Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

  Στο 97% των προ-πανδημικών επιπέδων ανήλθαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις το πρώτο τρίμηνο του 2024, με περισσότερους από 285 εκατομμύρια τουρίστες να ταξιδεύουν διεθνώς την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, περίπου 20% περισσότεροι από το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία του Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UN Tourism)...

 

 

Το 2023 οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις ανέκτησαν το 89% των επιπέδων του 2019, ενώ τα έσοδα από τον  τουρισμό παρέμειναν στο 97% και το άμεσο τουριστικό ΑΕΠ έφτασε στα ίδια επίπεδα με το 2019.

 

Η πρόβλεψη του UN Tourism για το 2024 δείχνει πλήρη ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού με αύξηση των αφίξεων κατά 2% πάνω από τα επίπεδα του 2019. Σύμφωνα με αυτό, τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ για τον τουρισμό δείχνουν ότι:

– Η Μέση Ανατολή σημείωσε την ισχυρότερη σχετική αύξηση, με τις διεθνείς αφίξεις να υπερβαίνουν κατά 36% τα προ-πανδημικά επίπεδα το α’ τρίμηνο του 2024, ή 4% πάνω από το α’ τρίμηνο του 2023. Αυτό ακολουθεί μια εξαιρετική επίδοση το 2023, όταν η Μέση Ανατολή έγινε η πρώτη περιοχή παγκοσμίως που ανέκτησε τα προ-πανδημικά μεγέθη (+22%).

 

– Η Ευρώπη, ο μεγαλύτερος προορισμός στον κόσμο, ξεπέρασε για πρώτη φορά τα προ της πανδημίας δεδομένα σε ένα τρίμηνο (+1% από το α’ τρίμηνο του 2019). Η περιοχή κατέγραψε 120 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, υποστηριζόμενη από την ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση.

– Η Αφρική υποδέχθηκε 5% περισσότερες αφίξεις το πρώτο τρίμηνο του 2024 ,σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 και 13% περισσότερες από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

– Η αμερικανική ήπειρος ανέκτησε πρακτικά τους αριθμούς πριν από την πανδημία αυτό το πρώτο τρίμηνο, με τις αφίξεις να φτάνουν το 99% των επιπέδων του 2019.

 

– Ο διεθνής τουρισμός γνωρίζει ταχεία ανάκαμψη στην Ασία και τον Ειρηνικό, όπου οι αφίξεις έφτασαν το 82% των προ-πανδημικών επιπέδων το α΄ τρίμηνο του 2024, αφού ανέκαμψαν κατά 65% το 2023.

Σε επιμέρους περιοχές, η Βόρεια Αφρική σημείωσε τις ισχυρότερες επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2014 με 23% περισσότερες διεθνείς αφίξεις από ό,τι πριν από την πανδημία, ακολουθούμενη από την Κεντρική Αμερική (+8%), την Καραϊβική και τη Δυτική Ευρώπη (και οι δύο +7%). Η Μεσόγειος ξεπέρασε τα-πανδημικά επίπεδα κατά 1%, ενώ η Νότια Αμερική έφτασε ουσιαστικά στα επίπεδα του 2019. Η Βόρεια Ευρώπη ανέκτησε το 98% των προ-πανδημικών επιπέδων, ενώ η Υποσαχάρια Αφρική και η Βόρεια Αμερική ανέκτησαν το 95%.

 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πολλοί προορισμοί σε όλο τον κόσμο συνέχισαν να επιτυγχάνουν ισχυρά αποτελέσματα το α’ τρίμηνο του 2024, όπως το Κατάρ (+177% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2019), η Αλβανία (+121%), η Σαουδική Αραβία (+98%), η Τανζανία (+53%), το Κουρασάο (+45%), η Σερβία (+43%), τα Τερκς και Κάικος (+42%), η Γουατεμάλα (+41%) και η Βουλγαρία (+38%).

Οι ισχυρές επιδόσεις του διεθνούς τουρισμού αποτυπώνονται επίσης στον Δείκτη Εμπιστοσύνης του UN Tourism, ο οποίος έφτασε τις 130 μονάδες (σε κλίμακα από 0 έως 200) για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, πάνω από τις προσδοκίες (122) που είχαν εκφραστεί για την περίοδο αυτή στα μέσα Ιανουαρίου.

 

Πως διαμορφώθηκαν οι τουριστικές εισπράξεις

Οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις έφτασαν το 2023 το 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια, γεγονός που σημαίνει πλήρης ανάκαμψη των προ-πανδημικών επιπέδων σε ονομαστικούς όρους, αλλά 97% σε πραγματικούς όρους, με προσαρμογή στον πληθωρισμό.

