότι δεν είχαν βρει "μια μόνο κλινική δοκιμή" που να υποστηρίζει ότι η ιβερμεκτίνη απέτρεψε τους θανάτους από Covid που δεν περιείχαν "ούτε εμφανή σημάδια κατασκευής ούτε λάθη τόσο κρίσιμα που να ακυρώνουν τη μελέτη". 

 

 Τα κυριότερα προβλήματα περιλάμβαναν: 

 Τα ίδια δεδομένα ασθενών χρησιμοποιούνται πολλές φορές για δήθεν διαφορετικά άτομα.

Αποδείξεις ότι η επιλογή των ασθενών για τις ομάδες δοκιμών δεν ήταν τυχαία.

Οι αριθμοί είναι απίθανο να προκύψουν φυσικά.

 Ποσοστά υπολογισμένα λανθασμένα.

 Οι τοπικοί φορείς υγείας αγνοούν τις μελέτες.

 

Οι επιστήμονες της ομάδας - ο Δρ Gideon Meyerowitz -Katz, ο Dr James Heathers, ο Dr Nick Brown και ο Dr Sheldrick - έχουν ο καθένας ένα ιστορικό έκθεσης για την αποκάλυψη της αδέξιας επιστήμης. Συνεργάστηκαν από απόσταση σε άτυπη και εθελοντική βάση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

 

Δημιούργησαν μια ομάδα που ερευνούσε βαθύτερα τις μελέτες για την ιβερμεκτίνη αφού ο φοιτητής της ιατρικής Τζακ Λόρενς εντόπισε προβλήματα με μια επιδραστική μελέτη από την Αίγυπτο. 

 

Μεταξύ άλλων θεμάτων, περιείχε ασθενείς που αποδείχθηκαν ότι πέθαναν πριν ξεκινήσει η δοκιμή. Τώρα έχει αποσυρθεί από το περιοδικό που το δημοσίευσε. 

 Η ομάδα ανεξάρτητων επιστημόνων εξέτασε σχεδόν κάθε τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή (RCT) για ιβερμεκτίνη και Covid - θεωρητικά τα υψηλότερα ποιοτικά αποδεικτικά στοιχεία - συμπεριλαμβανομένων όλων των βασικών μελετών που αναφέρονται τακτικά από τους υποστηρικτές του φαρμάκου. 

 Τα RCT περιλαμβάνουν άτομα που επιλέγονται τυχαία για να λάβουν είτε το υπό δοκιμή φάρμακο είτε ένα εικονικό φάρμακο - ένα εικονικό φάρμακο χωρίς δραστικές ιδιότητες.

 


Η ομάδα εξέτασε επίσης έξι ιδιαίτερα σημαντικές δοκιμές παρατήρησης. Αυτός ο τύπος δοκιμής εξετάζει τι συμβαίνει με τους ανθρώπους που παίρνουν το φάρμακο ούτως ή άλλως, οπότε μπορεί να είναι προκατειλημμένος από τους τύπους ατόμων που επιλέγουν να λάβουν τη θεραπεία.

Από τις συνολικά 26 μελέτες που εξετάστηκαν, υπήρχαν ενδείξεις σε πέντε ότι τα δεδομένα μπορεί να ήταν πλαστά - για παράδειγμα περιείχαν σχεδόν αδύνατους αριθμούς ή σειρές πανομοιότυπων ασθενών που αντιγράφηκαν και επικολλήθηκαν.

Σε άλλες πέντε υπήρχαν σημαντικές κόκκινες σημαίες - για παράδειγμα, οι αριθμοί δεν αθροίστηκαν, τα ποσοστά υπολογίστηκαν εσφαλμένα ή οι τοπικοί φορείς υγείας δεν γνώριζαν ότι είχαν πραγματοποιηθεί.

Πέρα από αυτές τις ελαττωματικές δοκιμές, υπήρχαν 14 συγγραφείς μελετών που δεν κατάφεραν να στείλουν πίσω δεδομένα. Οι ανεξάρτητοι επιστήμονες το έχουν επισημάνει ως πιθανό δείκτη απάτης.

Το δείγμα ερευνητικών εργασιών που εξετάστηκαν από την ανεξάρτητη ομάδα περιέχει επίσης κάποιες μελέτες υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο. Όμως, τα κύρια προβλήματα ήταν όλες στις μελέτες που έκαναν μεγάλες αξιώσεις για την ιβερμεκτίνη - στην πραγματικότητα, όσο μεγαλύτερος ήταν ο ισχυρισμός όσον αφορά τις ζωές που σώθηκαν ή αποφεύχθηκαν λοιμώξεις, τόσο μεγαλύτερες ήταν οι ανησυχίες που υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι πλαστή ή άκυρη, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκλειστεί το ανθρώπινο σφάλμα σε αυτές τις δοκιμές, ο Dr Sheldrick, ιατρός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό τουλάχιστον μερικά από αυτά να έχουν χειριστεί εν γνώσει τους.

