Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

  Η κλιματική αλλαγή και η μείωση της παραγωγής...

 

 

Η παγκόσμια αγορά καφέ αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή άνοδο τιμών, καθώς η παραγωγή συνεχίζει να μειώνεται λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως η παρατεταμένη ξηρασία, έχουν πλήξει σοβαρά τις κύριες χώρες παραγωγής, όπως η Βραζιλία και το Βιετνάμ, που μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό της παγκόσμιας προσφοράς κόκκων καφέ. Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή μετατροπή του καφέ από ένα προσιτό αγαθό σε ένα είδος πολυτελείας.

 

Οι αριθμοί πίσω από την άνοδο των τιμών

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (ICO), η παγκόσμια τιμή του καφέ έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και 13 χρόνια. Τον Ιούνιο, η σύνθετη τιμή δείκτη του ICO άγγιξε τα 226,83 σεντς ανά λίβρα, κάτι που ισοδυναμεί με περίπου 2,27 δολάρια. Αυτή η αύξηση των τιμών αποδίδεται στη μειωμένη παραγωγή και το αυξημένο κόστος, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι οι υψηλές τιμές πιθανότατα θα διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Η επίπτωση στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις

Η άνοδος της τιμής του καφέ έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης. Στην Ελλάδα, η κατάσταση επιδεινώθηκε από την αύξηση του ΦΠΑ στον σερβιζόμενο καφέ από 13% σε 24%, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Η νέα αυτή επιβάρυνση έχει αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές, οδηγώντας σε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του καφέ στα καφέ και τα εστιατόρια.

 

Οι συνέπειες για την ελληνική αγορά

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούλιο δείχνουν ότι οι τιμές στον κλάδο της εστίασης αυξήθηκαν κατά 6,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, με την τιμή του καφέ να παρουσιάζει αύξηση από 40 έως 70 λεπτά. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων καφέ αναφέρουν ότι πολλοί πελάτες έχουν αρχίσει να περιορίζουν τη συχνότητα των επισκέψεών τους, καθώς η κατανάλωση καφέ γίνεται πλέον πιο δαπανηρή.



 

 

 

 


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  
Πηγή:      primenews.press/  -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road%2Bnews


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]