Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

 Βαθύτατη θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη, Βαγγέλη Παπαθανασίου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη (17/5) σε νοσοκομείο της Γαλλίας, σε ηλικία 79 ετών...

 

Καλλιτέχνες, πρόσωπα της δημοσιότητας, ο εγχώριος και ο διεθνής Τύπος αλλά και χιλιάδες κόσμου θέλησαν να πουν το δικό τους «αντίο» στον «Vangelis». 

 

Η NASA έστειλε το δικό της μήνυμα για να αποχαιρετήσει τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, παρουσιάζοντας ένα βίντεο αφιερωμένο σε αποστολή εξερεύνησης του Δία, τη μουσική σύνθεση του οποίου έχει επιμεληθεί ο μεγάλος δημιουργός. 

 

Η ανάρτηση ξεκινά με το λατινικό «Ad astra Vangelis» (από το Per aspera ad astra, που σημαίνει «μέσα από δύσβατα μονοπάτια, στα άστρα»), ενώ στη συνέχεια αναφέρει:

«Ο συνθέτης των ταινιών συνεισέφερε στις εξερευνήσεις της αποστολής Juno στον Δία, γράφοντας μουσική. Ακολουθήστε το διαστημόπλοιο της NASA Solar System Exploration γύρω από τον Δία, και τον δορυφόρο του Γανυμήδη, με τον ήχο ανεβασμένο», παραθέτοντας και το σχετικό βίντεο. 

 

 

 

 

Όταν η NASA έστειλε τις νότες του Βαγγέλη Παπαθανασίου μέχρι τον Δία

Πριν από μια δεκαετία, το 2013, η NASA επέλεξε τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου ως «χαλί» σε ένα μοναδικό βίντεο, που δείχνει τη Γη και τη Σελήνη από μεγάλη απόσταση να κινούνται στο διάστημα.

Το βίντεο δημιουργήθηκε από τη συρραφή εικόνων που μετέδωσε η αποστολή Juno καθ΄οδόν για το σύστημα του Δία. Το σκάφος είχε την ευκαιρία να απαθανατίσει το κοσμικό ζευγάρι στις 9 Οκτωβρίου, όταν ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει ένα κοντινό πέρασμα από τη Γη προκειμένου να αυξήσει ταχύτητα. Η απόσταση από το φωτογραφικό θέμα του ήταν 966.000 χιλιόμετρα, περίπου τρεις φορές η απόσταση Γης-Σελήνης.

«Καμία άλλη εικόνα δεν έχει συλλάβει το ουράνιο βαλς της Γης και της Σελήνης», σχολίασε ο Σκοτ Μπόλτον, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Juno στο Southwest Research Institute του Τέξας. 

 

 

«Η μουσική υπόκρουση είναι μια πρωτότυπη σύνθεση του Vangelis», αναφέρει ανακοίνωση της NASA, η οποίαέχει συνεργαστεί με τον Έλληνα συνθέτη και στο παρελθόν. O Παπαθανασίου είχε συνθέσει το άλμπουμ Μυθωδία, το οποίο αποτέλεσε το μουσικό θέμα της αποστολής Mars Odyssey το 2001, ενώ το 2003 τιμήθηκε με το Μετάλλιο Δημόσιας Προσφοράς της NASA.

Η λήψη των εικόνων από τις οποίες δημιουργήθηκε το βίντεο ήταν τεχνικός άθλος, δεδομένου ότι το Juno εκτελούσε εκείνη την ώρα δύο στροφές ανά λεπτό -αυτό σήμαινε ότι το σκάφος έπρεπε να λαμβάνει ένα καρέ κάθε φορά που οι κάμερες έφταναν ξανά στην ίδια ακριβώς θέση. Οι κάμερες αυτές είναι σχεδιασμένες να λειτουργούν σε χαμηλό φωτισμό και κανονικά παρακολουθούν τον προσανατολισμό των επιστημονικών οργάνων.

Στη διάρκεια του κοντινού περάσματος από τη Γη, το Juno έλαβε επίσης μια σειρά από «χαιρετίσματα» που μετέδωσαν στο διάστημα ραδιοερασιτέχνες από όλο τον κόσμο. Οι μεταδόσεις, κωδικοποιημένες σε σήματα Μορς, παρουσιάζονται στο παρακάτω βίντεο της NASA. 

 

To Juno (Ήρα) εκτοξεύτηκε το 2011 και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Δία το 2016. 

 

 

 

gnews

 
Ακολουθήστε τον Ανεξάρτητος Τα Νέα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

 
 

 

 

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 

 

 

 


  
Πηγή:   www.ieidiseis.gr/ellada/146707/ad-astra-vangelis-i-nasa-apoxaireta-ton-vaggeli-papathanasiou     -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

 

Θέλεις να προσφέρεις ;

.com/img/a/
Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά, μας βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]