Μια πρόσφατη μελέτη στο Λίβανο διαπιστώθηκε ότι είχε στοιχεία λεπτομερειών 11 ασθενών που είχαν αντιγραφεί και επικολληθεί επανειλημμένα - υποδηλώνοντας ότι πολλοί από τους εμφανείς ασθενείς της δοκιμής δεν υπήρχαν πραγματικά.

Οι συντάκτες της μελέτης δήλωσαν στο BBC ότι «το αρχικό σύνολο δεδομένων ήταν παραποιημένο, σαμποτάρισμα ή εισήχθη κατά λάθος στο τελικό αρχείο» και ότι έχουν υποβάλει ανάκληση στο επιστημονικό περιοδικό που το δημοσίευσε. 

 

 


 

Μια άλλη μελέτη από το Ιράν έδειξε ότι η ιβερμεκτίνη απέτρεψε τους ανθρώπους να πεθάνουν από τον Covid.

Αλλά οι επιστήμονες που το ερεύνησαν βρήκαν ζητήματα. Τα αρχεία για το πόσο σίδηρος υπήρχε στο αίμα των ασθενών περιείχαν αριθμούς σε μια ακολουθία που ήταν απίθανο να προκύψει φυσικά.

Και οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο αποδείχθηκε ότι είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους πριν ξεκινήσει η δοκιμή από αυτούς που έλαβαν ιβερμεκτίνη. Έτσι ήταν ήδη πιο άρρωστοι και στατιστικά πιο πιθανό να πεθάνουν.

Αλλά αυτό το μοτίβο επαναλήφθηκε σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών μετρήσεων. Τα άτομα με «κακές» μετρήσεις κατέληξαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, εκείνα με τις «καλές» μετρήσεις στην ομάδα της ιβερμεκτίνης.

Η πιθανότητα να συμβεί αυτό τυχαία σε όλες αυτές τις διαφορετικές μετρήσεις ήταν εξαφανιστικά μικρή, είπε ο Δρ Sheldrick.

Ο Δρ Morteza Niaee, επικεφαλής της μελέτης στο Ιράν, υπερασπίστηκε τα αποτελέσματα και τη μεθοδολογία και διαφώνησε με τα προβλήματα που του επισημάνθηκαν, προσθέτοντας ότι ήταν "πολύ φυσιολογικό να δούμε τέτοια τυχαιοποίηση" όταν λαμβάνονται υπόψη πολλοί διαφορετικοί παράγοντες και όχι όλοι οποιαδήποτε επίπτωση στον κίνδυνο Covid των συμμετεχόντων.

Αλλά οι δοκιμές του Λιβάνου και του Ιράν αποκλείστηκαν από ένα έγγραφο για τον Cochrane - τους διεθνείς εμπειρογνώμονες στην επισκόπηση επιστημονικών στοιχείων - επειδή ήταν "τόσο κακώς αναφερόμενες μελέτες". Η ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις οφέλους για την ιβερμεκτίνη όταν πρόκειται για Covid.

Η μεγαλύτερη και υψηλότερης ποιότητας μελέτη για την ιβερμεκτίνη που δημοσιεύθηκε μέχρι τώρα είναι η δοκιμή Together στο Πανεπιστήμιο McMasters στον Καναδά. Δεν βρήκε κανένα όφελος για το φάρμακο όταν πρόκειται για Covid. 

 

 


 

Η ιβερμεκτίνη θεωρείται γενικά ένα ασφαλές φάρμακο, αν και έχουν αναφερθεί ορισμένες παρενέργειες.

Οι κλήσεις για υποψίες δηλητηριάσεων με ιβερμεκτίνη στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί πολύ, αλλά από μια πολύ μικρή βάση (435 σε 1.143 φέτος) και οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις δεν ήταν σοβαρές. Οι ασθενείς είχαν εμετό, διάρροια, παραισθήσεις, σύγχυση, υπνηλία και τρόμο.

Αλλά η έμμεση βλάβη μπορεί να προέλθει από το να προσφέρουμε στους ανθρώπους μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ειδικά αν επιλέξουν ιβερμεκτίνη αντί να αναζητήσουν νοσοκομειακή θεραπεία για τον Covid ή να εμβολιαστούν.

Η Dr Patricia Garcia, ειδικός στη δημόσια υγεία στο Περού, είπε ότι σε ένα στάδιο εκτίμησε ότι 14 στους 15 ασθενείς που είδε στο νοσοκομείο έπαιρναν ιβερμεκτίνη και μέχρι να μπουν ήταν «πραγματικά, πολύ άρρωστοι».

Μεγάλες ομάδες προ-ιβερμεκτίνης στο Facebook έχουν μετατραπεί σε φόρουμ για τους ανθρώπους να βρίσκουν συμβουλές για το πού να το αγοράσουν, συμπεριλαμβανομένων των παρασκευασμάτων που προορίζονται για ζώα.

Ορισμένες ομάδες περιέχουν τακτικά δημοσιεύσεις σχετικά με τις θεωρίες συνωμοσίας για συγκάλυψη της ιβερμεκτίνης, καθώς και την προώθηση του αντι-εμβολιασμού ή την ενθάρρυνση των ασθενών να φύγουν από το νοσοκομείο εάν δεν λαμβάνουν το φάρμακο.