Ανά περιοχή, η Ευρώπη σημείωσε τις υψηλότερες εισπράξεις το 2023, με τους προορισμούς να κερδίζουν 660 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας τα προ-πανδημικά επίπεδα κατά 7% σε πραγματικούς όρους. Οι εισπράξεις στη Μέση Ανατολή “σκαρφάλωσαν” 33% πάνω από τα επίπεδα του 2019. Η Αμερική ανέκτησε το 96% των προ-πανδημικών εσόδων της το 2023 και η Αφρική το 95%. Η Ασία και ο Ειρηνικός κέρδισαν το 78% των προ-πανδημικών εσόδων τους, ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα, σε σύγκριση με την ανάκαμψη των αφίξεων κατά 65% πέρυσι.

Το σύνολο των εσόδων από εξαγωγές από τον διεθνή τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων τόσο των εισπράξεων, όσο και των επιβατικών μεταφορών, έφθασε το 2023 το 1,7 τρισεκατομμύριο δολάρια, περίπου το 96% των προ-πανδημικών επιπέδων σε πραγματικούς όρους. Το άμεσο ΑΕΠ του τουρισμού ανέκτησε τα προ-πανδημικά επίπεδα, φθάνοντας κατ’ εκτίμηση τα 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, που ισοδυναμεί με το 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Αρκετοί προορισμοί πέτυχαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα όσον αφορά τις εισπράξεις αυτό το τρίμηνο, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας (+127%), της Τουρκίας (+82%), του Πακιστάν (+72%), της Τανζανίας (+62%), της Πορτογαλίας (+61%), της Ρουμανίας (+57%), της Ιαπωνίας (+53%), της Μογγολίας (+50%), του Μαυρίκιου (+46%) και του Μαρόκου (+44%).

 

 

Προοπτική για πλήρη ανάκαμψη του Τουρισμού το 2024

Ο διεθνής τουρισμός αναμένεται να ανακάμψει πλήρως το 2024 υποστηριζόμενος από την ισχυρή ζήτηση, την ενισχυμένη αεροπορική συνδεσιμότητα και τη συνεχή ανάκαμψη της Κίνας και άλλων μεγάλων ασιατικών αγορών.

Ο τελευταίος δείκτης εμπιστοσύνης του UN Tourism δείχνει θετικές προοπτικές για την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, με βαθμολογία 130 για την περίοδο Μάιος-Αύγουστος 2024 (σε κλίμακα από 0 έως 200), αντανακλώντας πιο αισιόδοξο κλίμα από ό,τι νωρίτερα φέτος. Περίπου το 62% των εμπειρογνωμόνων του τουρισμού που συμμετείχαν στην έρευνα εμπιστοσύνης εξέφρασαν καλύτερες (53%) ή πολύ καλύτερες (9%) προσδοκίες για αυτή την περίοδο των 4 μηνών, που καλύπτει τη θερινή περίοδο στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ το 31% προβλέπει παρόμοιες επιδόσεις με αυτές του 2023.

 

Οι προκλήσεις παραμένουν

Σύμφωνα με την ομάδα εμπειρογνωμόνων του UN Tourism, οι οικονομικές και γεωπολιτικές αντίξοες συνθήκες εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τον διεθνή τουρισμό και τα επίπεδα εμπιστοσύνης.

Οι τελευταίες Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Απρίλιος 2024) κάνουν λόγο για σταθερή, αλλά αργή οικονομική ανάκαμψη, αν και μεικτή ανά περιοχή. Ταυτόχρονα, ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, οι ασταθείς τιμές του πετρελαίου και οι διαταραχές στο εμπόριο συνεχίζουν να μεταφράζονται σε υψηλό κόστος μεταφοράς και διαμονής.

Οι τουρίστες αναμένεται να συνεχίσουν να αναζητούν σχέση ποιότητας-τιμής και να ταξιδεύουν πιο κοντά στην πατρίδα τους ως απάντηση στις αυξημένες τιμές και τις συνολικές οικονομικές προκλήσεις, ενώ οι ακραίες θερμοκρασίες και άλλα καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιλογή προορισμού.

Η αβεβαιότητα που απορρέει από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, τη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ και άλλες αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, αποτελούν επίσης σημαντικούς κινδύνους για τον διεθνή τουρισμό.

Όπως επισημαίνει ο UN Tourism, καθώς ο διεθνής τουρισμός συνεχίζει να ανακάμπτει και να αναπτύσσεται, τροφοδοτώντας την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να προσαρμόζουν και να ενισχύουν τη διαχείριση του τουρισμού σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι κοινότητες και οι κάτοικοι βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της ανάπτυξης.




pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:    https://money-tourism.gr/un-tourism-oliki-epanafora-ton-pagkosmio-toyrismo-97-ton-pro-pandimikon-epipedon-st/     -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

 

 

 

 

Θέλεις να προσφέρεις ;

.com/img/a/
Κάνοντας σήμερα τη δική σας δωρεά, μας βοηθάτε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]