Σε μια κίνηση που προκαλεί πολιτικές αναταράξεις, 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπέβαλαν επίσημη πρόταση για την παραπομπή του πρώην Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος» σε σχέση με την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη...
της Σοφία Παπανδρέου
Το ιστορικό της υπόθεσης
Η τραγωδία στα Τέμπη, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, ανέδειξε σοβαρές ελλείψεις και παραλείψεις στο σύστημα σιδηροδρομικής ασφάλειας της χώρας. Η σύγκρουση των δύο τρένων, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και ζήτησε απαντήσεις για τις ευθύνες των αρμόδιων φορέων και προσώπων.
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής είχε υποβάλει την παραίτησή του λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, δηλώνοντας πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Ωστόσο, η πρόταση των βουλευτών της ΝΔ επαναφέρει το ζήτημα σε θεσμικό επίπεδο, ζητώντας τη διερεύνηση ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης.
Η πρόταση των βουλευτών
Οι 14 βουλευτές, σε κοινή τους επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, αναφέρουν ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που τεκμηριώνουν την αμέλεια και την παράλειψη ουσιωδών ενεργειών από τον πρώην υπουργό, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την τραγωδία.
Η πρόταση βασίζεται σε:
Καθυστερήσεις στην εφαρμογή του συστήματος τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης
Ελλιπή εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών
Παραλείψεις στην αξιολόγηση κινδύνων και στην πρόληψη ατυχημάτων
Πολιτικές αντιδράσεις
Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός του κυβερνώντος κόμματος. Ορισμένοι κάνουν λόγο για προσπάθεια αποστασιοποίησης από την ευθύνη, ενώ άλλοι τη χαρακτηρίζουν ως πράξη θεσμικής ευθύνης και λογοδοσίας.
Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, ζητά πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και απονομή δικαιοσύνης, ανεξαρτήτως πολιτικών συσχετισμών.
Η παραπομπή Καραμανλή για τα Τέμπη – Δικαιοσύνη ή πολιτικό άλλοθι;
Η πρόταση παραπομπής του πρώην Υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, από 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος επαναφέρει στο προσκήνιο την πιο τραγική στιγμή της σύγχρονης ελληνικής σιδηροδρομικής ιστορίας: το δυστύχημα στα Τέμπη.
Για τον απλό πολίτη, αυτή η εξέλιξη γεννά ερωτήματα, ελπίδες, αλλά και δυσπιστία.
Δικαιοσύνη ή συμβολισμός;
Η παραπομπή ενός πρώην υπουργού από βουλευτές του ίδιου κόμματος είναι σπάνια. Για πολλούς, αποτελεί ένδειξη θεσμικής ωριμότητας και ανάγκης λογοδοσίας. Για άλλους, είναι απλώς επικοινωνιακή διαχείριση μιας υπόθεσης που έχει στιγματίσει την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα.
“Αν δεν λογοδοτήσει κανείς για τα Τέμπη, τότε για ποιο έγκλημα θα υπάρξει ποτέ ευθύνη;” — Πολίτης από Λάρισα, σε τηλεοπτική εκπομπή
Η ευθύνη δεν είναι ατομική
Η τραγωδία στα Τέμπη δεν ήταν αποτέλεσμα μιας στιγμιαίας αμέλειας. Ήταν το αποκορύφωμα δεκαετιών υποβάθμισης, καθυστερήσεων, και αδιαφορίας για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Ο Καραμανλής ήταν υπουργός, ναι — αλλά δεν ήταν ο μόνος που γνώριζε. Δεν ήταν ο μόνος που μπορούσε να δράσει.
“Αν παραπεμφθεί μόνο ένας, τότε απλώς ψάχνουμε για αποδιοπομπαίο τράγο.” — Σχόλιο σε κοινωνικά δίκτυα
Οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν δικαίωση
Η παραπομπή, αν οδηγήσει σε ουσιαστική διερεύνηση, μπορεί να προσφέρει κάποια μορφή δικαίωσης στις οικογένειες των θυμάτων. Όχι ως εκδίκηση, αλλά ως αναγνώριση της ευθύνης και δέσμευση ότι δεν θα επαναληφθεί.
“Δεν θέλουμε φυλακές. Θέλουμε να μην ξαναθρηνήσει κανείς παιδί του έτσι.” — Μητέρα θύματος, σε δημόσια δήλωση
Τι μένει να δούμε
Θα προχωρήσει η παραπομπή σε ουσιαστική δικαστική διαδικασία;
Θα ανοίξει ο δρόμος για έρευνα σε βάθος, πέρα από το πρόσωπο του πρώην υπουργού;
Θα υπάρξει πολιτική βούληση για ριζική αναμόρφωση των σιδηροδρόμων;
Η κοινωνία παρακολουθεί. Και αυτή τη φορά, δεν ξεχνά.
Η ευθύνη ως θεμέλιο της εμπιστοσύνης
Η πρόταση παραπομπής του Κώστα Αχ. Καραμανλή δεν είναι απλώς μια πολιτική πράξη· είναι μια δοκιμασία για τη θεσμική αξιοπιστία της χώρας. Η τραγωδία στα Τέμπη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ως σύμπτωμα ενός συστήματος που απέτυχε να προστατεύσει τους πολίτες του. Η λογοδοσία, είτε αφορά έναν υπουργό είτε ολόκληρο το διοικητικό πλέγμα, είναι απαραίτητη όχι για να τιμωρηθεί, αλλά για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Η κοινωνία δεν ζητά εκδίκηση. Ζητά αλήθεια, διαφάνεια και δέσμευση για αλλαγή. Αν η παραπομπή οδηγήσει σε ουσιαστική διερεύνηση και όχι σε συμβολικές κινήσεις, τότε ίσως αποτελέσει την αρχή μιας νέας εποχής, όπου η ευθύνη δεν θα είναι απλώς πολιτική, αλλά και ηθική και θεσμική.
Γιατί η μνήμη των θυμάτων δεν τιμάται με λόγια, αλλά με πράξεις που εγγυώνται πως δεν θα υπάρξει επανάληψη.
Μείνετε μπροστά στις εξελίξεις — κάντε Like στο Facebook
Από το newsroom
της Σοφία Παπανδρέου
-Posted by Anexartitos.Ta.Neα
Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here
Δημοσίευση σχολίου
.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.
. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
. Περισσότερα στους όρους χρήσης.. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου