Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]


 

 Δύο ιστορίες, δύο κόσμοι: Όταν η κοινωνική κρίση γράφει αντίθετα σενάρια...

 

 Γράφει η Σκεύω  Πινότση

 

 Όταν το άδικο γίνεται κανόνας, η κοινωνική αλληλεγγύη γίνεται αντίσταση. Στη Χαλκίδα, δύο υποθέσεις πλειστηριασμών ανέδειξαν δύο διαφορετικά πρόσωπα της ίδιας κρίσης. Από τη μία, μια συλλογική προσπάθεια που επανέφερε την αξιοπρέπεια σε μια οικογένεια· από την άλλη, μια απελπισμένη πράξη βίας που αποκάλυψε τα όρια της κοινωνικής απομόνωσης.

 

Αυτό το άρθρο αναδεικνύει πώς η κοινωνική ευθύνη μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις απρόσωπες δυνάμεις ενός άδικου συστήματος.

 

Στη Χαλκίδα του 2025, δύο περιστατικά που αφορούν πλειστηριασμούς κατοικιών ήρθαν να φωτίσουν με τον πιο εμφατικό τρόπο τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην ελπίδα και την τραγωδία.

 

 

 Η νίκη της αλληλεγγύης

Μια οικογένεια με παιδί που πάσχει από βαριά αναπηρία 90%,  κινδύνευσε να χάσει το σπίτι της για ένα χρέος της τάξης των 30.000 ευρώ. Η υπόθεση προκάλεσε μαζική κινητοποίηση: το Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, τοπικοί φορείς και πολίτες συγκέντρωσαν το απαιτούμενο ποσό και το σπίτι επιστράφηκε στην οικογένεια από τον νέο ιδιοκτήτη με το ποσό που είχε καταβάλει στη τράπεζα

Η πράξη αυτή έγινε σύμβολο κοινωνικής ευαισθησίας με το σύνθημα: «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός».

 

 


 

 Η σιωπηλή απομόνωση και η τραγωδία

Μόλις δύο μήνες νωρίτερα, στον Μύτικα Χαλκίδας, ένας 75χρονος πρώην πιλότος, που είχε χάσει το σπίτι του σε πλειστηριασμό, σκότωσε τον 50χρονο νέο ιδιοκτήτη και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. 

Παρά τις προσπάθειες για ειρηνική συνεννόηση, η ψυχολογική πίεση και η απομόνωση φάνηκαν να συνδυάστηκαν με οργή και απελπισία, οδηγώντας στη μοιραία έκρηξη.

 

 


 Δύο πρόσωπα της ίδιας κρίσης

Τα δύο περιστατικά, αν και προέρχονται από παρόμοια αίτια—οικονομικές δυσκολίες, απώλεια κατοικίας, τραπεζική πίεση—είναι εντελώς αντίθετα στην εξέλιξή τους. Στη μία περίπτωση, η συλλογική δράση λειτούργησε ως δίχτυ προστασίας. Στην άλλη, η κοινωνική απομόνωση και το αδιέξοδο οδήγησαν στην καταστροφή.

Αυτές οι ιστορίες μάς υπενθυμίζουν ότι πίσω από κάθε πλειστηριασμό υπάρχει ένας άνθρωπος, μια οικογένεια, μια ψυχή. Και ότι η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι απλώς αξία—είναι όπλο ζωής.

 

 

Όταν η ανθρωπιά νικάει την αδικία

Στον κόσμο των αριθμών, των πλειστηριασμών και των άψυχων διαδικασιών, η Χαλκίδα έδειξε πως υπάρχει ακόμα καρδιά. Μπροστά στην απώλεια ενός σπιτιού, δεν νίκησαν οι τράπεζες, αλλά η ανθρωπιά. Δεν πρωταγωνίστησαν οι νόμοι, αλλά οι άνθρωποι. Μια τοπική κοινωνία που αρνήθηκε να μείνει θεατής, πήρε θέση, έδρασε, και άλλαξε τη μοίρα μιας οικογένειας.

Η περίπτωση αυτή δεν είναι απλώς μια νίκη—είναι ένας φάρος ελπίδας. Μας δείχνει ότι όταν η κοινωνία δεν αρκείται στη θλίψη αλλά σηκώνεται όρθια, τότε ακόμα και το πιο άδικο σύστημα μπορεί να λυγίσει μπροστά στη δύναμη της συλλογικής συνείδησης.

Η Χαλκίδα απέδειξε πως, ναι, τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός. Και μας υπενθύμισε πως όση αδικία κι αν μας περικυκλώνει, πάντα θα υπάρχει χώρος για λίγη δικαιοσύνη—αρκεί να την διεκδικήσουμε μαζί.


 

 

 

 

 

 





 

 


pixiz-19-09-2018-03-25-22

 

 

 

 

 

 

Κάντε μας like στο facebook   

 

click-go-back-button

 

 

 

 

 


  Από το 
newsroom   της Σκεύω  Πινότση   -Posted by Anexartitos.Ta.Neα

 

road+news


Αν θέλετε να μαθαίνετε παράλληλα όσα σημαντικά διαδραματίζονται στα ελληνικά και ξένα media κάντε like στην σελίδα στο Facebook πατώντας εδώ.click here  

 

 
 Δημοσίευση σχολίου  

 

.Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. 

 
. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.


. Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. 

 
. Συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και greeklish αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.


. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές και μόνον αυτούς.


. Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.


. Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.


. Περισσότερα στους όρους χρήσης.

 

        . Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bottom Ad [Post Page]