Οι ομάδες συχνά παρέχουν μια πύλη σε περισσότερες περιφέρειες στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή Telegram. 

 



 Αυτά τα κανάλια έχουν συντονίσει την παρενόχληση γιατρών που αποτυγχάνουν να συνταγογραφήσουν ιβερμεκτίνη και η κατάχρηση απευθύνεται σε επιστήμονες. Ο καθηγητής Andrew Hill, από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, έγραψε μια θετική επιθετική κριτική για την ιβερμεκτίνη, λέγοντας αρχικά ότι ο κόσμος πρέπει «να προετοιμαστεί, να προμηθευτεί, να ετοιμαστεί να εγκρίνει [το φάρμακο]».

Τώρα λέει ότι οι μελέτες δεν αντέχουν στον έλεγχο - αλλά αφού άλλαξε την άποψή του, με βάση νέα στοιχεία που εμφανίστηκαν, έλαβε άγρια ​​κακοποίηση.

Ένας μικρός αριθμός ειδικευμένων γιατρών είχε υπερβολική επίδραση στη συζήτηση για την ιβερμεκτίνη. Οι απόψεις του γνωστού υποστηρικτή Δρ Pierre Kory δεν έχουν αλλάξει παρά τις σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με τις δοκιμές. Επέκρινε «επιφανειακές ερμηνείες δεδομένων αναδυόμενων δοκιμών».

Η Dr Tess Lawrie - ιατρός που ειδικεύεται στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό - ίδρυσε την Βρετανική Ομάδα Ανάπτυξης Ιβερμεκτίνης (Bird).

Έχει ζητήσει παύση του προγράμματος εμβολιασμού Covid-19 και έχει κάνει αβάσιμους ισχυρισμούς ότι το εμβόλιο Covid είχε οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό θανάτων με βάση μια κοινή εσφαλμένη ανάγνωση δεδομένων ασφαλείας.

 

 

 Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού πάνελ ποια στοιχεία μπορεί να πείσουν ότι η ιβερμεκτίνη δεν λειτούργησε, απάντησε: "Η ιβερμεκτίνη λειτουργεί. Δεν υπάρχει τίποτα που να με πείσει". Είπε στο BBC: «Τα μόνα ζητήματα με τη βάση των αποδεικτικών στοιχείων είναι οι ασταμάτητες προσπάθειες να το υπονομεύσουμε».

Σε όλο τον κόσμο δεν ήταν αρχικά αντίθεση με τα εμβόλια αλλά η έλλειψή τους που οδήγησε τους ανθρώπους στην ιβερμεκτίνη.

Το φάρμακο έχει εγκριθεί, προταθεί ή συνταγογραφηθεί για Covid στην Ινδία, τη Νότια Αφρική, το Περού και μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Λατινικής Αμερικής, καθώς και στη Σλοβακία.

Οι υγειονομικές αρχές στο Περού και την Ινδία σταμάτησαν να συνιστούν ιβερμεκτίνη στις οδηγίες θεραπείας.

Τον Φεβρουάριο, η Merck - μία από τις εταιρείες που παράγει το φάρμακο - δήλωσε ότι "δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για πιθανό θεραπευτικό αποτέλεσμα κατά του Covid -19".

Στη Νότια Αφρική, το φάρμακο έχει γίνει πεδίο μάχης - οι γιατροί επισημαίνουν την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, αλλά πολλοί ασθενείς θέλουν απεγνωσμένα την πρόσβαση καθώς η διάθεση του εμβολίου ήταν αποσπασματική και προβληματική. Ένας γιατρός στη χώρα περιέγραψε έναν συγγενή, εγγεγραμμένο νοσηλευτή, ο οποίος δεν έκλεισε εμβόλιο για τον κορωνοϊό για το οποίο ήταν επιλέξιμο και στη συνέχεια έπιασε τον ιό.

«Όταν άρχισε να χειροτερεύει, αντί να κάνει σωστή εκτίμηση και θεραπεία, αντιμετώπισε τον εαυτό της με ιβερμεκτίνη», είπε.

"Αντί να συμβουλευτεί γιατρό, συνέχισε με την ιβερμεκτίνη και πήρε οξυγόνο στο σπίτι. Όταν άκουσα πόσο χαμηλά ήταν τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου (66%), παρακάλεσα την κόρη της να την πάει στο τραυματισμό.

"Στην αρχή ήταν απρόθυμοι, αλλά τους έπεισα να φύγουν. Πέθανε λίγες ώρες αργότερα".


Πρόσθετες αναφορές από τον Shruti Menon

 Additional reporting by Shruti Menon

 

 By Rachel Schraer & Jack Goodman
BBC Reality Check



 
Ακολουθήστε τον Ανεξάρτητος Τα Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

 
 

 

 

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Πηγή:   www.bbc.com/news/health-58170809      
-Posted by Anexartitos.Ta.Neα

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]